Lena lurades på både kärlek och pengar!

Lena i Örebro är en av allt fler kvinnor som drabbats av romansbedrägerier. En man hon fick kontakt med på nätet lurade av henne ett sexsiffrigt belopp. Till skillnad från de flesta ville Lena berätta sin historia, för att om möjligt hindra andra att gå i samma fälla.

Lena

Ålder: 57 år.

Familj: Två söner, 24, samt 27 år.

Gör: Jobbar som butiksförsäljare.

Aktuell med: Dokumentären Lurad på kärlek och miljoner på SVT Play.

 

Det har gått ungefär fem år sedan Lena separerade från den man hon var gift med i över 30 år och som hon har sina två söner tillsammans med.

– Det var min man som ville skiljas och jag tog det hårt. Jag trodde att det skulle vara vi för alltid.
Det tog nästan två år innan Lena kände sig redo för att träffa någon ny. Hon hade väninnor som testat olika dejtingsajter och hon tänkte att hon också skulle våga testa.

– Om det inte skulle bli kärlek kanske jag åtminstone kunde lära känna någon som en vän. Jag registrerade mig på en dejtingsajt, la upp en profilbild, skrev vem jag var och vad jag hade för intressen. Vet du, det tog inte ens tio minuter innan en man tog kontakt med mig! Han kallade sig för Alfred och såg onekligen väldigt bra ut.

Hon berättar att Alfred, på engelska, beskrev sig själv som en väldigt ärlig person och att han, precis som Lena, var rätt nyskild.

– Alfred var bosatt i England men jobbade som byggnadsingenjör i Sverige och hade olika uppdrag här. Han sa också att hans mamma, som var från Trosa, ville flytta tillbaka hit och han tänkte flytta med för att vara nära henne under hennes sista tid i livet, berättar Lena.

Lena och Alfred började skriva regelbundet och allt tätare till varandra. Alfred berättade tidigt om sin skilsmässa och om tomheten han känt därefter. Lena ville gå lite mer varligt fram och förklarade för sin nyfunna vän att hon kände sig sårbar.

Fick bra kontakt
I början skrev de bara till varandra på dejtingsidan men efter ett tag ville Alfred att de istället skulle ha kontakt via mejl. De började skriva långa, utförliga brev till varandra.

– Jag kände att vi fick en väldigt bra kontakt med varandra. Vi hade vuxna barn i samma ålder och liknande intressen. Dessutom hade vi en rolig och härlig jargong emellan oss när vi skrev. Samtidigt kunde vi vara allvarliga. Allt kändes så bra och underbart. Bara att få känna det där pirret på nytt, säger Lena.

När hon efter ett tag dessutom pratade med Alfred på telefon kände hon sig ännu mer övertygad om att hon träffat kärleken.

– Det kändes så vardagligt när vi pratade och trots att vi aldrig hade träffats så hade vi en bra kommunikation med varandra. Han var väldigt lyhörd, vänlig och hänsynsfull. Samtalen fyllde tomheten inom mig och de gjorde mig lycklig.

Efter bara två veckors kontakt ville Alfred träffas och Lena tvekade inte en sekund. Hon längtade efter att se om verkligheten motsvarade förväntningarna.

Medan Lena och Alfred hade mejlkontakt hade han befunnit sig i Göteborg och Lena hemma i Örebro.

– Alfred hade olika konsultuppdrag i både Stockholm och Göteborg och när det var dags för honom att komma upp till Stockholm för ett uppdrag bestämde vi att vi skulle träffas. Vi gladde oss båda inför en första dejt, berättar Lena.

 

Lena lurades på både kärlek och pengar!

Åkte till Singapore
Men precis innan Lena och Alfred hann bestämma exakt datum för sin första dejt fick Alfred ett samtal från England. Hans mamma hade blivit dålig och hamnat på sjukhus.

– Alfred släppte allt och reste hem till England. Jag blev inte särskilt besviken över att skjuta upp dejten. Snarare tyckte jag att hans handlande bekräftade hans fina sidor, menar Lena.

Samtidigt berättade Alfred för Lena att han tänkte avveckla sitt företag och sälja sitt hus i England. Han skulle bli kvar en månad. Under denna månad hade Lena och han daglig kontakt.

– Alfred skickade bilder på sin gamla mamma i sjukhussängen och jag visade att jag hela tiden fanns där för honom om han behövde prata.

Alfred hade ett allra sista konsultuppdrag innan allt med firman i England var uppklarat. Han skulle åka till Singapore för att sätta upp och installera solpaneler.

– Uppdraget skulle ta ungefär en vecka och han skickade över både flygbiljetter och kontraktet på hans uppdrag så jag skulle ha koll på vad han sysslade med och när han skulle komma hem. Från Singapore skickade Alfred fina, kärleksfulla dikter och låttexter. Och vid ett tillfälle knackade det på dörren, då hade han skickat ett blomsterbud med tio röda rosor och ett vackert skrivet kort.

Lena minns inte när senast hon kände sig så viktig och betydelsefull för en annan människa.

Men arbetet i Singapore drog ut på tiden. Alfred hörde av sig till Lena och förklarade att han behövde hjälp med en grej. Han ville att Lena skulle gå in på hans konto och berätta för honom om hans pengar från husförsäljningen i England hade kommit in.

– Själv kom han inte in på kontot och ville att jag skulle testa. Han gav mig sina inloggningsuppgifter och när jag kommit in såg jag att stora summor hade kommit in på hans konto. Men plötsligt, när jag satt vid datorn med hans banksida framför mig och med honom i telefonen, stod det plötsligt “error” på sidan. Jag fattade inte alls vad som hände och Alfred sa att vi behövde lägga på så att han kunde ringa upp sin bank, säger Lena.

Bad om ett lån
En kort stund senare ringde Alfred upp på nytt och förklarade att hans bank spärrat hans konto på grund av att en okänd adress i Sverige loggat in på hans sida.

– Trots att jag visste att jag inte gjort något fel, kände jag mig dum. Nu kunde inte Alfred komma åt sina pengar. Han berättade att han verkligen behövde pengarna där i Singapore och frågade om han fick låna en summa av mig. Bara tills vi skulle ses.

Hon hade ju sett hur mycket pengar han hade på sitt konto, problemet var ju bara att han inte kom åt dem just nu.

– Jag blev helt ställd. Jag var halvtidsanställd och hade inte särskilt mycket på banken. När jag berättade att jag bara hade 20 000 kronor på mitt konto skrattade Alfred åt den “fjuttiga summan”. Han frågade om han kunde få låna dessa och om jag även kunde ta ett större lån.

– Jag blev helt chockad över frågan eftersom jag aldrig någonsin tagit lån utan alltid tjänat ihop pengar till det jag velat ha. Jag svarade med ett nej men då tog han upp ömhetskortet. Han sa att det skulle betyda så mycket för honom och att snart skulle vi ses och ha det så fint tillsammans. Jag vet inte vad som hände, mer än att jag klev över en slags tröskel av tvivel, säger Lena.

Hon beskriver det som hände därefter som en rosa bubbla där hon blev manipulead och styrd.

– Jag kunde inte tänka klart. Han blev som min sektledare och jag hans medlem.

Därefter följde en mardrömsliknande tid för Lena. Första lånet följdes av fler.

Alfred ringde upp Lena och varvade kärleksförklaringar med krav på att Lena skulle ta lån efter lån.
Till en början handlade det om olika banklån men när det inte längre gick tog hon ut pengar genom snabblån. Med gråten i rösten berättar Lena om hur hon sammanlagt tog ut tolv olika lån.

Veckorna gick och Alfred, som till en början bara visat upp fina egenskaper, visade nu upp helt andra sidor. Han hotade Lena och sa att om hon inte tog ut mer pengar skulle han inte betala tillbaka allt. Till slut bad han Lena ta ett lån med bostadsrätten som säkerhet.

– Med mina allra sista slantar, som jag hade lagt undan på en fond, betalade jag den flygbiljett som skulle ta honom hem till Sverige. Jag vet att det låter jättemärkligt, men trots det jag just berättat, så längtade jag efter att träffa honom. Pengarna visste jag ju att han hade, att jag skulle få tillbaka. Och jag tänkte kanske att den ekonomiska situationen hade stressat honom och gjorde att de där fula sidorna gav sig tillkänna.

– Så när vi väl skulle ses gjorde jag mig extra fin. Jag tog på mig min finaste klänning, köpte hem champagne och förberedde mat för en god middag som vi senare skulle äta på tu man hand, säger Lena.

Skämdes mycket
Mitt under förberedelserna inför Lenas första dejt med Alfred, som hon räknat ner till i månader, såg hon plötsligt att hon hade flertalet missade samtal från honom.

– När jag ringde upp honom berättade han att han åkt fast för skattesmitning i Singapore. Han var inte alls på väg hem …

Lena beskriver hur det kändes som att golvet under henne försvann.

Mannen som Lena lärt känna på dejtingsajten visade sig vara en romansbedragare. “Alfred” hade lyckats lura av Lena ett sexsiffrigt belopp. Kvar stod hon utan någonting alls.

– Jag hade inte berättat för någon om min kontakt med Alfred, inte ens för mina söner. Jag visste inte hur jag skulle förklara situationen.

Jag skämdes såklart oerhört mycket. Det var svårt att se mina barn i ögonen och samtidigt berätta att jag tagit alla dessa lån för en främmande man, säger Lena.

Men Lena fick världens finaste stöd av sina söner.

– Aldrig har de dömt mig, säger hon.

Lena gjorde en polisanmälan, men polisen sa: “Jag kan ta gift på att han inte finns. Du har blivit lurad.” På bara en enkel bildsökning kunde man se att Alfred inte var den man han hade utgett sig för att vara.
Inom kort började inbetalningsavierna strömma in. Hela lönen gick till räkningarna. Mat hade hon inte råd med och sin lägenhet blev hon snart av med.

Otryggheten värst
Idag lever Lena på existensminimum. Av kommunen har hon fått hjälp att få skuldsanering beviljad. Den pågår fram till 2024 då Lena räknar med att åter vara helt skuldfri.

Att hitta nytt boende har varit svårt.
– Efter att jag blev tvungen att flytta från min bostadsrätt har jag flera gånger fått hyra lägenhet i andra hand. Jag kämpar fortfarande med att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet men det känns kört. Mina skulder sätter stopp för det, suckar Lena uppgivet.

Dessutom har klädbutiken hon tidigare jobbade i gått i konkurs på grund av pandemin. Lena söker jobb dagligen men i dessa tider är det inte det lättaste.

– Ovissheten och otryggheten är tärande. När man bor i andra hand är det svårt att helt våga slappna av. Jag går runt med en ständig otrygghetskänsla i kroppen, säger hon.

Under sensommaren visades dokumentären Lurad på kärlek och miljoner på SVT och Lena ångrar inte att hon ställde upp. Många som har hört av sig till henne – både kvinnor och män – har gått igenom samma mardröm och tackat för att hon vågade berätta.

– Jag har också fått kommentarer från kvinnor som insett att de själva har varit i kontakt med bedragare på nätet och som hunnit avsluta kontakten, tack vare att de hört min berättelse. Det känns såklart jättebra i hjärtat, att jag hjälpt någon att slippa detta helvete som jag gått och fortfarande går igenom.

Kan du längta efter kärleken igen?
– Det gör jag. Men jag kommer att gå in i dejtingvärlden med helt andra ögon framöver. Det är otroligt många bedragare som florerar överallt, därför är jag extra uppmärksam. Tycker ändå mitt i allt att man inte ska vara rädd för att dejta på nätet. Det finns många fina människor därute på dejtingsajterna. Men man måste vara försiktig.

En vanlig form av bedrägeri

Förra året anmäldes 993 romansbedrägerier till polis i Sverige. 

I de 97 anmälningar som kom in under januari i år blev offren i genomsnitt av med 370 000 kronor.

Brotten är svåra att lösa och har en uppklarningsprocent på nära noll, enligt polisen.

 

Scroll to Top