Är fästingar farliga för katten?

Kan katter få TBE eller hur påverkar fästingbett kattens hälsa? Vi bor i ett riskområde. Häromdagen kom vår katt Donna och hade en liten fästing...

Kan katter få TBE eller hur påverkar fästingbett kattens hälsa? Vi bor i ett riskområde. Häromdagen kom vår katt Donna och hade en liten fästing på ögonlocket som jag lyckade få bort. Vill inte så gärna använda Frontline eftersom katter slickar sig hela tiden. Inte heller fästinghalsband vill jag använda för jag är rädd för att hon fastnar, då vi bor intill en stor skog.
Jag borstar henne varje kväll, men det är inte så lätt att känna en fästing på en norsk skogkatt som har mycket päls.

Kattvetare Ylva Stockelberg svarar:

Katter får ofta fästingar och det är visat i studier att både bakterierna bor-relia och anaplasma kan överföras till katten, som sedan bildar antikrop-par.

Den fråga ingen vet svaret på är om de blir sjuka av borrelia eller ana-plasma. I de studier som är gjorda verkar det som om katter tål borrelia och anaplasma bra – utan att bli sjuka. När det gäller TBE finns det än mindre kunskap – men inget tyder på att detta virus är särskilt farligt för katt.

Summan av aktuell kunskap är att fästingarna inte verkar vara särskilt farliga för katten. Däremot kan de dra in fästingar som sedan angriper människa eller hund. Borstning och kamning är en bra, giftfri metod att hålla borta dessa parasiter.

Scroll to Top