7 fina påskpyssel för både stora och små

Fina detaljer till påskdukningen gör du av garn, träpärlor, ägg och kräppapper. Roligt pyssel att göra tillsammans med barn och barnbarn, eller på egen hand. En del material hittar du säkert i dina egna gömmor.

1. Dekorativa hängen

7 fina påskpyssel för både stora och små

Försköna påskriset med stiliga dekorationer av garn och träpärlor i olika storlekar:

Vira garn (gärna flerfärgat) några varv runt handen och knyt en bit garn runt mitten av garnbunten. Trä knytgarnet genom en stor + en mindre träpärla och gör en knut upptill så att det blir en lagom lång upphängningsögla. Klipp upp garnbunten i sidorna.

2. Ljuvliga påskharar

7 fina påskpyssel för både stora och små

Underbart söta och lätta att göra. Börja med att göra två garnbollar i olika storlekar så här:

Vira garn runt ett större glas och runt ett lite mindre. Ta av garnbuntarna och knyt dubbelt garn runt mitten av respektive bunt. Klipp upp garnet i sidorna och forma till två bollar med hjälp av en sax. Klipp ut öron av filt i två storlekar så att det passar till harens huvud. Utgå från fotot. Vik öronen och sy fast dem på den lilla garnbollen. Sy fast den lilla garnbollen på den stora. Sy i runda svarta plastpärlor till ögon.

3. Färga ägg med kräppapper

7 fina påskpyssel för både stora och små

Ett enkelt sätt att få till vackert marmorerade ägg på. Du behöver kräppapper i olika färger samt tyll och snöre.

Blås ur äggen och svep in dem i kräppapper (1–2 lager), ett och ett. Svep en bit tyll runt varje ägg och knyt ihop med en bit snöre eller ett gummiband. Doppa äggen i vatten, ta upp och låt torka. Ta försiktigt av papper och tyll. Montera linsnöre med träpärla till upphängning eller lägg äggen i en skål eller i en krans av grenar. Tips! Färgerna kan fixeras med hjälp av så kallat Fixativ – dock ej lämpligt för barn att hantera.

Material hittar du hos Creativ Company, tel 031-56 11 43 www.cchobby.se.

4. Påskgodis på burk

7 fina påskpyssel för både stora och små

Finaste godisgömmorna gör du av små glasburkar med lock, som pryds med kaniner. Du behöver vaddkroppar + öron (art 101599), hobbylack gloss spring (art 201206), tunn tuschpenna, satinband, limpistol, svarta små pärlor, små glasburkar med lock samt runda ögon.

Måla locken och kaninerna med hobbylacken och låt torka. Limma fast kaninerna på locken. Rita mun, morrhår med pennan och limma fast ögon samt pärla till nos. Knyt en söt rosett runt kaninernas hals.

Allt material hittar du hos Panduro Hobby, tel 040-22 30 70, www.pandurohobby.se.

5. Glada bordsdamer

7 fina påskpyssel för både stora och små

Rolig stämning till påskbordet blir det med dessa festliga dekorationer, där man utgår från vanliga äggskal. I skalen sådde vi vetegräsfrön (först blötlagda i 1–2 dygn) i lite såjord som placerades i botten. Det fungerar lika bra med andra snabbväxande frön som till exempel krasse.

Tänk på att det tar cirka en vecka innan det gröna vuxit ut, så var ute i god tid. Måla sen ögon och mun på äggskalen och knyt rosetter av garn eller band i “håret”. Frön till vetegräs kan du hitta i hälsokostbutiken. 

6. Förnya dina pappägg

7 fina påskpyssel för både stora och små

Mönstrade servetter ger dina gamla pappägg nytt liv. Du behöver tvådelat pappägg, hobbylack, decoupagelack, glitterstenar (rhinestones), mönstrade servetter, metallfot samt shapestickers i form av sländor.

Börja med att göra hål i botten så att det passar till metallfoten. Måla ägget med hobbylack. Ta det översta lagret på en servett, riv i bitar och limma fast bitarna på locket med hjälp av decoupagelack. Limma fast servettens kant längs kanten på locket och limma därefter fast glitterstenar längs kanten. Fäst en slända på locket.

Material hittar du hos Creativ Company, 031-56 11 43 www.cchobby.se.

7. Krans till dörren

7 fina påskpyssel för både stora och små

Utgå från en krans av tunna kvistar och fyll den med påskens prydnader. Till dekorationer behövs tygblommor, vaddägg, gul hobbylack, fjädrar i lila och rosa, tunn dekorväv i lila, glitter samt en limpistol. Pensla lite lim på fjädrarna och strö glitter i det blöta limmet. Låt torka. Måla äggen och låt torka. Limma fast äggen, fjädrarna och annat dekormaterial på kransen med hjälp av limpistolen.

Allt material hittar du hos Panduro Hobby, tel 040-22 30 70, www.pandurohobby.se.

Scroll to Top