Citron- och tomatbakad färs med vitlök och örter

Tomat och grönsaker i botten på formen och klickad färs som smakar citron, vitlök och örter helt klart en favorit. Det blir gott med lite bröd och parmesanost som tillbehör.

Du behöver

    4 portioner
  • 900 g fast potatis
  • Sås
  • 1 stor zucchini
  • 1 ½ rödlök
  • 3 msk persilja
  • 2 msk rosmarin
  • 3–4 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • ½ dl tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • Färs
  • Rivet skal av 1 citron
  • 500 g blandfärs
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • ½ msk fransk senap
  • 1 krm svartpeppar
  • romansallad
  • Garnera med
  • kryddgrönt
  • Servera med
  • kokt potatis eller rostad klyftpotatis
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Ansa och dela zucchinin i 1–2 cm tjocka tärningar. Skala och skiva löken tunt. Hacka persilja och rosmarin. Tärna tomaterna. Skala och finhacka vitlöken.

2

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lök och zucchini blankt och smidigt utan att det får alltför mycket färg. Tillsätt örter, tomattärningar, hackad vitlök, vinäger, honung, tomatpuré och vatten.

3

Rör om och låt blandningen sjuda i ca 3–4 minuter. Häll över såsen i en eldfast form eller på ett bleck.

4

Tvätta och riv skalet av citronen. Blanda samman färs, citronskal, salt, ägg, senap och peppar.

5

Klicka ut färsen på såsen i formen. Gratinera strax under ugnens mitt i ca 20 minuter eller tills färsen ser klar ut och har en innertemperatur på 70°.

6

Garnera med klippt sallad och örter och servera med kokt potatis eller rostad klyftpotatis.

Scroll to Top