Ytlig blodpropp är sällan farlig

Min svägerska och jag undrar över blodpropp i åderbråck. Hon blev röd och öm på benet i vintras och kände en hård kula under huden...

Min svägerska och jag undrar över blodpropp i åderbråck. Hon blev röd och öm på benet i vintras och kände en hård kula under huden som växte och flyttade sig två fingerbredder uppåt. På vårdcentralen skrev dom ut en salva som hette Hirudoid och värktabletter. Hon fick också en stödbinda om benet.

Hur stor är risken att en sådan propp flyttar sig till lungan? Det hände inget i hennes fall, men hon har fortfarande en förhårdnad i åderbråcket. Hon ska fylla 55 i sommar.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är de djupa blodpropparna i det inre av benet och inne i bäckenet som kan lossna och ge farliga proppar uppe i lungorna. De bör därför behandlas så fort som möjligt med blodförtunnande och propplösande medel. Men din svägerskas propp var tydligen ytlig och satt i ett åderbråck strax under huden. Då finns ingen sådan risk. Undantaget är om proppen sitter högst upp på låret nära ljumsken.

Någon enstaka gång får man proppar på flera olika ställen en kort tid efter varandra. Då bör doktorn utreda att man inte har för många trombocyter (blodplättar) eller ev. någon annan sjukdom som utlöser proppbildningen. Men den vanligaste orsaken till en ytlig propp är att blodkärlet blivit skadat, antingen när man fått en spruta eller dropp, eller av tryck, skavning och överansträngda muskler.

Scroll to Top