Inte ett ljud från min man på tre veckor!

Min man, nykter alkoholist sedan tjugo år, och jag befinner oss utomlands just nu när jag skriver detta. Efter ett gräl en dag stolpade han...

Min man, nykter alkoholist sedan tjugo år, och jag befinner oss utomlands just nu när jag skriver detta. Efter ett gräl en dag stolpade han ilsket i väg. När vi sågs på kvällen eskalerade grälet och det slutade med att jag tog in på ett annat hotell eftersom han sagt att han numera vill vara ensam.

Det är tre veckor sedan och jag har inte hört av honom. Om några dagar åker jag hem och förmodligen han också om han inte bokat om biljetten. Jag är fullständigt villrådig och vet inte alls hur jag ska tackla situationen. Det känns som om han menade vad han sa att han vill leva ensam nu. Jag tycker det skulle vara förnedrande att ta första steget till en försoning och jag känner honom så väl att jag vet att han aldrig någonsin skulle ta ett steg för att rädda äktenskapet.

Jag vet inte om han verkligen vill skiljas nu eller om han provocerar fram en brytning för att kunna återuppta sitt drickande efter alla år. Vad jag själv vill vet jag inte.

Familjerådgivare Ingrid Winterhof svarar:

När du läser detta så tror jag att din situation redan klarats ut på ett eller annat sätt. Jag tror att det kan ligga mer bakom än ett enstaka gräl och får intryck av att situationen trappats upp och det stora grälet blev urladdningen.

Semestrar kan vara riktiga äktenskapsfällor och det gäller att se upp för att inte trilla dit. Som regel föregås en semester av både planering och sparande och man ser fram emot allt skoj man ska ha. Semestern kan bli den där ventilen som man använder sig av när det känns motigt att gå till jobb och en positiv sporre behövs. Så kommer då den efterlängtade ledigheten och kropp och själ är beredda på vila och avkoppling och massor av skoj. Nu plötsligt ska man reparera alla de där små förtretligheterna i äktenskapet och man ska bara rå om varandra och ha mysigt.

Och vad händer? Jo, väldigt ofta leder de högt ställda förväntningarna till besvikelse. Solen lyser kanske inte som den gjorde i tankarna när resan bokades, hotellet är kanske inte alls så fint som det såg ut att vara i broschyren och irritationen triggas en aning. Maken eller hustrun beter sig kanske inte extra romantiskt som man hoppats och räknat med.

I det läget gäller det för båda parter att ta ett djupt andetag och fokusera på det som trots allt är bra. Kanske ta lite tid var för sig på egen hand.  Jag tror också att det är viktigt att den som känner sig irriterad i klartext talar om sin irritation och berättar om sina förväntningar. Det är alltså ingenting ovanligt att den efterlängtade semestern blir ett antiklimax när man upptäcker att motparten släpat med samma olater och irriterande beteende som vederbörande har hemma!

Efter ert gräl tog du in på annat hotell och under tre veckor hade ni ingen kontakt alls med varandra – vilket är en stark reaktion och som gör att jag tror att det ligger någonting mer bakom än ett “vanligt” semestergräl. Din make klargjorde att han ville leva ensam nu och det är kanske någonting som han tänkt på under en längre tid. Du säger att maken aldrig skulle ta första steget till försoning och själv tycker du att det vore förnedrande att ta detta steg. Det låter som om ni kommit långt från varandra och den lösning jag kan se är att ni möts utan att det är ett försoningsmöte. Träffas i stället för att prata om hur ni vill ha er framtid.

Scroll to Top