Sveriges bästa undersköterska: Carina är kandidat 1!

När Carina Lillbacka började jobba inom hemtjänsten tänkte hon att det bara skulle vara ett kort inhopp. Drygt 30 år senare älskar hon sitt jobb som undersköterska och går med lätta steg till jobbet varje dag!

Efter 31 års arbete som undersköterska brinner Carina fortfarande för sitt yrke. På avdelningen Bäcken på Burträskgårdarna önskar vikarierna ofta att få jobba med Carina, både för hennes gedigna kunskaper, fackliga aktivitet och underfundiga humor.

Fast när Carina började inom hemtjänsten 1978, var det enbart för att tjäna pengar. Redan första dagen tänkte hon, att här vill jag inte vara kvar! Vilket ensamt jobb!

Kärleken till de gamla måste dock funnits redan då, för 2010 fick hon ta emot kommunens guldklocka för lång och trogen tjänst. Carina har utbildat sig till demensspecialiserad undersköterska på yrkeshögskolan och går med lätt sinne till jobbet varje dag.

Sveriges bästa undersköterska: Carina är kandidat 1!
När Carina började inom hemtjänsten hade hon inte en tanke på att vara kvar någon längre tid. Nu är det redan en del år sedan hon fick guldklocka.

Carina Lillbacka

Ålder: 56 år.
Bor: I Burträsk.
Familj: Maken Lars-Göran, barnen Fredrik, 37, Patrik, 36 och Jessica, 32, sex barnbarn.
År i yrket: 31 år.

 

Åtta egna viljor

På Bäcken bor åtta äldre, åtta egna viljor, som Carina beskriver med ett leende. Det finns demenssjuka och de som bara är gamla. Efter alla år har hon format sin yrkesfilosofi och sätter fokus på varje individ.

– När jag pratar med en av våra boende tänker jag: “Nu är det du, med dina problem.” Jag ser alla där de är just då. Det spelar ingen roll om man varit advokat eller bondmora. Det blir åtta olika sätt att mötas varje dag. Vissa hälsar man på lite försynt, andra med ett glatt “tjena”.

Då en gammal dam i allrummet säger att hon sitter på perrongen och undrar varför tåget till Stockholm inte kommer, svarar Carina lugnt:

– Jo, det kommer säkert alldeles snart ska du se. Det löser sig.

Sedan blir det småprat om tåg och förseningar och vad som finns att se i huvudstaden. Kvinnan bodde där en gång och språkar ivrigt.

Någon annan kan vara orolig för att korna måste mjölkas, hur ska det gå? Det lovar Carina ta hand om och ron sänker sig till nästa gång. En tredje har bekymmer för att hennes barn inte fått sin frukost, Carina försäkrar att det ska ordnas, här ska inte några barn gå hungriga!

– Det är lite som att spela teater, men det handlar om att möta någon med respekt. Våra boende är ofta inte här och nu, vi får sätta oss in i deras tankar, inte tvinga på dem våra. Vi tar tillvara det man har kvar och ser till att det friska får vara friskt så länge som möjligt.

 

Bra på att ta folk

All erfarenhet har format Carina som människa.

– Jag har blivit riktigt bra på att ta folk. Jag har lärt mig att välja strider. De krig jag inte vill ta skickar jag över axeln. Nog har jag också blivit lite mer ödmjuk.

Hur ser hon själv på sin kommande ålderdom? Carina tvekar inte ett ögonblick:

– Där är jag trygg. Det går nog bra.

Carina är uppväxt i Villvattnet utanför Burträsk, med sex syskon. Hennes pappa jobbade i skogen och mamma hade fullt upp i hemmet. Carina är gift och har tre vuxna barn, varav den yngsta, Jessica, har följt mamma i spåren och valt vården.

De strävsamma arbetsdagarna arbetar Carina från sju till fyra. Förutom de vanliga bestyren med hygien och mat, är det mycket sång och musik på Bäcken. Man pratar om händelser förr och nu, läser böcker högt.

Personalen bjöd in till en retrodag, då de tog med en massa gamla ting. Man firade Djurens dag med att låta de äldre klappa både får och en liten häst. Framöver planeras det för en veteranbilsträff.

– Vi tänker oss en massa raggarbilar, själv tar jag med Grålle, traktorn hemifrån.

Det finns trots allt även tunga dagar, då någon av de äldre mår dåligt och det blir gråt och ilska. Och sorgen och saknaden delas när en gammal människa somnat in. Då följer jobbet med hem i tankarna.

Sveriges bästa undersköterska: Carina är kandidat 1!
Carina menar att det är viktigt att kunna skratta tillsammans och hennes humor uppskattas stort.

Ur nomineringsbrevet:

“Hon kan anpassas sig till vem som helst av vårdtagarna och lägga sig på den nivå som blir bäst för dem. Hon sköter det med bravur, och är min idol och förebild”

 

Vill lära mer

Carina betonar därför en bra balans mellan arbete och fritid. Själv är hon ordförande för Jägarförbundet Burträsk, och basar över idel män. Lite tjurskallig får man vara i det sammanhanget, menar hon. Det är bra för gubbarna!

– När det är älgjakt eller när jag går långa rundor i naturen med hundarna, då rensar jag huvudet från allt. Det kan vara välbehövligt.

Carina delar gärna med sig av sina yrkeskunskaper till nya kollegor och vill också lära mer själv.

– Om vi vet hur kroppen och hjärnan fungerar får vi också förklaringar. Ju mer man vet, desto mer spännande blir jobbet.

Vad gjorde dig glad på jobbet igår, Carina? Hon funderar ett ögonblick och ögonen glittrar.

– Jo, det var en dam som är knepig att få in i duschen. Hon brukar säga blankt nej, och jag får komma tillbaka flera gånger och fråga sådant som “men ska vi inte ta och fixa håret nu”. Men igår gick det fantastiskt bra med duschen och damen var så nöjd och glad. Då blev jag också nöjd och glad.

Om jag vinner 50 000 kronor tänker jag…

… först bjuda alla på avdelningen på tårta. Sedan ska jag satsa pengarna på att vidareutbilda mig i äldrepsykiatri.

Scroll to Top