Om Staffan får välja blir det bara pannkaka!

Staffan levde på pannkakor tills han var 23 år. Nu är han pannkaksbagare med egen foodtruck. På somrarna turnerar han runt med sin buss och underhåller dessutom gästerna från taket.

Staffan Gerdmar

Ålder: 58 år.

Familj: Fru och fyra barn.

Bor: I Lund, sommarstuga på Österlen.

Yrke: Skådespelare, regissör, estradör och pannkaksbagare.

Staffan Gerdmar från Lund har många strängar på sin lyra. Han är känd som skådespelare och regissör och har bland annat jobbat på Månteatern. Och så är han pannkaksbagare. Efter att ha varit utbränd i ett par år ville han göra något nytt. En vän föreslog att han skulle skaffa sig en foodtruck och Staffan nappade direkt.

– Jag gick ut på internet och letade efter en buss, och så fann jag den perfekta. Det var en gammal Televerket-buss som redan fungerade som matvagn, jag byggde bara om den lite.

Vad många inte känner till är Staffans stora intresse för pannkakor. Det var nästan det enda han åt som ung. På vardagarna när han kom hem från skolan åt han alltid pannkakor med lingonsylt. På söndagarna lyxade han till det med jordgubbssylt och grädde. Så höll han på, i år efter år.

– Ibland drack jag ett glas nyponsoppa och åt rivna morötter, morsan var smart och såg till att jag fick i mig all näring jag behövde. Hon gjorde sina försök att få mig att äta annat än pannkakor, men det gick inte.

När Staffan var 23 år gammal blev han tillfrågad om att bli medlem i en amatörteatergrupp.

– Det var i samband med att jag träffade min fru i teatergruppen som jag började äta som folk.

– Flera av medlemmarna var vassa på att laga vegetarisk mat, så förutom att repetera åt vi en massa. Varje dag passerade jag en ny gräns. Det var under den sommaren jag omvändes, säger Staffan.

Syltpannkakorna från barndomen har en given plats på foodtruckens meny, annars ligger fokus på matiga pannkakor. Men. det var inte helt enkelt att börja grädda pannkakor i stor skala.

– Första dagen var helt kaotisk. Jag hade tre olika smeter och hade inte lärt mig att få järnet att stå i våg, så smeten bara rann av. Det blev en lång kö, men nu har jag lärt mig att man kan försteka hundratals pannkakor. Jag är ju ingen professionell kock, men jag har gjort pannkakor sen jag var 16 år.

Då gav mamma mig sitt pannkaksjärn och sa: “Varsågod Staffan!”

Showar på busstaket

Härom året förverkligade Staffan ytterligare en idé.

– Bilen är en gammal televerksbil med en arbetsplatå på taket. Jag kom på att jag skulle starta en livepodd där jag låter min gäst äta en av mina pannkakor för att sen recensera den. Självklart döpte jag livepodden till “Himmel och pannkaka”, för när man sitter där på taket sitter man bokstavligt talat mellan himmel och pannkaka och så kan man prata om allt mellan himmel och pannkaka. En av mina gäster var Gudrun Schyman. Hon åt en pannkaka som heter “Den glada geten” med getost, valnötter, rödbetor och
honung, berättar Staffan.

Inför denna sommar riktar Staffan Gerdmar blicken över sundet, mot Danmark.

– En av mina kompisar är pensionerad musiker. Nu vill vi göra en föreställning med visor av Benny Andersen, Danmarks Evert Taube, som dog i höstas. Vår tanke är att åka runt i Danmark och sjunga hans visor från taket på min foodtruck.

När det är inte är sommarsäsong har Staffan en fast plats utanför lasarettet i Lund där han står en gång i veckan.

– Jag har lärt ut kommunikation utifrån ett teaterperspektiv på läkarlinjen i Lund, och ibland kommer elever som jag hade för åtta år sen och handlar pannkakor. Så att stå där är roligt ur ett socialt perspektiv, säger Staffan, och tillägger att han fortfarande försöker lista ut hur han ska få människor att inse att pannkakor faktiskt är mat.

Han håller även på att utveckla menyn.

– Det som är häftigt med pannkakor är att det finns så många möjligheter och att det är älskat av alla.
Det är få som inte tycker om pannkakor. Just nu har jag en ny fyllning på gång med lax och ramlökspesto.

Han understryker att det inte är svårt att göra bra pannkakor hemma.

– Det är viktigt är att låta smeten vila lite. Jag gillar även att använda olja, i stället för smör, vilket gör den mer lättstekt. Sen ska man ha ett riktigt pannkaksjärn. Och tålamod är bra, man får inte vara för snabb med att vända dem.

Scroll to Top