Se upp för medicinfällorna!

Visste du att ungefär hälften av alla mediciner som skrivs ut används felaktigt? Det ökar risken för att läkemedlen inte får önskad effekt – och i värsta fall kan de bli direkt farliga! Hemmets Journal hjälper dig att få koll på dina mediciner.

4 sätt att bli medicinsmart

1. Ta med en lista på dina mediciner till läkaren eller apoteket så ni kan diskutera den tillsammans.

2. Var noga med att fråga doktorn om vad du kan förvänta dig för resultat av medicinen och varför du ska ta den, det ger en samsyn mellan dig och doktorn och du blir mer delaktig i din behandling.

3. Skapa bra rutiner kring din medicinering. Ta för vana att alltid ta pillren vid samma tidpunkt, det gör det lättare att komma ihåg.

4. Det finns en databas, Sfinx, där läkaren kan se hur dina olika läkemedel påverkar varandra eller om doseringen är rätt. Be din läkare kolla hur det är med dina mediciner.

När du börjar ta en ny medicin…

  • Ta alltid medicinen enligt ordination. Då är det lättare att diskutera effekten av den med din läkare sedan.
  • Var uppmärksam på biverkningar. Fråga läkaren om vilka biverkningar du kan förvänta dig, vilka som är övergående och när du bör kontakta eller gå tillbaka till doktorn.
  • Se till att ha en behandlingsplan. Diskutera den med doktorn, vad kan du uppnå med medicinen och hur länge ska du äta den?

10 i topp mest sålda läkemedel

1. Trombyl. Blodförtunnande medel som ges för att förebygga återfall i hjärtinfarkt.

2. Levaxin. Ersätter minskad produktion av sköldkörtelhormon.

3. Alvedon. Febernedsättande och smärtstillande preparat.

4. Omeprazol Pensa. Används mot halsbränna och sura uppstötningar.

5. Imovane. Sömnmedel.

6. Kåvepenin. Antibiotika som används vid till exempel halsfluss och lunginflammation.

7. Simvastin Teva. Kolesterolsänkare som ökar nivåerna av det “goda” kolesterolet HDL.

8. Panodil. Febernedsättande och smärtstillande preparat.

9. Nasonex. Nässpray som används vid allergi.

10. Vagifem. Vaginalgel mot torra slemhinnor.

Receptbelagda läkemedel i antal sålda förpackningar 2013.

 

10 i topp mest sålda egenvårdsläkemedel

1. Alvedon.

2. Ipren.

3. Nezeril.

4. Panodil.

5. Treo.

6. Voltaren T.

7. Pamol.

8. Bisolvon.

9. Nasoferm.

10. Voltaren.

 

Se upp med kombinationer!

Läkemedel kan krocka och påverka varandras effekt, det kallas läkemedelsinteraktioner. Läkaren eller farmaceuten kan bedöma vilka läkemedel som interagerar med varandra och ta hänsyn till det när medicinen förskrivs, till exempel genom att välja en annan medicin eller dosering.

 

  • Smärtstillande läkemedel som till exempel Ibuprofen kan förstärka effekten av läkemedel som innehåller warfarin, till exempel blodförtunnande Waran.
  • Waran som används för att förhindra blodproppar, kan reagera med många andra läkemedel så att effekten påverkas. Vid behandling med Waran bör du till exempel undvika tranbär, alkohol och avokado.
  • Johannesört som finns i många naturmedel påverkar vissa enzymer som bryter ner läkemedel, därför ska örten inte användas med läkemedel.
  • Järn- och kalktabletter kan ta bort effekten hos antibiotika.
  • Grapefruktjuice ökar effekten av blodtrycksmediciner som kalciumblockerare, blodfettsänkande mediciner och warfarin.
  • Immunhämmande läkemedel som ges vid transplantation ska inte kombineras med johannesört eller grapefruktjuice, eftersom effekten av läkemedlet då kan minska respektive öka.

 

Mer information om hur läkemedel interagerar med varandra finns på www.fass.se

 

Var varsam med värktabletterna!

Värktabletter innehåller ämnen som kan ge farliga biverkningar. Se upp med följande substanser:

 

Diklofenak

Finns i: Voltaren, Eeze, Diclofenack och Ignorin.

Kan orsaka: Mag- tarmbesvär, i vissa fall magsår. Risken för hjärtinfarkt och stroke ökar vid långtidsanvändning hos riskgrupper.

 

Acetylsalicylsyra

Finns i: Albyl, Bamyl, Treo, Aspirin och Magnecyl.

Kan orsaka: Blödningar i mag- tarmkanalen. I vissa fall påverkas levern och njurarna. Risken för hjärtinfarkt och stroke ökar också vid långtidsanvändning hos riskgrupper.

 

Ibuprofen

Finns i: Ibumetin, Ibuprofen och Ipren.

Kan orsaka: Nässelutslag, mag-tarmproblem och i vissa fall magsår samt lever och njurpåverkan. Ökar också risken för hjärtinfarkt och stroke vid långtidsanvändning hos riskgrupper.

 

Paracetamol

Finns i: Alvedon, Citodon, Codalvonil, Pamol, Panocod, Panodil, Paracut och Pinex.

Kan orsaka: Allvarliga leverskador vid överdosering, magbesvär och nässelutslag.

 

Se upp för medicinfällorna!
Visste du att 60 000 personer i Sverige har ett läkemedelsberoende? Framför allt handlar det om smärtstillande och lugnande medel.

 

37 miljarder kronor, den svindlande summan, äter vi svenskar medicin för varje år. Men ungefär hälften av alla mediciner som skrivs ut används felaktigt. Det leder till en massa onödiga biverkningar och bortsett från det mänskliga lidandet kostar det samhället mellan sju och åtta miljarder varje år, pengar som skulle kunna användas bättre.

Men varför åker så mycket pengar rakt ner i soporna? Jo, vi följer inte doktorns ordination utan medicinerar oss själva lite som vi vill. Det vill säga vi avbryter antibiotikabehandlingen tidigare eller slutar med blodtrycksmedicinen för att vi inte känner oss sjuka.

– Följden blir att man kanske inte blir av med sin infektion eller inte lyckas få ner sitt höga blodtryck och effekten av medicinen blir helt enkelt inte den önskade, säger Lars Rönnbäck, apotekare och läkemedelsstrateg på Apoteket AB.

Vi äter både för lite och för mycket medicin. För mycket av smärtstillande och lugnande medel och för lite av blodförtunnande medicin och preparat som tas för att undvika hjärtsvikt och stroke.

Enligt Lars Rönnbäck ska man inte själv mixtra och ändra doseringen utan att först kontakta sin läkare eller fråga på apoteket. Men det händer att även läkaren gör fel vid förskrivning av recept. Något som ofta skrivs ut i onödan är antibiotika, vilket debatterats flitigt de senaste åren eftersom en överdriven antibiotikaanvändning i värsta fall kan leda till resistens mot läkemedlet.

 

Se upp för medicinfällorna!

I de allra flesta badrumsskåp finns Alvedon och Panodil eller andra smärt- och febernedsättande tabletter som innehåller paracetamol. Den här sortens preparat stoppar vi i oss i tid och otid. Skulle de råka vara slut kan vi köpa nya i livsmedelsbutiken när vi handlar mjölk. De här tabletterna kan verka oskyldiga, men vid överanvändning kan de ge allvarliga biverkningar.

Förgiftningar och leverskador har ökat de senaste åren sedan den här typen av mediciner blivit mer lättillgängliga.

– Information från personalen på apoteket är ett bra sätt att komma till rätta med felaktig läkemedelsanvändning, säger Lars Rönnbäck.

De många förgiftningsfallen har också lett till att Läkemedelsverket föreslagit att receptfria värktabletter med paracetamol återigen bara ska få säljas på apotek.

Ett annat problem är när mediciner krockar och interagerar med varandra. Det drabbar främst äldre patienter som ofta har många olika läkemedel. Anledningen kan vara att man går till flera olika läkare och att den ena inte vet vad den andra skrivit ut.

– Läkaren har inte per automatik en lista över alla patienters förskrivna läkemedel. Men nu är det på gång med en nationell ordinationsdatabas, en läkemedelslista där doktorn kan gå in och se vad varje patient står på. Men man kan också själv begära ut en lista på apoteket över sina recept, säger Ylva Böttiger, professor i klinisk farmakologi på Linköpings universitet.

År 2012 gjordes en mätning i alla landsting hos patientgrupper över 65 år. Då fann man att två procent fick läkemedel som krockade med varandra och tio procent fick läkemedel som var olämpliga att ta, till exempel långtidsverkande sömnmedel.

– Visst, man sover gott om natten, men risken för att man ska vara trött och yr i huvudet dagen därpå och ramla och bryta lårbenshalsen ökar. Det är viktigt att komma ihåg att det finns andra saker som ökar chansen att sova gott, till exempel motion, säger Ylva Böttiger och tillägger att vissa äldreboenden ersatt sömnmedel med en kvällsmacka.

 

Olika namn förvirrar

Att mediciner har olika namn, utseenden och förpackningar men innehåller samma sak, ställer till det för många patienter. “Generika” är termen för flera läkemedelskopior med samma innehåll och apoteket är skyldig att ge dig den billigaste varianten, så kallat generiskt utbyte.

– Många förstår inte att det är samma medicin. När de får ut olika förpackningar på apoteket kanske de felaktigt tar en tablett både ur den nya och gamla förpackningen så att dosen blir dubbel. Be personalen på apoteket att förklara hur medicinen verkar och ta med din medicinlista, säger Ylva Böttiger.

Men bästa lösningen för att komma tillrätta med olika åkommor är inte alltid att ta en medicin. Vid värk är vi väldigt snabba med att stoppa en tablett i munnen eftersom de säljs receptfritt, menar Ylva Böttiger. Men spänningshuvudvärk kan man till exempel också bli av med genom avslappningsövningar. Att röra på sig gör också att man får en bra muskelstyrka i kroppen vilket förebygger värk i stela leder som nacke och axlar.

– Naturligtvis ska man inte sluta med sin medicin, men man kan också påverka hälsan mycket genom en förändrad livsstil. Rent generellt har man sett att bästa sättet att förebygga hjärt- kärlsjukdom är bra kost och motion, säger Ylva Böttiger.

 

Så undviker du de vanligaste medicinfällorna

  • Glöm inte att ta medicinen. Försök få in en rutin att till exempel alltid ta tabletterna när du borstar tänderna eller äter frukost.
  • Sluta inte för tidigt med din medicin. Står man på en antibiotikakur under tio dagar är det viktigt att fullfölja den för att den ska ha sin verkan. Slutar du för tidigt är risken stor att infektionen kommer tillbaka.
  • Bryt inte en livslång behandling. Blodfettsänkande medicinering för att förebygga hjärtinfarkt är oftast en livslång behandling. Men undersökningar har visat att mellan 40–50 procent slutar med sin medicinering redan efter 12 månader.
  • Vitaminer, p-piller och naturläkemedel är också mediciner. Många tänker inte på det och glömmer att berätta för sin doktor om dem. Kalk- och järntabletter kan till exempel förhindra upptaget av antibiotika så att kuren blir verkningslös.
  • Ta inte sömnmedel under lång tid. De har god effekt vid kortvarigt bruk, men används de för länge riskerar effekten att gå förlorad. Du kan också få motsatt effekt så att du blir trött och dåsig i stället för utvilad dagen efter. 


 

Se upp för medicinfällorna!
Fråga apotekspersonalen om du är osäker.

 

 

Källor: Lars Rönnbäck, apotekare och läkemedelsstrateg, Ylva Böttiger, professor i klinisk farmakologi, eHälsomyndigheten.

Scroll to Top