“Nyttig mat botade min pollenallergi”

Täppt näsa, kliande ögon och en förlamande trötthet som inte gick att sova bort. Gitte Liljekvists pollenallergi blev värre för varje vår. Men tillslut fick hon nog och bestämde sig för att testa något drastiskt – att bara äta rå mat.

Förkylning eller allergi?

Testa dig själv! Svarar du ja på en eller flera av dessa frågor, är det möjligt att du är allergisk mot pollen.

 

• Har du en långdragen förkylning med nysningar och snuva?

• Kliar det i ögon och näsa?

• Är du ovanligt trött?

• Vaknar du utan att vara utvilad?

• Mår du bättre när du vistas inomhus?

Pollenkoll

De växter som ger mest problem med pollenallergi är olika lövträd, till exempel björk, hassel och al samt gräs och gråbo. Det finns flera olika receptfria allergimediciner, till exempel antihistamintabletter, kortisonnässprayer och ögondroppar. Om det inte hjälper kan läkaren skriva ut receptbelagd medicin. Börja ta medicin så fort du får minsta symtom eftersom det kan ta några dagar innan den ger full effekt.

 

www.pollenkoll.se kan du få pollenprognosen för ditt län.

Numera slipper Gitte och hennes dotter Mimmi sitta inomhus med stängt fönster och titta på den vackra lindallén utanför.

 

För ett par år sedan fick Gitte Liljekvist nog. Hennes svåra pollenallergi som hon lidit av i många år, gav inte med sig fastän björken blommat färdigt i juni. Till sin fasa insåg hon att hon blivit känslig mot fler lövträd och eventuellt också gräs.

 

Gitte, 46, kände sig så slutkörd att hon bestämde sig för att göra en drastisk förändring – ändra kost.

– Innerst inne vågade jag inte tro att jag skulle kunna äta mig frisk. Däremot hoppades jag att energin skulle komma tillbaka. Men båda sakerna har gått i uppfyllelse!

 

Hemma i Gittes lägenhet i Kalmar är det full rulle trots att hon nyligen har kommit hem från heltidsjobbet på kundtjänst i en friluftsbutik. Hon har slagit sig ner för att tillverka sina populära änglahalsband, som säljs i den egna webbshoppen Silverbiten.

 

Dottern Mimmi, 16 år, är hemkommen från skolan och det är dags för en god fruktdrink. Mimmi är också pollenallergiker, men har blivit friskare sedan familjen började äta sundare.

– Det är inte klokt så bra vi mår och hur mycket energi vi har! Vilken skillnad mot tidigare, säger Gitte med ett stort leende.

 

Gitte och Mimmi Liljekvist är inte ensamma om att ha suttit inne om vårarna och väntat på att regnet ska spola bort allt pollen. 800 000 svenskar har pollenallergi och mörkertalet är stort. 

 

För Gittes del blev besvären värre varje år. Det kändes som att drabbas av en jobbig förkylning.

– Skillnaden var att det kliade i gommen, näsan och ögonen, förklarar hon. Men läkaren kunde bara erbjuda mediciner som till slut knappt hjälpte.

– Med tiden blev jag även allergisk mot vår katt Doris och dessutom mot vitlök. När jag råkade få i mig vitlök svullnade svalget och jag fick svårt att andas.

 

Åt sig frisk

Gitte hade aldrig hört talas om raw food förrän hennes väninna i Umeå berättade att hon hade gått ner i vikt genom att ändra kosten. Gitte började forska i saken och läste att folk även blivit av med sina allergier på grund av raw food. En kost baserad på raw food innebär att man äter ekologisk, oupphettad mat av hög kvalitet. Man kokar, steker och ugnsbakar alltså inte, utan all mat serveras rå.

– Jag åt en del grönsaker redan då, fast oftast husmanskost. Favoriträtten var pasta med kyckling. Jag beslöt mig för att äta raw food under två veckor och började prova olika rätter. I början saknade jag en del mat, men jag testade allt fler intressanta recept och hade inga förbud så jag åt ibland som vanligt.

 

– Snart märkte jag skillnad, jag hade mycket mer energi och gick automatiskt ner i vikt. Nio kilo har jag tappat, kilon som hade smugit sig på under lång tid. Och när de två veckorna var över fortsatte jag på samma väg. Det var inte svårt att ställa om eftersom jag var så motiverad. 

– Plötsligt upptäckte jag att jag kunde klappa vår katt utan att nysa och bli snuvig. Vi har ju bott tillsammans i samförstånd, hon använde den ena soffan och jag den andra, annars blev jag sjuk. Men nu kan katten röra sig fritt i lägenheten.

– Och när jag råkade få i mig vitlök i maten av misstag, reagerade jag inte. Min kropp hade kommit i balans.

 

Egen kokbok

Det stora testet kom i fjol när björkarna började blomma. Till Gittes stora förvåning var hon inte en gnutta allergisk.

 

Tyvärr kunde inte dottern Mimmi säga samma sak.

– Däremot har Mimmi fått färre symtom, berättar Gitte. Hon äter inte särskilt mycket raw food men maten i skafferiet är numera annorlunda, jag köper bara ekologiskt. Mimmi har korsallergi från björkpollen, hon har inte kunnat äta morötter och äpplen eftersom det kliat i halsen. Men det klarar hon idag!

 

Gitte tror att hennes allergier har försvunnit eftersom hon har renat kroppen från gifter. Dessutom finns näringsämnena kvar i okokt mat, menar hon.

– Jag antar att min kropp var svältfödd på näring. Nu har den självläkt och orkar lättare stå emot olika påfrestningar. Jag har blivit så inspirerad av raw food att jag experimenterar en massa i köket. Resultatet ska bli en kokbok i raw food. Jag har även en blogg där jag lägger upp recept och stöttar andra som vill ändra sin mathållning.

 

Gitte fortsätter att hålla sig frisk trots att hon inte följer sin nya kosthållning till 100 procent. Hon slarvar ibland och har till och med ätit hamburgare när det varit det enda alternativet. Men hon tycker inte att kött och kokt mat smakar lika gott längre.

– Jag kommer nog aldrig att äta enbart raw food, det är för besvärligt. Jag vill ha ett enkelt liv, det är viktigast att ha roligt! Men om det hade funnits raw food-restauranger i varje stad hade jag ätit den maten jämt, utan tvekan. När jag äter vanlig mat märks det direkt; kroppen känns tyngre, jag blir trögtänkt och trött.

 

Tidigare var Gitte ofta nedstämd på vintern och trodde att det berodde på ljusbristen. Numera är hon mestadels glad och hennes omgivning har märkt av den stora förvandlingen.

– Jag mår fantastiskt bra! Det är en enorm frihetskänsla att kunna röra mig fritt utomhus under våren utan att bli sjuk. Jag slipper ta mediciner och känner mig så tacksam!

 

Gittes blogg om raw food hittar du på www.gittesgreenliving.gili.se

 

 

 

Undvik gluten, mjölk och socker

Gunilla Saupe är legitimerad läkare med allmän inriktning. Hon har privat mottagning i Järfälla samt arbetar deltid på Vidarkliniken i Norrköping och som skolläkare. Gunilla Saupe har särskilt intresserat sig för matens påverkan på vår hälsa. Hon anser att många kroniska sjukdomar går att påverka genom att få kroppen i balans, till exempel via avgiftning och näringsstöd.

 

På vilket sätt kan maten påverka vår hälsa?

– Forskning har visat att många av våra vanligaste sjukdomar påverkas av vad vi äter, till exempel allergier, reumatiska besvär, migrän, depression och diabetes. I flera år har jag intresserat mig för raw food och träffat människor som har blivit fria från olika sjukdomar när de gått över till sådan kost. Den gemensamma framgångsfaktorn tycks vara att undvika gluten, mjölkprodukter och socker. Ju sjukare vi är, desto svårare är det för kroppen att hantera dessa livsmedel.

 

Mår alla bra av att äta raw food?

– De som har en känslig mage kan få besvär av för mycket rå kost och mår bättre av kokta grönsaker. Men de flesta klarar av att dricka färskpressad grönsaksjuice, gärna utspädd med vatten. Grönsaksjuice och gröna smoothies är naturligt avgiftande för kroppen, ger mycket näring och stödjer dessutom hormonsystemet. Många mår bra av detta.

 

Vad är det som händer i kroppen när vi äter färska grönsaker?

– Då blir kroppen basisk, vilket är positivt eftersom många har ett för surt pH-värde. Stress försurar oss men även för mycket kött, bröd, fisk och kaffe. Vi ser till exempel en kraftig försurning hos dem som har cancer. Om du går över till mer basbildande kost, kan du höja din hälsonivå.

Jag brukar rekommendera mina patienter att mäta sitt pH-värde med en pH-sticka i saliven. Värdet bör ligga mellan 7-7,4. För att komma i balans bör man äta 75 procent basbildande kost.

 

Varför blir många av med sina allergier genom att ändra på kosten?

– Mjölkprodukter, gluten och socker är starkt inflammationsfrämjande. Många sjukdomar härleder från inflammationer och en icke fungerande matsmältning. Allergier är ofta kopplade till känslighet mot mjölkprodukter och gluten men även citrusfrukter och soja. Om kroppen får vila och slippa ta hand om de här svårsmälta födoämnena, är det lättare att självläka och bli av med allergierna. Därför råder jag många att utesluta gluten och mjölk ur kosten, för att se om symtomen minskar.

 

Vad är det i mjölkprodukter och gluten som kan vara skadligt?

– Många tror att laktosfria produkter hjälper, men kanhända är mjölkproteinet boven. Frågan är också hur våra kossor blir utfodrade och hur mycket antibiotika de äter. Homogeniseringen av mjölken, då fettet finfördelas, är inte heller nyttigt för oss. Forskarna har visat att gluten kan påverka och i olika grad förstöra tarmslemhinnan. Då påverkas näringsupptaget även hos personer som inte har glutenintolerans. Känner du dig uppsvälld efter du ätit gluten är det ett tecken på att du inte tolererar gluten särskilt bra. Ju fler sjukdomssymtom du har, desto viktigare är det att undvika detta.

Scroll to Top