Finns det hjälp mot klimakteriebesvär?

Jag har kommit in i övergångsåldern, för jag svettas något så kopiöst och blir återkommande väldigt varm. Jag har även hopp mellan mensperioderna. Jag känner...

Jag har kommit in i övergångsåldern, för jag svettas något så kopiöst och blir återkommande väldigt varm. Jag har även hopp mellan mensperioderna. Jag känner mig väldigt ledsen och irriterad ibland och andra dagar är jag hur harmonisk som helst. Ska man bara genomlida detta eller finns det någon hjälp att få? Har inte pratat med någon gynekolog ännu.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Visst finns det hjälp att få! Östrogenbehandling i klimakteriet är en mycket bra och effektiv metod för att minska både värmevallningarna och svettningarna.

Akupunktur är ett annat bra alternativ. En del kvinnor tycker de får god hjälp mot sina vallningar och svettningar med hälsokostpreparat.

Förväntad effekt av dessa behandlingar på dina humörsvängningar är däremot mer tveksam och omdebatterad men utan tvivel mår en del kvinnor allmänt bättre och sover bättre när man väl fått bukt med vallningarna och svettningarna.

Jag tycker absolut du ska vända dig till din gynekolog och diskutera för- och nackdelar med de olika behandlingsalternativen.

 

Scroll to Top