Mirjam och Jonas tappade greppet om ekonomin: “Vi vågade inte se sanningen i vitögat”

När Mirjam och Jonas Halenius hade 200 inkassoärenden och gick back 30 000 i månaden insåg de att läget var desperat. Tv-programmet Lyxfällan blev deras räddning. – Man kan kalla det ha-begär, köpen gav oss en stunds lycka, berättar paret idag.

År 2007 flyttade Mirjam och Jonas Halenius tillbaka till sin hemort Gävle efter att ha bott ett par år i huvudstaden. De som tidigare inte mött särskilt många motgångar i livet stod precis på tröskeln till den ena sorgen efter den andra. Och mitt i allt tappade paret greppet om sin ekonomi. Totalt.

– Det började med att Jonas blev utan jobb. Därefter dog flera av våra närmaste släktingar. Vi hade båda sorg, samtidigt som vi under de där åren fick uppleva den största lyckan – att bli föräldrar till våra två döttrar, säger Mirjam när vi träffas en kylig vinterdag i Gävle.

Det har gått ett tag sedan misären tog sin början men det skulle visa sig bli ännu värre. År 2013 drabbades Mirjam av cancer, vilket ledde till att Jonas hamnade i en djup depression. I samma veva drabbades deras yngsta dotter av akut sepsis i underlivet och hamnade i respirator.

– Det handlade om liv och död och vi hade det väldigt tufft. Frågan om pengar var liksom inte första prioritet där och då, menar Jonas.

Jonas och Mirjam Halenius

Ålder: 42 respektive 49 år.
Familj: Två döttrar, 13 och 15 år.
Bor: I Gävle.
Gör: Skoladministratör respektive lärarassistent.

Medverkade i Lyxfällan med skuld på en miljon

För något år sedan var paret med i tv-programmet Lyxfällan och berättade om sina ekonomiska problem på bästa sändningstid. Att de var med i programmet är inget de idag ångrar men däremot tycker de att det var tråkigt att man inte tog med själva orsakerna och bakgrunden till varför de drog på sig lånen och hamnade i ekonomisk knipa.

– Det var inte enbart av dumhet. Vi hade bara min lön och jag blev ju sjukskriven, säger Mirjam.

När parets ekonomi granskades visade det sig att de hade hela 200 inkassoärenden och en skuld på över en miljon kronor som till mer än hälften bestod av räntor och påminnelseavgifter. Mirjam berättar att de gick back med 30 000 kronor varje månad.

– Vi hade båda löneutmätningar, Jonas har idag blivit fri från sin men jag har en del kvar, säger hon och förklarar att en löneutmätning betyder att kronofogden har rätt att ta hela lönen förutom ett belopp för boende och vissa levnadskostnader.


LÄS ÄVEN: Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips


På frågan hur det kunde gå så fel svarar paret att de kanske hamnade i ett slags köpberoende. De började handla saker som de faktiskt inte behövde. Jonas berättar att han är en elektroniknörd och bland annat köpte han på sig dyra högtalare. Matkontot var skyhögt och de lånade pengar från både vänner och familj.

– Man kan väl kalla beteendet för ett ha-begär. Köpen gav oss en stunds lycka och vi vågade inte se sanningen i vitögat, säger Jonas.

Men trots alla lån de tog upplevde de att pengarna inte räckte. De sökte hjälp hos organisationer som Majblomman och Julhjälpen för att kunna köpa presenter och julklappar till barnen.

Idag har både Jonas och Mirjam fast anställning och har kunnat flytta till en större bostad. Foto: Frida Funemyr

Tvingades sälja alla sina ägodelar

Det var vänner till Mirjam och Jonas som anmälde dem till programmet. De gjorde det av omtanke eftersom de såg hur dåligt Mirjam och Jonas mådde.

– De sa att de ville oss väl och att vi skulle få glädjen tillbaka i våra liv och inte visste vi då hur rätt de hade. Jag sa absolut nej, jag ville verkligen inte vara med. Jag tyckte det var ett otroligt utlämnande program där folk skulle skratta åt oss och vår situation i tv, säger Mirjam och Jonas kände till en början detsamma. Han ville inte få skäll i tv för att han var ”dum i huvudet”.

Samtidigt hade det gått så långt att Jonas och Mirjam kände att de till slut inte hade något val. Skulderna var enorma och de såg ingen annan utväg.

– Vi tänkte att det fick bära eller brista, det fanns liksom inte längre något att förlora. Inkassobreven bara hopade sig och vi kom aldrig ikapp. Vi gick bara mer och mer back, säger Jonas.


LÄS ÄVEN: Catarina bor i ett minihus på 15 kvadrat: ”Här slipper jag oroa mig för höga elpriser”


De sa ja på två premisser: De ville absolut inte sälja sin sommarstuga som varit i familjens ägo sedan 1942 och de ville hålla sina barn utanför programmet.

– Detta var vårt fel, det var vi som försatt oss i denna knipa. Inte barnen. Det gick också men att behålla stugan var inte försvarbart. Om vi inte ens hade pengar till mat längre, hur skulle vi då kunna ha kvar vår stuga?

Försäljningen av stugan var en del i den plan som lades upp för parets ekonomi. Under programmet fick de hjälp av en ekonom men även av en psykolog.

– Före programmet bråkade vi jämt om pengar. Det var otroligt spänt mellan oss så fort pengar kom på tal. Numera pratar vi om vår ekonomi på ett annat sätt, vi har möten där vi diskuterar vad saker kostar och vad vi behöver. Vi involverar även tjejerna så att de ska få en inblick och förstå pengars värde och att pengar faktiskt inte är så lätt att ha att göra med, förklarar Jonas.

Båda är överens om att det är alldeles för lätt att ta lån idag.

– Jag önskar för allas del att det skulle vara svårare. Dessutom är det ju skyhöga räntor på den här typen av snabba lån som vi tog, säger Jonas.

Trots att deras äktenskap utsatts för enorma slitningar har Mirjam och Jonas hållit ihop genom krisen. Foto: FridaFunemyr

Beskyllde inte varandra för skulderna

Innan de kom till en vändpunkt hamnade paret på sin absoluta botten. Mirjam sov inget alls och fick knappt i sig något att äta. Jonas tyckte också att det kändes tufft att exponeras i tv i en så pass sårbar situation. Men i samband med att de fick sälja sin bil, och till slut även stugan, så hände något med dem båda. Det var emotionellt tufft men det var då Jonas blev fri från sina skulder.

– Att få hela lönen blev den allra bästa julklappen, säger Jonas och Mirjam håller med. Hon räknar med att vara fri från sina skulder om cirka tre år.

De fick sälja alla prylar som betytt något för dem, all elektronik, serviser de fått i bröllopsgåva, Mirjams alla flöjter som hon samlat på sig genom åren.

– Det var dubbla känslor, otroligt tufft eftersom de där sakerna blivit en del av oss. Det där var ju saker som vi fäst känslor vid. Men nu lever minnena kvar inom oss, säger Mirjam.

Genom hela den här resan har de hela tiden stått enade.


LÄS ÄVEN: Så inreder du för att spara el hemma – 8 smarta tips


– Kärleken till varandra och familjen har hela tiden varit det viktigaste. Detta fick vi enorm respons för efter programmet hade sänts. Vi läste kommentarer på sociala medier där det stod att vi var förebilder som inte skyllde på varandra för den situation vi försatt oss i, men också att vi var modiga som vågade berätta. Kan vi på något sätt hjälpa någon genom att berätta vår historia så är det värt det. Redaktionen på Lyxfällan har hört av sig flertalet gånger efteråt och önskat att vi ska ge råd till andra som varit i samma situation som vi var i, berättar Mirjam.

Familjen har numera nya vanor. Till exempel storhandlar de mat på nätet, inte minst för att slippa lockas av impulsköp. Eftersom de inte har någon bil har de nu även årskort på kollektivtrafiken.

– Detta har ju även fått en stor hälsoeffekt, säger Jonas och berättar att han som en bonus gått ner en hel del i vikt.

Båda har idag fasta anställningar, viket gjort att familjen kunnat flytta från den lägenhet de bodde i, där Mirjam och Jonas behövde sova i vardagsrummet, till ett radhus på över hundra kvadrat.

– Det känns otroligt skönt att kunna ha den här ytan, inte minst då båda döttrarna hunnit bli tonåringar, säger Mirjam.

Hon fortsätter:

– Vi mår bättre alla fyra idag. Vår yngsta dotter som varit sjuk, sa häromdagen att hon numera känner sådan frid i hjärtat. Inget gör mig så lycklig som att höra detta.

Jonas och Mirjams råd till dig som hamnat i ekonomisk knipa

  • Våga ta steget att fråga om hjälp.
  • Det finns många bra appar, till exempel zlantar.se, som hjälper dig att göra en budget och som kan synka dina olika betalningar med dina olika konton.
  • Prata om pengar, bråka inte.
  • Planera för dina inköp. Ställ dig följande frågor: Behöver vi detta? Är det bra och gynnsamt för familjen? Har vi råd?

LÄS ÄVEN: Sjukpensionären Therese kämpar med ekonomin: ”Finner glädje i de små sakerna”


Scroll to Top