Varför vätskar det från mina bröst?

Jag är en tjej på 20 år som den sista månaden upptäckt att det kommer vätska från mina bröst. Det började på ena sidan och...

Jag är en tjej på 20 år som den sista månaden upptäckt att det kommer vätska från mina bröst. Det började på ena sidan och då rann det spontant men sedan kom det från det andra bröstet också om jag tryckte.

Det har blivit lite bättre men jag kan fortfarande av och till trycka ut en droppe tunn mjölkliknande vätska från både det högra och det vänstra bröstet. Har försökt känna men tycker inte där är några knölar.

Jag har aldrig varit gravid och äter inga mediciner mer än mina p-piller. Jag har egentligen aldrig varit sjuk, äter bra, motionerar och är inte överviktig. Jag är lite orolig, kan det vara cancer?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Spontan sekretion, det vill säga vätska som kommer från bröstvårtan utan att man trycker på den, är mycket vanligt. Ungefär 10 procent av alla kvinnor upplever detta av och till. Oftast har det helt naturliga orsaker.

Nästan 75 procent av alla kvinnor som varit gravida kan massera fram tunt sekret från en eller flera mjölkgångar. Är sekretet som kommer tunt och mjölkliknande kan det vara orsakat av p-piller, blodtrycksmediciner eller mediciner mot psykiska besvär, koffein, nikotin eller stress. Oftast hittar man ingen utlösande faktor alls.

Om man inte kan känna några knölar i bröstet och hormonnivåerna vid blodprovskontroll är normala är denna typ av sekretion inte oroväckande. Sekretionen brukar försvinna av sig själv och den beror i stort sett aldrig på cancer. Ibland är sekretet mera krämigt och kan vara grönt eller nästan svart.

Detta beror på en inflammation i mjölkgångarna och kommer oftast hos kvinnor som är över 40 år. Då brukar man göra en utredning men om man inte finner något blod i sekretet och utredningen i övrigt är normal finns det inte heller här någon direkt risk för att den bakomliggande orsaken skulle vara cancer. Är däremot sekretet blodigt och speciellt om det kommer från bara det ena bröstet är risken för cancer större.

Risken beror mycket på kvinnans ålder och är hon under 40 år är risken bara 3 procent att denna typ av sekretion beror på cancer. Är kvinnan över 60 år och har blodigt sekret från bara ena bröstvårtan är risken för cancer 30 procent. Man gör därför vid detta fynd alltid en utredning med bröströntgen, både vanlig mammografi och röntgen av mjölkgångarna. Kan man känna en knöl sticker man i den för att få ett vävnadsprov för mikroskopisk undersökning.

Eftersom du bara är 20 år tycker jag att du ska vända dig till en ungdomsmottagning. Man kommer då att känna på dina bröst för att utesluta knölar och man kommer att ta blodprover för att kontrollera hormonnivåerna. Sannolikt är allt normalt och du kan få lugnande besked.

Kanske beror det på dina p-piller men om du trivs med dem behöver du inte byta preventivmetod. Det är dock viktigt att du helt slutar klämma på dina bröstvårtor eftersom du då stimulerar mjölkkörtlarna till att fortsätta sin produktion av sekret. Oftast försvinner vätskan från brösten av sig själv inom några månader!

Scroll to Top