Parfymflaskor är Christinas passion!

Få svenskar vet mer om parfym än konsthistorikern och kosmetologen Christina Lindvall-Nordin. I många år har hon samlat på parfymflaskor och hennes intresse har utmynnat i både en bok och en utställning. En av rariteterna i samlingen är en 4 000 år gammal parfymflaska från Egypten.

På andra våningen på Ballinge gård i gränstrakterna mellan Halland och Skåne står ett glasskåp som är proppfullt med flaskor i alla tänkbara färger och former. Här har Christina Lindvall-Nordin sin exklusiva samling parfymer.

– Jag vet faktiskt inte exakt hur många jag har, men det bör vara runt 500. Trots att jag har en bakgrund som museiintendent är jag dålig på att katalogisera, säger hon med ett skratt.

Dessutom utökas samlingen nästan varje vecka. Christina berättar att hon bara ett par dagar före vår intervju gjorde ett fynd på Tradera och visar upp ett par små glasfigurer som en gång i tiden innehållit parfymer från Ystadsföretaget YvY.

– Företaget var mest känt för sin tvål, men de sålde även parfymer, säger Christina och tillägger att hon bara är intresserad av flaskorna, eller flakongerna, och inte innehållet.

– Det jag framförallt samlar på numera är svenska flaskor med originaletikett från mitten av 1800-talet fram till 1940-talet. De är svåra att hitta eftersom de flesta slängts och förstörts, men det sporrar bara mig i mitt samlande.

Men även om många av flaskorna är tomma lever dofterna kvar. Det märks när Christina öppnar dörrarna på glasskåpet för att ta ut några av de vackraste objekten i samlingen. En pust av hundratals olika blomdofter slår emot oss.

Parfymflaskor är Christinas passion!
I ett skåp på ovanvåningen förvarar Christina Lindvall-Nordin en stor del av sin unika samling gamla parfymflaskor. Doften av hundratals blommor slår emot besökaren när dörrarna öppnas.

– Stackars den som en dag tar över det här skåpet. Det har blivit impregnerat med parfym och kommer aldrig att kunna användas till något annat, säger Christina med ett skratt.

Intresset för parfymer väcktes när Christina läste latin på gymnasiet i Eslöv. Skolans rektor var själv mycket intresserad av romersk kultur och hans engagemang i hur de gamla romarna levde smittade av sig på henne.

– Det var speciellt en bok av Ovidius som beskrev hur kvinnorna sminkade sig på den tiden som fascinerade mig. Bland annat ryckte man benen av flugor och använde dem som lösögonfransar.
Christina åkte efter studenten till Florens i Italien där hon utbildade sig till kosmetolog. När hon kom tillbaka hem till Sverige började hon arbeta i sin mamma Birgits parfymaffär som hon startade i Lund 1958.

– Jag har sålt massor av parfymer över disk i mors affär – även till herrar som Sten Broman och Wiwen Nilsson.

Samtidigt började hon läsa konsthistoria vid universitetet och det resulterade 1970 i en avhandling om sminkningens historia i Sverige.

– Då hamnade jag på löpsedlarna som “Världens första sminkdoktor”, berättar Christina med ett skratt.
Efter mammans död 1972 lades parfymbutiken i Lund ner och alla de fina flaskor som stått i skyltfönstret, så kallade factiser och som inte innehåller parfym utan färgad sprit, hamnade i hennes gömmor.

Parfymflaskor är Christinas passion!
4711 är tidernas mest älskade och kända Eau de Cologne. Namnet är gatunumret i Köln där fabriken grundades i slutet av 1700-talet. Till höger: En vacker blå parfymflaska i glas och metall.

– De innehåller sprit eftersom riktig parfym inte kan sparas hur länge som helst. Den oxideras och blir dålig. Framför allt om den står i ett skyltfönster och exponeras för starkt ljus.

Christina gjorde därefter yrkeskarriär som konsthistoriker, bland annat arbetade hon i många år som antikvarie på Kulturen i Lund och som museiintendent i Ängelholm, och födde tre barn. Samlarintresset tog en paus på över tre decennier.

Men så en dag för 7-8 år sedan väcktes det på nytt.

– Jag och min äldsta dotter var uppe på vinden när hon hittade parfymflaskorna i en gammal allmogekista och undrade vad det var för något. Hon hade aldrig sett dem förr och tyckte det var synd att jag hade dem nerpackade.

Då fanns det runt hundra i samlingen. Nu har hon alltså fem gånger så många och hennes parfymflaskor har visats på utställningar och resulterat i boken “Design för doft – flaskor för flytande flärd”.

– Ingen annan i Sverige har behandlat parfymer vetenskapligt. Men jag hade aldrig vågat skriva boken om jag inte även varit utbildad kosmetolog och om jag inte stått mycket i min mors affär när jag var ung, säger hon.

En genomgång av parfymflaskorna i Christinas samling är som en historielektion och en djupdykning i berättelsen om svensk kemisk industris utveckling och för många som en vandring längs minnenas allé.

– Ta bara den här, “4711”. Det var en D´eau De Cologne som var en storsäljare under hela 1900-talet och den har de flesta en relation till, att det till exempel var farmors eller mormors parfym, säger Christina.
Flaskorna kan se ut hur som helst. Här finns flaskor i form av figurer som jultomten, en ballerina eller till och med som gatlykta.

Parfymflaskor är Christinas passion!
Schatull av silverbroderat siden som innehåller små ampuller med parfymessans. En svensk grevinna köpte det på sin bröllopsresa 1799 i Florens.

– Det finns parfymflaskor som ser ut som vanliga flaskor och så finns det porslinsflaskor och figurflaskor. Den äldsta i min samling, den egyptiska, är gjord i brons.

I Christinas samling finns flaskor från de stora kända märkena som Avon, Bulgari, Chanel, Dior, Chanel, Lanvin, Lancome och många fler. Men det hon själv tycker är roligast är svenska tillverkare.
I Stockholm fanns bland annat Barnängen och Hylin & Co, i Malmö Zadig, Uppsala hade Gahns och i Jönköping fanns Pauli.

I Gävle låg Parfymeri Svea, Westerbergs och Flora, samt under en kort tid även Fru Ahlgrens parfymerifabrik (hustrun till konfektyrjätten med Läkerol och Ahlgrens bilar)

– Hon ville också ha något att syssla med och då blev det en parfymfabrik, berättar Christina.

Det kan bli hur dyrt som helt att samla på parfymflaskor, men de flesta objekt som Christina ropar in på auktioner eller hittar på Tradera och loppmarknader ger hon inte mer än några hundralappar för.

– Det mesta jag har gett är tusen kronor. Det är bara svenska flaskor med etikett som jag kan tänka mig att betala lite mer för.

Hennes egna barn har inte ärvt hennes intresse för att samla parfymer, men hon hoppas på att hennes barnbarn Hedvig, 8, och Klara, 10, ska ta över hennes samling en dag.

– Jag har sett att något tänds i deras ögon när jag visar dem flaskorna.

Om man ska prata om parfymernas dofter är “La Vie est Belles” från Lancome Christinas favorit.
– Det är den jag själv helst använder, säger hon.

Parfymflaskor är Christinas passion!
Christinas äldsta flaska gjord av brons i form av en kvinna med litet huvud som utgör doftpinne. Höjd 12 cm, från Egypten omkring 2 000 f Kr. (Foto: Staffan Nordin) Och till höger: Christina visar ” Parfymernas drottning ”Shalimar” från ett av världens äldsta och förnämsta parfymhus i Paris. Firman grundades 1828 och fortfarande charmar deras parfymer och dofter all väldens kvinnor och män. Flaskan ritades 1925 och är av slipad kristall hos Lalique utanför Paris.
Scroll to Top