Yrsel: Allt snurrade som en karusell

Strax före jul förra året hände något som gjorde Margareta Wahlgren, 63, fullständigt skräckslagen. – En kväll när jag höll på att lägga mig kändes det som om något rann inne i min skalle och jag blev plötsligt väldigt yr. Jag trodde först att jag fått hjärnblödning.

VANLIGA YRSELPROBLEM

Godartad lägesyrsel, eller kristallsjuka
Den vanligaste typen av yrsel. Symtomen är häftig karusellyrsel. Orsaken är att mikroskopiska kalkkristaller, som finns inne i hinnsäckarna, tagit sig ut och hamnat i båggångarna. När man böjer sig eller byter läge på annat sätt skvalpar klumparna omkring, och det gör att hjärnan får signal om att rörelsen är mycket häftigare än den i verkligheten är. Yrselattacken är ett resultat av att hjärnan försöker rätta till den obalans som den trodde sig uppfatta. Genom att vrida patientens huvud på speciellt sätt kan en yrselkunnig läkare få kristallerna att återföras till hinnsäckarna och då försvinner yrseln omedelbart.

Vestibularisneuronit – Virus på balansnervenPlötslig och kraftig karusellyrsel, som håller i sig flera dagar, ofta med illamående och kräkningar. Orsakas av virusinfektion. Kräver ibland några dagars sjukhusvård. Framtida besvär kan minskas om man direkt behandlar med kortison.

Ménières sjukdom
Plötsliga attacker med karusellyrsel, illamående och kräkningar, ofta i kombination med hörselnedsättning och tinnitus. Attackerna kan vara från en halvtimme upp till flera timmar. Orsaken är att det samlats för mycket vätska i innerörat och drabbar oftast enbart ena örat. Behandlingen inleds ofta med vätskedrivande medel. Om ingen annan behandling hjälper kan man behöva förstöra balansorganets sinnesceller eller kapa balansnerven i det sjuka örat.

Yrsel: Allt snurrade som en karusell
Sedan Margareta blev av med sin yrsel kan hon och maken Björn ägna mer tid åt det älskade barnbarnet Axel, 8 år, som här på stranden.

Det skrämmande anfallet upphörde lika fort som det kom, men karusellen satte igång i en vildsint fart på nytt, dag efter dag. Det räckte att hon vred på huvudet eller tog ner något från högsta hyllan i köket för att hon skulle bli yr.

Under flera månader plågades Margareta av de obehagliga yrselattackerna när hon la sig ner i sängen eller lyfte huvudet från kudden. Hon kunde också bli plötsligt yr när hon var ute och promenerade och råkade vrida på huvudet åt något håll.

– Jag lärde mig att det gick bättre om jag släckte lampan i sovrummet innan jag gick till sängs. Men det hände flera gånger att jag snubblade rätt in i garderoben om jag skulle till toaletten på natten. Jag blev så yr när jag lyfte huvudet från kudden och reste mig upp att jag inte hade någon styrsel i benen.

Snabb diagnos
Margaretas husläkare kunde snabbt ställa diagnosen “godartad lägesyrsel”, det som ofta kallas kristallsjuka. Han försökte behandla henne med speciella huvudvridningar, men det gav inga bestående resultat. De svåra yrselattackerna fortsatte. 

Margareta och hennes man Björn bor i Rydebäck, ett samhälle strax utanför Helsingborg. Deras gula tegelvilla ligger omsluten av plank och höga träd, inte långt från Öresund. 8-årige Axel är deras, än så länge, enda och oändligt älskade barnbarn. Han bor dryga milen bort på andra sidan staden, men Margareta hämtar honom ofta efter skolan. En av deras favoritsysselsättningar är att gå längs stranden och leta fina snäckor och havsslipade stenar.

Just den här senhöstdagen, när morfar Björn också följt med på skattjakt, har de gjort många fina fynd. 

Både Margareta och Björn har jobbat på Rydebäcksskolan, hon som fritidspedagog och han som slöjdlärare. Men de slutade båda två i höstas, ett par år före den vanliga pensioneringen.

– Vi ville ha mer tid för varandra och få mer frihet. Jag har också flera kroppsliga skavanker, som ökat med åren.

Klarade inte gymmet
Att motionera och träna har alltid varit ett av Margaretas stora intressen. Hon är mycket aktiv på gymmet i Helsingborg och kör flera gånger i veckan in på olika pass. Spinning, den nya tuffa dansen zumba och balansträning är bara något av allt som håller hennes kropp i trim.

– Då jag var som mest yr var jag tvungen att avstå från gymmet rätt ofta, men nu är jag på gång igen. När jag först blev så där fruktansvärt yr frågade jag vår son Davis, som är naprapat, vad det kunde vara och han tyckte det verkade handla om godartad lägesyrsel. Godartad! Det var ju alltid en tröst, men det var väldigt skrämmande och otrevligt när allting snurrade.

– Jag blev sällan illamående, men det kändes som att sitta i en karusell som jag inte kunde få stopp på. Det hjälpte ibland om jag blundade, men när jag öppnade ögonen så for karusellen iväg med mig igen.

 

Efter att Margaretas husläkare tagit olika prover, som alla visade sig vara normala, ställde han också samma diagnos. Godartad lägesyrsel. Han frågade henne om hon ville att han skulle försöka behandla henne, men hans varsamma hantering hade ingen effekt.

  Yrsel: Allt snurrade som en karusell
Margareta tränar flera dagar i veckan på gymmet. Balansträning är en av faroriterna och bra i förebyggande syfte.

Yrselattackerna kom så fort hon ändrade läge på huvudet. Men en remiss till yrsel- och balanskliniken i Lund tog skruv, om man säger så.

Kristaller

– Jag kom till professor Måns Magnusson som förklarade vad som hänt, varför jag var så där yr. Att kristaller i innerörats balansorgan hamnat fel. Han satte en sorts mask med videokameror inuti över mina ögon och vred och vände på mitt huvud. Genom att studera mina ögonrörelser på en skärm kunde han se i vilket öra kristallerna lossnat.

– Sedan vred och kastade han mitt huvud några gånger åt höger och åt vänster medan jag låg ner på en brits. Det gjorde inte alls ont och var inte ens otäckt.

 

– Det enda jag kände var att golvet gungade lite när jag steg upp. Men jag blev bara lite

  Yrsel: Allt snurrade som en karusell
Med några snabba vridningar på Margareta Wahlgrens huvud befriar professor Måns Magnusson henne från flera månaders plåga av yrsel. Behandlingen tar en minut, sen är yrseln borta.
omtumlad och yrseln har inte kommit tillbaka. Redan samma kväll kunde jag ligga ner och läsa för Axel.
– Det är flera månader sedan jag blev behandlad, och jag har helt blivit av med mina besvär. Så jag kan lägga mig och resa mig och hämta tallrikar från högsta hyllan och rummet står ändå stilla! Och Axel och jag brukar fortfarande ligga och läsa, men nu har han blivit så duktig på att läsa själv så han vill ofta läsa för mig istället!

Yrsel är ingen sjukdom

Yrsel: Allt snurrade som en karusell

 

Vad är yrsel?
– Yrsel är ingen sjukdom utan ett symtom som kan ha många orsaker. Oftast, men inte alltid, handlar det om ofarliga och tillfälliga besvär.

 

– Yrsel beror på att det blivit något fel i kommunikationen mellan de olika sensorerna i balanssystemet. De här avkännarna, som ger oss rumsuppfattning och ser till att vi håller balansen är synen, inneörats balansorgan, muskel- och ledsinnet och huden. De sänder signaler till hjärnan, som blixtsnabbt samlar ihop informationen och skickar ut en arbetsorder till kroppens muskler.

 

– Det leder till att vissa muskler drar ihop sig och andra slappnar av så att kroppen flyttar sig lite fram och tillbaka. På det sättet kan vi parera tyngdkraften så att vi inte faller omkull utan klarar av att balansera på den lilla yta som är fotsulorna.

 

Är det vanligt?
– De flesta av oss har någon gång varit yr och efter 65 års ålder har så många som var tredje person problem med yrsel. Kvinnor är något mer utsatta än män och det har förmodligen hormonella orsaker.

 

Varför får man mer yrsel som äldre?
– Med stigande ålder försämras synen, hörseln och innerörats balansorgan och vi har inte längre samma känsel i fotsulorna som i yngre dar. Då kan signalerna från kroppens alla “avkännare”, inte fungera maximalt. Många äldre rör sig också för lite. Det gör att muskelmassan minskar, lederna blir stelare och risken för yrsel och fallskador ökar. Varje år faller runt 48 000 äldre personer i Sverige så illa att de behöver sjukhusvård.

 

Varför blir man yr?
– Det finns flera orsaker. Störningar i innerörat, problem med synen, neurologiska sjukdomar, hög ålder, stress och sjukdomar som drabbar blodcirkulationen eller balansnerven. Skador i nacken eller spända och ömmande nackmuskler kan störa den naturliga nackreflexen. Det får hjärnan att feltolka signalerna och uppfatta spänningarna som rörelse och när den försöker korrigera rörelsen blir man yr. Yrseln kan också vara ett symtom vid depressioner och ångest och de flesta migränpatienter får yrsel i samband med migränattackerna.

 

Kan jag göra något själv för att undvika att få yrsel?
– Det går inte att vila bort yrsel. Aktivitet är en förutsättning för balans och man blir aldrig för gammal för att röra sig. Använd skor som sitter bra på foten, både ute och inne. Ta en promenad varje dag, gärna med gåstavar eller rollator. Styrketräning och träning på gym är också bra. Balanssinnet hålls i trim och man stärker muskler och brosk.

 

När ska man gå till doktorn?
– Har du en besvärande yrsel ska du kontakta vårdcentralen. Där kan du få en remiss till specialist. Om du får yrsel med t ex dubbelseende, svälj-ningssvårigheter eller stelhet i mungipan ska du genast ringa 112! Det kan röra sig om en stroke och det är livsviktigt att du får snabb vård. Det gäller också vid mycket kraftig yrsel som inte går över eller vid yrsel med samtidig värk i bröst, öra eller huvud.

 

FOTNOT:

Läs mer om ett litet träningsprogram på Skånes universitetssjukhus webbplats.

 

 

Scroll to Top