Magdalena Andersson om att bli statsminister: ”Fick större betydelse än jag trott”

HJ möter Magdalena Andersson, Sveriges första kvinnliga statsminister, för ett samtal om kvinnokamp, kvinnliga förebilder, och kärleken till maken Richard.

Magdalena Andersson är chict klädd i Boss-kostym och Calvin Klein-pumps när hon möter mig utanför sitt kontor i Ledamotshuset i Gamla stan.

Men kläder är inget Magdalena bryr sig om. Skulle hon få välja hade hon hellre dragit på sig något skönare. Allra bäst trivs Magdalena ute i naturen, paddlande kajak, åkande skridskor, cyklande eller bara grillande korv med maken som hon delar naturintresset med.

Magdalena Andersson

Ålder: 57 år.
Familj: Maken Richard Friberg, 56, professor i nationalekonomi, en son och en dotter i 20-årsåldern.
Bor: I villa i Nacka.
Gör: Ledare för Socialdemokraterna, före detta statsminister.

Richard Friberg, professor i nationalekonomi, mötte hon redan under tiden på Handelshögskolan i Stockholm på 90-talet. Visst föll hon för Richards utseende – ”han var ju snygg”. Men framför allt upptäckte Magdalena en snäll och omtänksam man, som delade hennes livssyn och värderingar.

– Richard är min själsfrände och står för väldigt mycket trygghet i mitt liv. Och så har vi väldigt roligt tillsammans, säger Magdalena.

Magdalena och maken Richard Friberg tar en svängom under Nobelbanketten i fjol. Foto: TT

Gick med i SSU

Att kämpa för de svaga och stärka kvinnors rättigheter i samhället har alltid varit viktigt för Magdalena. Hon kommer inte från någon partipolitiskt engagerad familj men växte upp som ensambarn till två samhällsintresserade föräldrar.

– Mamma och jag brukade kolla på Rapport när jag var barn. Då blev jag arg på orättvisorna jag såg, både på nyheterna och runt omkring mig. Att klyftorna var stora, att det spelade så stor roll vem ens föräldrar var eller om man var kille eller tjej.

Hennes egna föräldrar var väldigt jämställda men Magdalena såg orättvisorna i andra hem – hur kvinnorna gick ner i arbetstid för att ta större ansvar för hem och barn. Hon ville göra något och gick med i SSU i Uppsala.

– Socialdemokraterna var partiet för mig, som ville göra Sverige och världen bättre och mer rättvis, säger hon.

Den tio år äldre Anna Lindh var riksordförande och blev snabbt en stark förebild vad gällde engagemang i rättvisefrågor i Sverige såväl som internationellt, men även Annas tidiga miljö- och klimatengagemang påverkade.

– Anna hade ett tydligt fokus på kommande generationer, på våra barn och barnbarn och deras möjligheter att få växa upp och njuta av den fantastiska svenska naturen, att kunna få vandra i våra skogar, njuta av våra sjöar eller gå på fjälltur.

Redan när Sverige stod värd för FN:s första miljökonferens, 1972, talade Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme om vårt gemensamma ansvar för framtiden. Enligt Magdalena vill Socialdemokraterna – nu som då – bygga ett mer klimatsmart samhälle, ”ett grönt folkhem”.

Magdalena poängterar vikten av att den gröna omställningen ska gynna alla och inte vara en klassfråga. Den måste genomföras på ett sätt som får rimliga konsekvenser för var och en.

– Jag har alltid drivits av en vilja att skapa ett rättvisare samhälle. Foto: Carolina Byrmo

Magdalena Andersson om mordet på Anna Lindh

Magdalena kände inte Anna Lindh privat – de var olika generationers kvinnliga ledare i Socialdemokraterna – men chocken och sorgen var inte mindre för det den dag i september 2003 då Anna Lindh brutalt knivmördades på NK i Stockholm.

– Jag var planeringschef i statsrådsberedningen, alltså på statsministerns (Göran Persson, reds anm) kansli. och det var mitt i valrörelsen. Krismaskineriet gick i gång direkt. Det första var ju att säkra var alla ministrar befann sig, se till att de inte befann sig i publika sammanhang, för vi visste ju inte om det bara var en attack mot henne eller om det var en bredare attack mot Sverige.

– Det var fruktansvärt. Men just då stängde jag bara av och körde på, sorgen kom senare. Jag tänkte mycket på hennes familj och på hennes två pojkar. Det var så tragiskt, säger Magdalena och blir blank i ögonen.

En annan kvinnlig politisk förebild är Michelle Bachelet, som blev Chiles första kvinnliga president 2006.

– Hon har inte bara krossat glastaket. Hon är frånskild i ett familjekonservativt land, ateist i ett land där katolska kyrkan är stark och före detta flykting i ett land där de som flydde alltför ofta förminskas.

Magdalena har mött henne flera gånger, bland annat på en internationell konferens för Socialdemokrater i Chile.

– Jag upplevde henne som stark och bestämd. En rejäl tant, säger Magdalena och ler.

Stefan Löfven kramar om sin efterträdare Magdalena Andersson i samband med att hon väljs som ny partiordförande för Socialdemokraterna i november 2021. Foto: TT

Blev Sveriges första kvinnliga statsminister

Magdalena blev som bekant Sveriges första kvinnliga statsminister 2021. Hon förstod att utmärkelsen skulle ha en symbolisk betydelse men säger att det fick större betydelse än vad hon riktigt hade tänkt sig.

– Jag tycker det märks inte minst med yngre tjejer som kommer fram och säger: ”Åh, du har varit statsminister!” Det vidgar fantasin om vad som är möjligt. Och det var ju på tiden efter hundra år av kvinnlig rösträtt.

Att stå i rampljuset och vara statsminister var dock aldrig Magdalenas mål. Hon trivdes lika bra som en anonym politisk tjänsteman hos Göran Persson eller Pär Nuder.

– Jag har alltid drivits av en vilja att skapa ett rättvisare samhälle och det är ett privilegium att få jobba med det man tror på. Sedan har det inte spelat någon roll från vilken plattform jag gjort det.

Sedan Sverige fick kvinnlig rösträtt, den 26 januari 1921, har kvinnors villkor förbättrats avsevärt genom möjlighet till utbildning och barnomsorg, drägliga arbetsförhållanden, rättvisa löner samt rätten att bestämma över sin egen kropp och ha möjlighet till fri abort.

– Min familjs resa speglar ju på många sätt Sveriges resa, säger Magdalena och syftar bland annat på de möjligheter till utbildning som kvinnor har fått de senaste hundra åren.

Mormor Berta bodde i ett litet torp utanför Örebro med sin man som var murare, innan de flyttade in till stan. Hon arbetade som servitris och städerska men deras enda barn, Magdalenas mamma Birgitta, fick möjlighet att studera vidare och kom att bli samhällskunskapslärare på gymnasiet.

Magdalena och Finlands preseident Sauli Niinistö träffade USA:s president Joe Biden i maj 2022. Foto: TT

Pappan drabbades av Alzheimers sjukdom

Magdalena minns hur hennes mor och mormor förundrades över utvecklingen i samhället och ofta pratade om när de gick från utedass till badrum och centralvärme i lägenheten.

– Mamma har betytt jättemycket för mig. Inte minst i sin yrkesstolthet som lärare. Hon är en stor förebild och det var även mormor. Mormor Berta var arg över orättvisor i det stora och i det lilla. Och så ställde hon alltid upp för folk.

Magdalenas mamma Birgitta är idag 84 år och bor ensam i en lägenhet i Uppsala men får stöttning av hemtjänst, vilket är en stor trygghet för alla. De hörs varje dag och pratar gärna politik.

– Mamma läser ju både DN och Upsala Nya Tidning från pärm till pärm och har mycket tankar och åsikter. Det är roligt att prata med henne.

Magdalenas pappa Göran Andersson insjuknade tidigt i Alzheimer och dog endast 66 år gammal 2002. Men fick lyckligtvis vara med på Magdalenas och Richards bröllop på en bygdegård utanför Uppsala, tack vare snäll vårdpersonal.

Magdalena är inte rädd för att själv drabbas av Alzheimer men döden har lärt henne att aldrig skjuta upp saker. Det hon vill göra – det gör hon.

Göran, som var lektor i statistik vid Uppsala universitet, var alltid väldigt engagerad i sin dotters liv och intressen. Han gjorde fler saker med henne än många andra pappor på 70-talet. Hon var en idrottstjej som tränade gymnastik och simning. Han stöttade och körde. Det blev många tidiga morgnar tillsammans i simhallen. Magdalena tränade nio pass i veckan och kom att tävla på en hög nivå.

Hon vann ungdoms-SM två gånger och kom tolva i SM när hon var 14 år. Hon slutade med simningen efter åttan, när andra saker blev mer spännande. Men elitidrotten har lärt henne att man måste anstränga sig för att kunna förändra. ”Att utmaningar förbättrar oss och pushar oss till nya höjder. Och att laganda, och gemenskap, är det som bär oss när vi möter motgångar.”

Magdalena Andersson i Gamla stan i Stockholm där hon har sin arbetsplats. Foto: Carolina Byrmo

Håller barnen utanför rampljuset

Nästa generation Andersson studerar nu på universitetet. Magdalena har en son och en dotter i 20-årsåldern som hon alltid velat hålla undan rampljuset. Jag frågar vad som är viktigt att föra vidare till dem.

– Det är viktigt med starka värderingar om hur man ser på samhället och hur man är mot andra människor. Det är viktigt att vara en schysst kompis.

Intervjun lider mot sitt slut, men vi ska ta en liten promenad tillsammans runt i Gamla stan. Magdalena är mån om att få sina tiotusen steg om dagen och att promenera är hennes sätt att rensa tankarna.

Det är en krispigt vacker vinterdag i Stockholm när vi kommer ut. Solen skiner och den tjocka snön knarrar under Magdalenas skor när hon promenerar upp mot Stortorget. Hon köper brända mandlar från Torparens konfektyr och en omtalat god tomatmarmelad från Birgittas matbod. Det här en av fördelarna med att arbeta mitt i de historiska kvarteren.

Men att strosa runt med Sveriges första kvinnliga statsminister, som nu leder Socialdemokraterna i opposition kräver sin tid. Människor stoppar henne, vill ta selfies och byta några ord. Magdalena tackar vänligt och tar sig tid att möta alla människor – men så är hon ju ett politiskt superproffs.

Hemmets Journals reporter Anna von Koch träffade Magdalena Andersson i Stockholm. Foto: Carolina Byrmo

7 snabba frågor till Magdalena Andersson

Intressen: Paddla kajak, åka längdskidor, åka långfärdsskridskor och cykla.
Äter helst: Maken Richards lammgryta.
Dricker helst: Vatten med citron, lime och mycket is i.
Läser: Marionetterna av Ingrid Carlberg.
Favoritapp: Instagram.
Snabbmat: Falafelsallad.
Dold talang: Kan spela gitarr.

Scroll to Top