För mig är häxan en kvinna med stor styrka och härlig glädje!

Hon stormade in i folks hjärtan med trollöron och vilt hår. Melodin "Avundsjuk" har nästan blivit en signaturmelodi för Nanne Grönvall, och den gav henne dessutom inspiration till en ny hobby…

Fakta om Nanne Grönwall

Namn: Marianne “Nanne” Elisabeth Grönvall.
Född: 18 maj 1962 i Stockholm.
Familj: Maken Peter, 44 år, och sönerna Robin, 21, Charlie, 17, och Felix, 15.
Bor: Villa i norra Stockholm.
Längd: 156 cm.
Det vill jag ha i mitt påskägg: Fred på jorden.
Aktuell: På sommarturnén med “Diggiloo” och i höst fortsätter jag med egen krogshow, “Vild” på “Rondo” i Göteborg, och en ny skiva.

Visste du att…

• 1981 började hon jobba med musikern Peter Grönvall som hoppade in i tillfälligt i gruppen, och numera är de gifta.

• 1996 vann “One more time”(medlemmar Nanne och Peter Grönvall samt Maria Rådsten) den svenska Melodifestivalen med låten “Den vilda” och knep bronset i den europeiska finalen i Oslo.

• Hon har haft åtta bidrag med som låt- och textförfattare i Melodifestivalen.

• 2001 tävlade hon för England.

• På hennes hemsida är det kö för att få hennes autograf!

Häxan har blivit populär

• Häxan var en trollkunnig kvinna som slutit förbund med Satan och han hade lärt henne trollkonster. Man trodde att häxor kunde ge missväxt och korna kunde sluta att ge mjölk och annat otrevligt. Häxan sågs som ond och upplevdes ofta som ett hot.

• I Sverige avrättades kvinnor som utpekats som häxor framför allt under perioden 1668-1676 – totalt ledde det till 300 människors död. I Sverige halshöggs häxorna innan de brändes på bål, endast en häxa brändes levande och det var Malin Matsdotter i Stockholm 1676. Häxprocesserna ute i Europa pågick under femtio år, 1580–1630.

• Idag har häxan blivit populär igen, mycket tack vare Halloween-firandet.

För mig är häxan en kvinna med stor styrka och härlig glädje!Nanne Grönvall sprudlar av energi på scenen. Hennes hår böljar i vinddraget och hon rör sig snabbt på smala höga klackar.

År 1998 vågade hon som ingen annan före henne spöka ut sig i Melodifestivalen och i trollöron sjunga “Avundsjuk” så att tittarna aldrig någonsin glömmer henne. Och just “Avundsjuk”-äventyret inspirerade henne att börja samla på troll och häxor!


Hur många häxor har du i din samling?
– Det är inte så många ännu – kanske femton stycken – och så har  jag  en större samling troll. De har faktiskt blivit runt 100 stycken.

Varför fastnade du för häxor?
– För ett par tre år sedan var jag på semester på Rhodos och då hittade jag två jättefina häxor som jag köpte. Sedan dess har jag fortsatt att samla på just häxor. Jag tycker att häxorna har en stark och härlig karaktär trots stora näsor och utväxter/vårtor på kinder och hakor. De utstrålar styrka och ett djävlar anamma som jag tycker är härligt. Det är bra egenskaper.

– Trollen har jag samlat längre och det började jag med efter “Avundsjuk”. Troll är också härligt symboliska och ser inte alls ut som våra konventionella skönhetsideal. Jag tycker att de är karismatiska!

– Trollen har jag i ett skåp och några står i fönstret på mitt kontor. Häxorna har jag delvis framme men för tillfället har jag lånat ut några. Mina finaste häxor står alltid framme på flygeln i vardagsrummet, året om.


Vad är det hos häxan som du fascineras av?

– Jag bara gillar häxor för deras utseende och styrka. Ingen slår den mytomspunna häxans starka utstrålning och karisma eftersom hon syns och hon tar plats på ett sätt som inte är helt vanligt för kvinnor. Häxor är oftast fortfarande förknippade med ondska och elakhet trots att det egentligen kommer från förföljelse av oskyldiga kvinnor under 1600-talet och andra människors okunskap och rädsla. Häxkvinnornas smarthet och intelligens talas det knappast alls om eftersom de anses fula. Häxor har också en härlig utstuderad glädje som jag gillar.

För mig är häxan en kvinna med stor styrka och härlig glädje!Nannes häxor står framme, året om. De “finaste” får stå på flygeln.

 

 
 
 
 
 
 
 
Häxan är ju påskens kvinna framför andra. Klädde du ut dig till påskkärring någon gång som barn?

– Oja, då hade jag en stor kjol och något förkläde på mig. Mina kinder var knallröda av mammas eller mormors läppstift och på huvudet hade jag ett huckle. Jag gick påskkärring tillsammans med grannens barn och jag tror att vi inte ens hade börjat skolan. Vi hade ritat påskkort som vi delade ut och så fick vi godis i våra kaffepannor. Jag tyckte att det var kul att klä ut mig eftersom teaterapan alltid har funnits i mig!


Har du några särskilda påsktraditioner i din egen familj?

– Nej, egentligen inte. Vi firade mer när barnen var små, då fick de påskägg, men nu börjar de bli stora. Jag brukar inte påskpynta hemma men visst äter vi en del ägg och sill. Och mina häxor står ju framme året runt. Påsk som jul!

Tycker du om påskgodis?

– Ja, jag älskar verkligen allt smågodis, gärna sådant med mandelmassa inuti!

Du var ungdomssoldat i Frälsningsarmén. Var det där du lärde dig att spela och sjunga?

– Här lärde jag mig spela gitarr men jag har sjungit sedan jag föddes! Jag gick i deras söndagsskola och vi sjöng och spelade. Där fanns en sådan fantastisk gemenskap. De tog verkligen hand om människor. De har en sådan stor värme och de försöker hjälpa alla. Jag är ju inte religiös på det viset, men jag känner enorm respekt för deras arbete och de gör otroligt mycket gott.

Det går ju inte att komma förbi din uppmärksammade låt “Avundsjuk” från Melodifestivalen 1998, då du överraskade alla. Hur vågade du och vilka reaktioner fick du efteråt?

– Jag kontaktade en maskör och vi prövade oss fram. Sådär kan man ju inte spöka ut sig i en festival om man är tjej, sa många till mig innan festivalen. Men efteråt fick jag väldigt många positiva kommentarer från både män och kvinnor som sa att det var befriande att jag vågade göra detta.

– Tack och lov har jag själv varit lyckligt lottad när jag jobbat i det här yrket, trots att jag ofta vågat gå motströms och göra vad som faller mig in. I “Avundsjuk” fick jag verkligen göra min grej och det har gett mig ännu fler jobb.

– Nu skriver jag musik till mig själv och det kan vara teatraliska och rockiga låtar som jag själv tycker om. Jag hade inte vågat drömma om att jag skulle tas emot solo på det här sättet, men hela tiden har jag mött nya möjligheter och fått nya erbjudanden. De senaste två åren har varit fyllda med huvudrollen i musikalen “Sweet Charity, Melodifestivalen och min egen krogshow “Vild” som är ett ansvarsfyllt uppdrag.


Hur viktigt är det att vara vacker i artistbranschen?

– Tyvärr är det skillnad mellan män och kvinnor. Män kan vara både överviktiga och inte alls stereotypt snygga men ändå accepteras. Beklagligtvis finns inte samma mångfald för tjejer. 90 procent av dem som arbetar på skivbolagen är män. Själv jobbar jag på skivbolaget Lionheart som ägs av en kvinna, Maria Mohlin Ljunggen, och där finns tjejer som Shirley Clamp, Jill Johnson, Sonja Aldén, Sanna Nielsen – och vi är inte alla stöpta i samma form. Om det fanns fler som Maria i skivbranschen skulle det finnas en större bredd.

Du har ju varit med länge. Vad har du själv för erfarenhet av de skönhetsideal som råder?

– Det är stereotypt och män uppskattas mer för sitt inre, medan fula kvinnor ofta betraktas ofta missunnsamma. I filmer är det ofta töntiga män som alltid får de snygga tjejerna – aldrig tvärtom. Männen behöver nästan inte förändras alls. De älskas som de är trots att de är taffliga och osexiga

– Men det inpräntas överallt, från sagor till medier, att tjejer inte duger om de inte är söta. Det är inte konstigt att det ger flickor ätstörningar och problem med utseendet. I en reklamfilm för herrkläder finns det både yngre och äldre män som visar upp plaggen, för kvinnor finns inte alls samma mångfald. I Hollywoodfilmer spelar äldre män kärlekspar med 20–30 år yngre kvinnor.

– Jag önskar att jag kunde säga att det här har förändrats till det bättre under åren, men tjejer som inte ser ut som Christina Aguilera eller Britney Spears missar ofta chansen. Men på sikt kommer detta att förändras. Kvinnor kommer fram på allt fler områden.


De senaste åren har varit fyllda av arbete, säger du. Men du har ju också genomgått bröstcancerbehandling under den här tiden – hur har du orkat?

– Nu tänker jag annorlunda och har lärt mig att ta dagen som den kommer och göra ingenting emellanåt. Nu kan jag lägga mig på soffan och känna att jag inte måste göra någonting hela tiden. Det är en gåva att jag lärt mig att koppla av. Jag har ju så mycket energi inom mig och så har jag alltid fungerat.

– Jag gläds åt allt det positiva i livet och så försöker jag griper efter alla goda halmstrån som finns omkring mig. När jag läser om alla fantastiska människor som engagerar sig mot våld utan ekonomisk vinning och värnar om barnen tänker jag att människan är inte så dum ändå! Barn är mitt hjärteämne. De är ju vår framtid och att skada barn är förfärligt och då är det skönt att det finns alla dessa eldsjälar.


Du har sagt att du ska vara lat i vår, men vad betyder det?

– Nu ska jag ska ta hand om mig själv och det ska bli jätteskönt.
– Jag har faktiskt tagit mig långledigt under våren efter allt intensivt arbete och då ska jag vara hemma med familjen och ta en dag i sänder. Nu kan jag hinna fika med mina kompisar och kanske göra en resa med familjen. Från mars till och med juni ska jag vara fri och en sådan lång sammanhängande ledighet har jag aldrig haft tidigare. Jag ska bromsa upp ett tag och försöka lära mig att säga ordet nej.

Scroll to Top