Vi vann drömvinsten – och det här gjorde vi för pengarna!

Många drömmer om storvinsten som ska förändra livet. Här berättar fyra personer om hur den påverkade dem. Har pengarna satt guldkant på vardagen och har de blivit lyckligare? Chansen att vinna stort på spel är nämligen mycket liten och ingen självklar genväg till lycka visar forskningen.

Ulla Dersjö:

Jag köpte skogsmark och åkte husbil till polcirkeln

Trots att det gått 13 år sedan Ulla Dersjö skrapade fram storvinsten på Triss minns hon med välbehag de där minuterna i tv-studion. Miljonerna hon vann vände inte upp och ned på livet, men det har gett ekonomisk trygghet och många valmöjligheter.

Ulla Dersjö hade tänkt att köpa två Klövertrisslotter men kassörskan missuppfattade antalet och i stället för de två tog hon fram tre. Ulla köpte alla tre och det var på den tredje lotten vinsten fanns. Den visade sig vara värd 3,6 miljoner, eller 20 000 kronor i månaden under 15 års tid.

Ulla, 72, och maken Curt, 73, kan se fram emot de månatliga utbetalningarna från Svenska Spel under ytterligare ett par års tid.

– Självklart har vi sparat så vi kan leva gott även i framtiden, säger Ulla och berättar att de 20 000 kronorna i månaden har räknats upp med index varje år.

– Det var en glad överraskning, för det visste jag inte när jag vann.

Hon arbetade tidigare som kokerska på ett kommunalt daghem och Curt som projektledare på en pappersmassaindustri.

– Vi trivdes med våra jobb så att gå ned i arbetstid eller sluta var inte aktuellt. Däremot gav oss vinstpengarna en stor frihet att göra det vi ville. Vi köpte en del skog och när vi pensionerade oss flyttade vi från Säffle till det här huset utanför Klässbol som är min mans farföräldrars hem. Vi har renoverat både det här huset och vår sommarstuga för en del av pengarna.

– Första året hyrde vi också en husbil och körde norrut eftersom vi båda tycker om naturen i Norrland. Jag minns att vi firade vinsten vid polcirkeln. Sedan har vi gett en slant till våra båda barn Maria och Pontus så att de också kunnat sätta lite guldkant på sin tillvaro.

Ulla Dersjö vill dock inte påstå att Trissvinsten och miljonerna var vägen till lyckan.

– Jag känner mig nog varken gladare eller annorlunda än innan vi vann pengarna, jag har alltid haft en positiv syn på livet. Men självklart har pengarna höjt livskvaliteten, mycket tack vare att vinsten gav oss ekonomisk trygghet och att vi har kunnat göra det vi velat göra utan att behöva bekymra oss så mycket om kostnaderna.

 

Vi vann drömvinsten – och det här gjorde vi för pengarna!
Ulla och maken Curt investerade en del av pengarna i skogsmark.

Annelie Sivertsson:

Jag köpte swimmingpool och renoverade vårt hus

När Annelie Sivertsson, 57, i Nybro vann en miljon kronor på Triss kunde hon äntligen förverkliga drömmen om en swimmingpool i trädgården.

Den 23 mars 2018 fyllde Annelie Sivertsson 55 år. Något som hennes man Kent hade glömt bort. Makens glömska kan Annelie idag förlåta – den visade sig vara värd en miljon kronor.

Eftersom Kent glömt att köpa födelsedagspresent fick det bli en nödlösning. Han rusade ned till Ica Kvantum i Nybro där svärdottern Sofia Ekman jobbar och förklarade situationen. Rådet från henne blev att köpa fyra Trisslotter i present.

När Anneli skrapade andra lotten var hon tvungen att ta på sig glasögonen för att försäkra sig om det hon såg var sant – 1 000 000 kronor.

Bland det första hon köpte för pengarna var en swimmingpool.

– Den kan vi njuta av i flera år framöver, säger hon.

– Sedan har jag gett mina tre söner en slant. Mycket av pengarna har gått åt till att renovera huset, det var skönt att kunna göra det vi ville göra utan att behöva ta lån. Vi köpte också en bättre bil än den vi hade.

– Jag har en liten buffert sparad, men det är inte jättemycket. Vinstpengarna blev ett lyft för att kunna göra det lilla extra som man alltid drömmer om. Som till exempel att skaffa en swimmingpool.

 

Vi vann drömvinsten – och det här gjorde vi för pengarna!
Annelie med maken Kent och svärdottern Sofia Ekman som sålde vinstlotten.
Privat bild

Helen Berntzon:

Jag bestämde mig direkt för att resa upp pengarna

När Helen Berntzon, 53, i Anderstorp vann en miljon kronor på Bingolotto bestämde hon sig för att hon skulle se världen tillsammans med maken Tony. Så blev det också och fem år senare är vinstpengarna spenderade.

Det föregicks av mycket dramatik innan Helen Berntzon snurrade fram en miljon kronor i Bingolottos Finalspel våren 2015.

Hon prenumererade på en Bingolott i veckan. Måndagen efter en dragning rättade hon lotten på sin Ipad och fick se att hon vunnit ett sms-spel värt 20 kronor, hon fick instruktioner att klicka sig vidare. Det struntade hon i och slängde lotten i pappersåtervinningen. Nästa dag ringde en man från Bingolotto och gratulerade henne till platsen i Finalspelet och chansen att vinna upp till två miljoner kronor. Det var då hon insåg att en förmögenhet i värsta fall var på väg till pappersåtervinningen!

Eftersom hon inte var hemma fick hon ringa sin man Tony och be honom leta – han hittade vinstlotten och några veckor senare snurrade hon hem en miljon kronor i Bingolottostudion.

– Vi har tre vuxna barn och de fick en del av vinsten. Sedan bestämde jag att nu skulle jag och min make kunna unna oss att resa mer än en gång om året och längre bort än vi tidigare gjort. Jag ville verkligen att vi skulle unna oss det i stället för att spara pengarna. Det gäller att njuta medan man kan, och det har vi gjort.

Hon berättar om exotiska resor till Aruba i Västindien och till Mexiko där de njutit av livet på kritvita stränder.

– Vi har unnat oss en resa på våren och en på hösten. Vi har även kunnat göra några extra resor till USA där vår ena dotter bor.

Nu är vinstpengarna slut, men det är absolut ingenting som Helen ligger sömnlös över.

– Det var ett medvetet val. Vi har kunnat göra det vi alltid velat göra, det finns ingenting att ångra.

 

Vi vann drömvinsten – och det här gjorde vi för pengarna!
Helen Berntzon med maken Tony och Ingvar Oldsberg på Bingolotto.
Foto: Bingolotto

Martina Hansson:

Jag gick ner i arbetstid och köpte både bil och båt

Beskedet att pappa Johan skulle bli arbetslös innebar en ekonomisk ansträngning för trebarnsfamiljen Hansson. Då vann mamma Martina tio miljoner kronor på Postkodlotteriet och familjen behövde aldrig mer oroa sig för ekonomin.

När Martina Hansson, 46, vann drygt tio miljoner kronor på Postkodlotteriet i april för tio år sedan kom pengarna som en skänk från ovan. Hennes man Johan hade några månader tidigare fått veta att han skulle bli arbetslös till sommaren, samtidigt väntade familjen sitt tredje barn.

– Det är självklart att man kände sig orolig för ekonomin, säger Martina Hansson i Nättraby.

Med mindre pengar i kassan funderade hon på att dra in 300 kronor i månaden på de två lotter i Postkodlotteriet som hon prenumererade på.

– Det var tur att jag inte gjorde det, säger hon.

För i början av april 2010 knackade tv-teamet från Postkodlotteriet på dörren. Martina öppnade och fick en check på 60 000 kronor. Det skulle räcka till att renovera och byta fönster i vardagsrummet som de planerat.

Några dagar senare ägde den stora Grannyran rum i Karlskrona. Väntan blev lång i det ruggiga vårvädret och den höggravida Martina undrade om de inte skulle åka hem i stället.

Då drogs deras postnummer och sedan bokstavskoden I och F som de hade. Med dubbla lotter blev vinsten 10 060 732 kronor för att vara exakt.

– Jag var bara förstummad, minns Martina.

Efteråt köpte de tårta och drack champagne med sina närmaste.

– När alla gått frågade jag mig själv vad som hände? Det var då jag insåg jag vi inte behövde oroa oss för ekonomin längre. Allt kändes så mycket lättare.

Martina berättar att hon gav bort 700 000 kronor till sina närmaste. Själv unnade hon sig att gå ned till 75 procent i tjänst som fritidspedagog.

Sedan vinsten har familjen bland annat unnat sig att åka på två veckors utlandssemester varje år.

– Vi har renoverat och byggt ut köket, köpt ny bil, köpt båt och renoverat stugan på tomten som Madelene bor i. Både jag och Johan gillar att spela golf och vi har pratat om att åka i väg och göra det lite oftare i framtiden.

Martina menar att pengarna skapar trygghet i vardagen.

– Vi är lyckliga på det sättet att det vi vill göra, kan vi göra.

Vi vann drömvinsten – och det här gjorde vi för pengarna!
Efter storvinsten i Postkodlotteriet har Martina Hansson inte behövt oroa sig för ekonomin. Här överlämnar programledaren Richard Sjöberg checken.
Foto: Postkodlotteriet

Lotterivinnare är mer nöjda med livet

Är miljonvinster på spel och lotter vägen till lyckan? Nja, inte riktigt. Visst är spelmiljonärer nöjdare med livet än de som inte har vunnit något, men att spelvinster skapar lycka i livet finns det inga vetenskapliga bevis på …

Erik Lindqvist är professor i nationalekonomi vid institutet för social forskning vid Stockholms universitet och ledde för några år sedan en studie där man just undersökte effekten av att vinna på lotteri och vilka mått av livstillfredsställelse det gav.

Forskningen visade att tillfredsställelsen av vinsten inte är ögonblicklig, den sitter i länge.

– Lotterivinnare är mer nöjda med livet ett decennium efter att de vunnit jämfört med de som aldrig har vunnit, säger Erik Lindqvist.

Undersökningen baserades på 3 300 personer som spelat på Triss eller Kombilotteriet som besvarade en enkät med frågor om bland annat mental hälsa, nöjdhet och lycka. Bland de som svarade fanns de som vunnit upp till 10 miljoner kronor, de som vunnit mindre summor eller inget alls.

– Resultatet av undersökningen visade att ju mer pengar personen vunnit, ju nöjdare var hon eller han med livet efter tio år. Detta går emot psykologiska teorier om att människor över tiden anpassar sina förväntningar på livet allt eftersom deras omständigheter förändras.

Nöjdheten berodde på den finansiella stabilitet som spelvinsten bidragit med i deras liv. Däremot fanns det ingenting i svaren som pekade på att de var mer lyckliga med andra aspekter av livet, såsom vänner eller familj, eller att de hade bättre hälsa.

Av undersökningen framgick att spelvinnare bland annat använder pengarna till nytt boende. Men det som märktes tydligast var att vinnarna investerade sina pengar i mer och rikare fritid. Vinstpengarna användes ofta som en buffert för att kunna gå ned i arbetstid. Lotterivinnarna spenderade ungefär tio procent av det de vann på att jobba mindre.

– De flesta spenderar pengarna långsamt. Efter tio år hade de som vann en miljon kronor cirka 200 000 till 300 000 kronor mer i förmögenhet än de som inte vunnit något. Pengarna investeras med försiktighet, mest i obligationer och lite mindre i aktier. Sammantaget kan man säga att god privatekonomi har relativt liten betydelse för den känslomässiga upplevelsen av livet, men påverkar hur nöjd man är med det, sammanfattar Erik Lindqvist.

Scroll to Top