Ida-Lina är chef för nya matsvinnsbutiken i Göteborg

Mitt under coronapandemin öppnade Göteborgs första butik för matsvinn. Dålig tajming, skulle man kunna tro. Men istället har det blivit precis tvärtom. Butikschefen Ida-Lina Frisell kan konstatera att kön ringlar lång före öppningsdags varje dag.

En pall med ris har precis rullats in i butiken vid Flatåstorget i Göteborg och Peter Silvander, 54, packar med van hand upp förpackningarna och placerar dem på hyllan.

– Det är toppen här, berättar han. Jag packar upp varorna som kommer, städar och samlar ihop kundkorgarna.

Ida-Lina Frisell

Ålder: 41 år.
Familj: Sambon Monica och tre barn från ett tidigare äktenskap.
Bor: På Styrsö.
Gör: Butikschef på Maträtt.

Peter är en av de i personalen som arbetstränar i butiken. Efter en allvarlig misshandel fick han en hjärnskada och på grund av sin funktionsnedsättning står han långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden.

– Men här har han verkligen hittat en plats han trivs på. Han kommer bland de första på morgnarna och är kvar långt efter stängningsdags fastän han inte behöver det, säger butikschefen Ida-Lina Frisell och ler när Peter ställer sig bredvid henne för att de ska vara med på en bild tillsammans.

En bit in i butiken serverar praktikanten Jenny Casselbrant, 24, ett glas juice som Ninas Malki, 29, och hans pappa Fahmi Malki, 57, provsmakar innan de bestämmer sig för om de ska köpa ett par flaskor.

– Det är mycket bra här, säger Fahmi. Det är låga priser och kvaliteten är bra.

Ida-Lina är chef för nya matsvinnsbutiken i Göteborg
Peter Silvander arbetstränar på Maträtt – och älskar sitt jobb.

Hård matkontroll

Vi befinner oss i stadsdelen Högsbo i Göteborg där Hemmets Journal gör ett besök i butiken Maträtt. Det är den första butiken i Västsverige som tar hand om matsvinn.

Här säljs fullt ätbar mat med skadade förpackningar, livsmedel som överproducerats eller matvaror som man av andra anledningar bedömer inte kommer att kunna säljas i vanliga matvarubutiker. De kommer från andra butiker runt om i Göteborg och från grossister, livsmedelstillverkare och bagerier.

– Vi tar emot och säljer i stort sett alla sorters varor som har svensk innehållsförteckning. Vi följer Livsmedelsverkets regler. Det är hård kontroll på att det är säker mat, säger Ida-Lina Frisell.

Det var den ideella kristna organisationen Räddningsmissionen som i höstas tog initiativ till att starta en butik i Göteborg som både kan ta hand om matsvinn och göra en social insats för de mest utsatta i samhället.

Konceptet är ett franchiseprojekt från Stockholms stadsmission som har butikerna Matmissionen i Hägersten och Jakobsberg.

Ida-Lina är chef för nya matsvinnsbutiken i Göteborg
Praktikanterna Amani Mohamed Haji, 25, och Lina Herliana Nemets, 40, serverar kunderna juice som de får provsmaka innan de köper den.

– Tanken bakom vår butik här i Göteborg är att vi ska hantera tre problemområden, säger Ida-Lina. Det handlar om hur människor som lever i utsatthet ska ha råd att köpa bra mat, att göra något åt matsvinnet och för det tredje hur vi kan hjälpa folk som står långt ifrån arbetsmarknaden att få sysselsättning. Vi har ett enormt matsvinn här i Sverige – för några år sedan låg det på otroliga 280 000 ton mat om året.

Maträtt har två olika priskategorier i butiken – en för medlemmar och en för icke-medlemmar. Den som registrerar sig och blir medlem får handla till en tredjedel av priset.

– Villkoret för att man ska kunna bli medlem är att man kan intyga att man har en inkomst under 9 200 i månaden. Ungefär tio procent av våra kunder är inte medlemmar, säger Ida-Lina.

För att undvika att någon försöker utnyttja medlemskapet, för att till exempel sälja de billiga matvarorna vidare för ett högre pris, får man bara handla för 250 kronor i veckan.

– Det blir ändå rätt mycket mat. Det motsvarar en matkasse för 750 kronor i en lågprisbutik som Willys. Vi vill också att alla våra medlemmar ska ha möjlighet att köpa mat till medlemspris. När tillgången blir större har vi möjlighet att höja beloppsgränsen, säger Ida-Lina.

Ida-Lina är chef för nya matsvinnsbutiken i Göteborg
Glada kunder på Maträtt: Janet Viljakainen med Kristina Dahl-Madsen, 72, som är hennes stödperson. Bakom dem står Nidal el Sarani, 45, med sin dotter på axlarna.

Många volontärer

Åttabarnsmamman Janet Viljakainen, 52, som står i kön till kassan, håller med. Hon har fyllt sin kundkorg med pasta och ris och berättar att hon brukar handla i butiken en gång i veckan.

– Att kunna handla här ger mig guldkant på tillvaron eftersom jag bara har sjukpension. De pengar jag sparar på maten kan jag unna mig något annat för, säger hon.

I kassan sitter Abdel Sahra-oui, 26. Han jobbar egentligen på Manpower men är korttidspermitterad under coronapandemin och hoppar därför istället in och hjälper till på Maträtt.

– Vi är normalt tre fast anställda, med mig inräknad, och intäkterna från försäljningen ska täcka våra löner och lokalhyran, säger Ida-Lina. Sedan har vi sju som arbetstränar, fem som vi får bidrag från Arbetsförmedlingen för och två som placerats här av Göteborgs stad enligt lagen om skyddat arbete.

Maträtts verksamhet bygger också mycket på ideellt arbete. Varje dag hjälper tre volontärer till i butiken och den 280 kvadratmeter stora lokalen, där det tidigare låg en Icabutik, har i vinter gjorts i ordning av ideella krafter.

– Vi har haft flera sponsorer som bidragit ekonomiskt och vi har hantverksfirmor som bidragit med sin tid och material.

Ida-Lina hoppas att de kan anställa fler för att därigenom kunna ta emot fler som arbetstränar. Målsättningen är att Räddningsmissionen ska öppna ytterligare minst en butik i Göteborgs­området.

– Vi hoppas också på att få avtal med fler butiker om att ta emot deras matsvinn. Vi har märkt att
vi verkligen behövs.

Ida-Lina är chef för nya matsvinnsbutiken i Göteborg
Ida-Lina Frisell tvekade inte när hon fick chansen att bli butikschef i den första Maträttsbutiken i Göteborg.

Känns gott i hjärtat

Trots att Maträtt slog upp sina portar precis när effekterna av coronapandemin började märkas på allvar har det gått över förväntan.

– På de första sex veckorna fick vi 1 250 medlemmar och varje dag är det en lång kö utanför butiken strax före öppningsdags, berättar Ida-Lina som tidigare arbetade i många år som restaurangchef på Ikea
i Bäckebol.

Hon tvekade inte när hon såg att Räddningsmissionen i höstas sökte en chef till sin blivande matsvinnsbutik.

– Jag hade precis fyllt 40 år och kände att det var dags att leva och verka till 100 procent. Jag har alltid jobbat mycket och brottats med att jag inte gör mer för samhället. När det här jobbet kom så kunde jag slå två flugor i en smäll. Här är det alltid mycket att göra, men det är något som jag gillar, säger hon.

Det som framför allt känns bra för henne är att kunna bidra till att hjälpa människor som av olika anledningar lever i ekonomisk utsatthet eller som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Det känns alltid gott i hjärtat när man kommer hit och det känns gott i hjärtat när man går hem på kvällen. Här känner man att man uppskattas för det man gör, säger hon.

Scroll to Top