Jag har boxat mig fri från ryggvärken!

Margareta Bertling har lidit av ryggvärk i många år. Stundtals har hon haft så ont att hon tvingats sitta upp och sova. Men så för ett år sedan trädde hon på sig boxningshandskarna för första gången, och sedan dess är värken borta.

Jag har boxat mig fri från ryggvärken!

Att boxas har tagit bort alla mina ryggbesvär och gett mig bättre hälsa, berättar Margareta Bertling.

 

Hon lyfter garden och börjar slå medan hon trippar sidledes med små steg. Margareta Bertling, 68, har hittat en ny motionsgren – hon har börjat boxas!

 

Nu ska ingen tro att Margareta tänker göra karriär som tävlingsveteran i ringen. Nej, hon slår inte mot någon mänsklig sparringpartner, istället riktar hon sina slag mot vadderade bollar och säckar som hänger ner från taket inne i träningslokalen.

 

– Dessutom tillbringar jag en hel del tid i de redskap som finns här för att stärka olika delar av kroppen, berättar Margareta.

 

Efter ett långt yrkesliv, bland annat inom sjukvård och omsorg, med felställningar och tunga lyft, fick Margareta problem med sin rygg.

 

– Under en del perioder fick jag sitta och sova för att jag hade så ont.

 

Ändå har Margareta varit aktiv och hållit igång så länge hon kan minnas.

 

– Men när mina båda barn var små var det förstås svårt att hinna med annat än jobb och familj eftersom jag var ensamstående. Annars, när det blev lite mer fritid, dansade jag jazzbalett eller var med i “Friskis&Svettis”.

 

Ändå ville inte ryggbesvären ge sig.

 

Känd tränare
Men så, för snart ett år sedan, fick hon en present av väninnan Maj-Britt – ett träningskort för en månad på en boxningsklubb!

 

– Ja, det må väl vara värt att pröva tänkte jag och det blev en positiv överraskning! Inte nog med att ryggvärken har gett sig, jag har också fått lägre blodtryck, konstaterar Margareta och ser ytterst nöjd ut.

 

Margareta, som bor i villa på höjden i Surte norr om Göteborg, tränar vid MKF (Mångkulturella föreningen) i Bohus centrum.

  

Där handleder Shadrack “Hambo” Odhiambo som varit en av Sveriges duktigaste boxare sedan han flydde från Idi Amins diktatur i Uganda och kom hit för 30 år sedan. Han har erövrat fem SM-guld och vunnit brons i VM.

 

– Nu hjälper han oss amatörer här på klubben. Jag har alltid beundrat Ingemar Johansson och Bosse Högberg, nu har också “Hambo” blivit min idol.

 

Det är många, kanske främst invandrarungdomar, som kommer till MKF.

Jag har boxat mig fri från ryggvärken!

Margareta Bertling tillsammans med sin tränare “Hambo” som en gång var Sveriges bästa boxare.

 
– Därför blir man så glad när någon i Margaretas ålder också vågar sig hit, konstaterar “Hambo”, när vi träffar honom efter träningspasset.

 

– Precis som Margareta säger, så är boxning jättebra motion för hela kroppen – du får röra nära nog alla muskler. Dessutom är det en bra fostran för både ung och gammal. Det är en jättefin kamratanda mellan våra medlemmar.

 

– Ja, intygar Margareta, de yngre här på klubben månar verkligen om oss lite äldre. Ska jag testa en ny maskin och inte riktigt vet hur den fungerar så kommer alltid någon av de yngre killarna och hjälper mig.

 

Nu tränar hon på MKF tre eftermiddagar i veckan.

 

– Det får mig att må jättebra och jag tror faktiskt att många fler i min ålder skulle få nytta av träning av den här typen. Personalen på vårdcentralen där jag går har sagt att de ska komma hit och kolla om det här inte vore något att rekommendera till andra patienter.

 

– På sätt och vis påminner det här om dans, inte minst jazzbalett, eftersom man både får röra på både armar, fötter och ben.

 

Bok till barnbarnen
Förutom att boxas har Margareta mängder av olika intressen – det är knapp att hennes tid som pensionär räcker till. Hon går minst fem kilometer varje förmiddag, hon väver och hon jobbar mycket med keramik.

 

– Men min främsta sysselsättning är att måla. Det har jag gjort sedan jag var barn och som ung gick på konstindustriskolan. Efter det gick jag Hovedskous målarskola.

 

Ett av de mest unika uppslagen Margareta sysslar med vid sidan av allt annat är en bilderbok till sina barnbarn.

 

– Dagens unga har dåligt hum om hur det var när min generation växte upp. Att det inte fanns mobiler och SMS, utan att man fick ringa genom telegrafstationen. Att många mammor faktiskt födde barn hemma istället för på BB eller att en egen cykel inte var så särskilt vanligt bland yngre. Man fick åka med på en vuxens pakethållare istället. För att bara ta några exempel.

 

Snart är Margaretas bilderbok klar och de tre barnbarnen, 8, 16 och 18 ska få varsitt exemplar. De i sin tur är säkert oerhört stolta över sin mångsidiga farmor som nu också går ut och slår ett slag för boxning, inte minst bland jämnåriga med ryggproblem och muskelbesvär.

 

Jag har boxat mig fri från ryggvärken!

Förutom att boxas älskar Margareta att måla och har bland annat studerat på Hovedskous målarskola. 

Scroll to Top