Magnus fick hjärtstopp mitt i villaområdet

När barnen hade idrottsdag stannade plötsligt Magnus Sterns hjärta. Hans räddande ängel var ingen mindre än SVT-programledaren André Pops. Utan hans effektiva hjärt-lungräddning hade tvåbarnspappan inte levt i dag.

Magnus Stern

Ålder: 43 år.
Familj: Makan Lene, 35, och två söner Elliot 3,5 år och Emrik 7 år.
Bor: I Nacka.
Gör: Arbetar med kommunikation, driver bloggen www.mitthjartaslar.se

Magnus Stern är en frisk familjefar i Nacka med fru och två barn och jobbar med kommunikation. Fredagen den 2 oktober 2015 stod han i ett gathörn i ett villaområde som funktionär under barnens skollopp på idrottsdagen.

– Jag hade inte alls fått några förvarningar om vad som skulle hända. Jag har ett friskt hjärta och har aldrig haft några allvarliga problem med hälsan, berättar Magnus.

Han börjar prata med en annan pappa. Solen skiner och musik spelar ur den bärbara högtalaren han tagit med. Men detta minns inte Magnus. Allt från den dagen är borta.

– Den andra pappan har berättat att jag plötsligt satte mig ner och sedan la mig på marken. Han trodde att jag fått ett epilepsianfall eller någon allergisk reaktion i luftvägarna. Tydligen skakar jag och är helt okontaktbar. Innan han förstår att jag är medvetslös och inte har någon puls testar han fria luftvägar och kollar om jag andas. Han får lite panik och vet inte vad han ska göra. Han börjar ge mig andningshjälp och brösttryck. En annan förälder ringer 112.

Då kommer de första barnen springande och mannen som skulle komma att rädda Magnus liv – André Pops.

– Han ser att det ges bröstkompressioner och att det inte ser rätt ut och ingriper: Jag vet hur man gör, säger han.

André börjar hjärt-lungräddning och får också hjälp att hålla tempot genom operatören på SOS-alarm.

– Man ska pumpa snabbt, mycket snabbare än man tror.

Magnus fick hjärtstopp mitt i villaområdet
Det var bara en slump att André Pops råkade komma förbi. Här berättar de om händelsen i SVT:s Gomorron Sverige.

 

Temp på 33 grader

Under hela femton minuter fick Magnus kompressioner av André Pops. Sedan kom polisen och hade med sig en hjärtstartare i bilen.

– De satte på paddlarna och strömmen. Så tickar mitt hjärta igång på första försöket!

Magnus hade drabbats av ett hjärtstopp, vilket egentligen heter ventrikelflimmer eller kammarflimmer och gör att blodet inte längre pumpas runt i kroppen.

Tursamt nog uppfattade de flesta barnen inte situationen. Ryktet spreds snabbt på skolan att Magnus hade sprungit in i ett träd, eftersom någon sett att han fått näsblod.

På sjukhuset la man Magnus i en respirator och han utrustades med kyldräkt som satte ner kroppstemperaturen till 33 grader. Detta för att hjärnan skulle få vila och återhämta sig.

Magnus fru Lene och hans föräldrar fick beskedet att chansen att han skulle vakna var femtio procent, och i vilket skick kunde ingen veta.

– Det fanns ingen orsak till hjärtstoppet. Jag var fullt frisk. Det här är sådant som kan hända utan känd anledning, har läkarna sagt i efterhand.

Magnus hölls kyld och nedsövd i fem dagar, längre än vanligt eftersom han drabbats av lunginflammation, vilket är vanligt efter en hjärt-lungräddning, kyldräkt och respirator.

Magnus övriga familj och vänner kom till intensiven. Svärföräldrarna släppte allt och reste hem från Spanien, Lenes syster reste in från västra Norge. Hans bror med fästmö var hemma från sina respektive arbetsplatser hela veckan.

– Sjukhuset upprättade en dagbok som familj och besökare kunde skriva i, fritt ur hjärtat. Den berörde mig väldigt djupt när jag läste den efteråt.

– När onsdagen och uppvaknandet kom började jag långsamt fatta var jag var och vad som hänt. Jag har varit sövd förr, vid operationer, och kände igen reaktionen att man först inte kan röra sig. Hjärnan funkar men inte kroppen, man känner sig fastlåst.

Magnus fick hjärtstopp mitt i villaområdet
Magnus med sin fru Lene och sönerna Elliot och Emrik. Varför Magnus hjärta plötsligt slutade slå vet inte läkarna.

 

En extra säkerhet

På torsdagen sätter personalen Magnus på sängkanten och ställer honom sedan vid en gåstol. Sedan tillbaka i sängen. Men därefter går det rasande fort.

– På fredagen gick jag själv till hjärtintensiven med gåstol, stödd av två personer, med all möjlig utrustning som dropp och kateter och med droger i kroppen. Men väldigt lycklig. Efter några dagar gick jag själv på toa och kunde gå omkring på avdelningen. Jag gick från vrak till fungerande människa på fem dagar.

Två och en halv vecka senare fick Magnus en hjärtstartare inopererad.

– Det är ju inget fel på mitt hjärta och jag vet inte hur stor risken är att det kan hända igen. Men det skulle kännas otryggt utan den.

Barnen besökte honom mycket på sjukhuset.

– Lillkillen som är tre, förstår inte vad som hänt. Sjuåringen förstår. Ibland får jag glimtar av att han funderar på det här. Han lärde sig vad värdena på min puls, blodtryck, syresättning skulle vara och hojtade “heja pappa!” när jag var sövd.

Magnus fick hjärtstopp mitt i villaområdet
Några veckor efter hjärtstoppet fick Magnus en hjärtstartare inopererad. En trygghet om det skulle hända igen.

 

Med i Gomorron-tv

Händelsen har både förändrat Magnus liv och inte.

– Jag tar det lite lugnare och tillåter mig att njuta ännu lite mer. Innan hjärtstoppet konstaterade min fru och jag att vi hade det väldigt bra. Barnen var friska, vi trivdes med våra jobb och livet. Sen hände det här och jag ville bara ha tillbaka mitt vanliga liv.

Men för en del av Magnus vänner har händelsen varit en tankeställare.

– Flera av dem har bytt jobb. Många låter veckor och månader gå fastän de inte trivs med sina liv. Man kan dö när som helst men inte leva som om var dag vore den sista. Men man kan låta varje dag räknas och göra aktiva val.

Magnus har träffat sin räddare efteråt. De har också båda varit med i SVT:s Gomorron Sverige.

– André Pops gick en kurs i hjärt-lungräddning för några år sedan och jag är så oändligt tacksam. Det är utan tvekan så att han inte bara räddade mitt liv, utan även min hjärna! Jag hoppas att fler människor förstår hur viktigt det är att lära sig hjärt-lungräddning och att hjärtstartare sprids till fler platser. Jag hade ju inte varit här annars.

 

Det är minuter som räknas…

Ett plötsligt hjärtstopp är bland det farligaste en människa kan råka ut för. Årligen drabbas cirka 10 000 svenskar varav cirka 5 procent överlever. Av dessa 5 procent får de flesta skador på ett eller annat sätt. Det dör mer än 20 gånger så många av plötsliga hjärtstopp i Sverige än som dör i trafiken.

Fem saker som räddade Magnus:

1. Bevittnat – någon såg när det hände och ingrep direkt.
2. Hjärt–lungräddning (HLR) inleddes direkt.
3. Han var ung när det hände.
4. Han var frisk.
5. Det hände i en storstadsregion med hög hjärtstartartäthet, nära till sjukhus och större intensivvårdsresurser.

Scroll to Top