Min tinnitus ska inte få styra mitt liv!

Håller jag på att bli förkyld? Eller har jag fått en vaxpropp i örat? Så funderade Daniela Gossell när hon vaknade en morgon med lock för vänster öra…

Danielas råd till andra drabbade

  • Rör på dig så mycket du kan.
  • Sök nya vägar att hantera vardagen.
  • Lyssna på ljudböcker.
  • Var öppen med dina problem.

Sök hjälp

  • Om du får tinnitus i enbart ett öra och besvären inte minskar inom några veckor.
  • Om du har mycket besvär och känner dig irriterad, får koncentrationssvårigheter eller sömnproblem.
  • Om du har tinnitus som förvärras vid stress, oro, ångest eller muskelspänningar och inte minskar inom några veckor.

Källa: 1177

Bettskena och sjukgymnastik

Tinnitus kan förvärras av kroppsliga symptom som nackvärk, ryggvärk eller annan ledvärk. Då kan du få hjälp av sjukgymnastik. Spänningar i käkmuskulaturen hos tinnitusdrabbade är också vanligt. Då kan en bettskena hjälpa. Kontakta din tandläkare.

Källa 1177

Mer info!

Hörselskadades riksförbund, HRF, erbjuder informationstjänsten Hörsellinjen. Här får du goda råd om bland annat hörselskador och hjälpmedel.

Du kan ställa frågor på www.horsellinjen.se eller via e-post horsellinjen@hrf.se. Du kan också ringa 0771-888 000. 

Min tinnitus ska inte få styra mitt liv!
Härliga promenader i snabb takt. Det är Danielas egen medicin mot det ständiga oljudet i vänster öra.

 

Den där morgonen för knappt ett år sedan, hade Daniela Gossell inte en tanke på att locket i örat kunde vara något allvarligt. Lite lock för öronen kan ju alla få ibland.

– Tänk om jag vetat då att det var början på mitt liv med tinnitus, säger Daniela, som trots diagnosen är fast besluten att inte låta de irriterande symptomen styra över hennes liv.

– Fast mycket har jag ändå fått ändra på i min vardag. Det gäller att ta kontroll.

Titta på bilden av Daniela här bredvid. Visst känns hon bekant. Daniela Gossell är Hemmets Journals mycket uppskattade matredaktör och du hittar som vanligt hennes presentation av veckans alla lockande matrecept litet längre fram i tidningen.

Men vad läsarna inte vet är att Daniela har ett ständigt tjutande ljud i vänster öra när hon arbetar på redaktionen bland kollegorna och på fritiden med familj och vänner. Det finns där när hon går upp på morgonen och när hon går och lägger sig på kvällen. 

– Ljudet är där dygnet runt. Nu har det gått ett år sedan jag drabbades av tinnitus och jag har hittat bra “verktyg”, som hjälper mig att klara både jobbet och fritiden, berättar Daniela, när vi träffas för en pratstund på redaktionen, över en kopp gott, starkt kaffe.

 

Min tinnitus ska inte få styra mitt liv!

Daniela är 52 år och bor med sin man Max, som är rektor, i en stor lägenhet i centrala Malmö. De två barnen August och Amanda har flyttat hemifrån, men hälsar ofta på.

– Amanda läser vid universitetet i Lund och August är kock i Oslo. Han har ärvt mitt matintresse, säger Daniela, som definitivt inte får nog av matinspiration och recept på jobbet. Det är inte svårt att räkna ut vilket rum som är hennes favorit där hemma.

– Matlagning är ett av mina absolut största intressen. Så har det varit sedan jag var liten. Båda mina föräldrar kommer från Italien och mamma lagade alltid underbar mat när jag växte upp. Jag älskar medelhavsköket!

Inredning är ett annat stort intresse och Daniela åker ofta över Öresundsbron till Köpenhamn för att hämta inspiration och kanske passa på att testa någon ny spännande maträtt.

Arbetet som matredaktör är roligt, intensivt och omväxlande.  Och det var under en extra intensiv period som det där förargliga, irriterande locket i örat dök upp.

– Och någon vecka senare fick jag nackspärr. Kanske inte konstigt eftersom jag suttit mycket framför datorn och jobbat med alla recept till vår årliga Matkalender. Locket och dövheten var kvar och det började göra lite ont i örat.

Daniela har haft nackspärr tidigare men nu tilltog smärtorna. Hon hade svårt att röra nacken.

– Jag fick ta smärtstillande men tänkte att det går förstås över. Typiskt att jag spänt mig och fått ont.

Men nu började det också låta märkligt i det där besvärliga örat. Det var inte bara locket, det var något annat.

– Det lät som ett tjut, som bara blev starkare. Jag kommer inte ihåg exakt på dagen när det började, det bara fanns där. Det var någon gång i maj förra året, säger Daniela.

– Jag minns att jag tänkte att bara det inte är tinnitus! Men mina kollegor tröstade mig och sa att det var nog bara var en vaxpropp.

Hon gick till apoteket och köpte ett medel som löser upp vaxproppar.

– Men tjutet tilltog och dropparna hjälpte inte ett dugg. Det tjöt dag som natt. Jag beställde tid på vårdcentralen och träffade en nonchalant läkare, som inte förstod vad det rörde sig om. Han skrev ut örondroppar.

– Jag skulle flyga till New York med familjen på semester några veckor senare och jag var väldigt oroligt för hur det skulle gå. Jag är inte speciellt glad för att flyga och nu kändes det ännu värre. Örat tjöt och jag mådde inte alls bra psykiskt. Jag började också oroa mig för att det kanske handlade om en tumör.

Daniela beställde tid hos en annan läkare.

– Hon fattade nog genast vad jag drabbats av och jag fick kortison, för att dämpa en eventuell inflammation.

Daniela började med kortisonbehandlingen när hon kom hem från USA. Och hon tyckte att den hjälpte en del.

– Själva resan gick faktiskt jättebra och efter den blev jag ordentligt utredd på sjukhusets öron-näsa-hals avdelning.

– Jag fick diagnosen tinnitus/plötslig dövhet. Det var bara att acceptera. Min pappa hade tinnitus på äldre dar, efter en bullerskada, så jag visste hur jobbigt det kan vara.

 

Nätterna är jobbiga

Många tinnitusdrabbade har en bakomliggande hörselskada. Daniela vet inte om det är så i hennes fall, men hon var ett så kallat öronbarn, med många öroninflammationer, när hon var liten.

Nu lever hon med det ständiga tjutandet i vänster öra. Samtidigt har hon också utvecklat en ljudkänslighet.

– Bara att jag hör att någon viker ihop en papperskasse eller  smäller i en skåpdörr hemma är hemskt. Oväntade ljud är värst, de blir så starka och bullrande.  

– Jag har tyvärr tvingats ge upp en del av mina vanliga aktiviter. Jag har slutat med zumban, där är musiken alldeles för hög. Tidigare dansade jag flamenco men smällandet med stålhättorna på skorna klarar jag inte längre. 

Gymmet är ersatt med raska promenader och joggingturer. Och tjutandet i örat avleder hon med radio och med ljudböcker, både hemma och på jobbet.

– Jag har nog lyssnat på mer än hundra ljudböcker under året som gått. Jag laddar ner dem i mobilen och de hjälper mig att kamouflera tjutandet. På jobbet blir det mest radio.

– Nätterna är riktigt jobbiga. Jag somnar med någon bok i hörlurarna, men vaknar oftast vid tre-fyra tiden och då sätter jag på hörlurarna igen. 

Daniela har bättre och sämre perioder. Efter en period med vila minskar hörselproblemen. Avslappningsövningar är också bra. Men hon är ändå ständigt medveten om sitt vänstra öra, även om det ibland kan gå upp till en halvtimme när hon inte tänker på ljudet. 

– Jag ger inte upp. Spänningarna i nacken har jag sökt hjälp för. Jag har varit på akupunktur, som inte fungerade. Nu har jag nyligen fått hjälp hos en kiropraktor, som såg att jag hade en stor låsning i nacken. Redan vid första besöket blev jag av med trycksmärtan i nacken. Det var helt otroligt. Jag har också sökt kontakt med en sjukgymnast.

– Jag är optimistisk inför framtiden! Vi får se vilka vägar livet tar.

Min tinnitus ska inte få styra mitt liv!
Daniela har mycket kontakt med Hemmets Journals många matglada läsare. -Jobbet är jätteviktigt för mig. Ibland kan jag helt glömma bort min tinnitus för en stund!

 

Psykologen: Var tionde svensk har erfarenhet av tinnitus!

Min tinnitus ska inte få styra mitt liv!

Var tionde svensk har erfarenhet av tinnitus. Vendela Zetterqvist är psykolog och filosofie doktor. Hon är verksam på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har utformat behandlingsprogram för tinnitusbesvär och är medförfattare till självhjälpsboken Leva med tinnitus (Natur & Kultur).

 

Vad är tinnitus?

– Tinnitus är upplevelsen av ljud i frånvaron av en yttre ljudkälla.

 

Vilka är symptomen? 

– Tinnitus är ett symtom, ett meningslöst ljud man hör. Det kan till exempel låta pipande, ringande, susande, visslande eller brummande. De allra flesta har någon gång hört sådana ljud i öronen en kort stund.

 

Vem drabbas?

– Tinnitus kommer oftast tillsammans med en hörselskada, det kan vara en liten skada som knappt märks vid ett vanligt hörseltest. De vanligaste orsakerna till tinnitus är att hörseln utsatts för en bullerskada, eller att hörseln förändrats i och med att man blir äldre. Tinnitus kan ibland komma som biverkan av vissa mediciner, vid whiplashskador, efter skallskada eller i samband med kroppsliga spänningar i nacke och käkar. Ibland kan tinnitus orsakas av en ovanlig sjukdom i hörselsystemet. Både kvinnor och män får tinnitus. Det är vanligare bland äldre personer än bland yngre.

 

Hur många i Sverige lider av tinnitus?

– 10-15% av befolkningen, dock är bara cirka en femtedel av dessa riktigt besvärade av sin tinnitus.

 

Hur påverkas vardagen?

– Man kan känna sig orolig eller nedstämd. Många beskriver svårigheter att koncentrera sig. Vissa får mycket svårt att sova. Många förändrar sina vanor, de kanske inte lyssnar lika mycket på musik eller slutar att gå på restaurang.

 

Vilka behandlingar finns det?

– KBT, kognitiv beteendeterapi, är den behandling som har bäst stöd i forskning för att avhjälpa tinnitusbesvär. ACT, acceptance and commitment therapy, en form av accepterande av problemet, är en nyare form av KBT-behandling, som vår forskargrupp testat i två behandlingsstudier med goda resultat.

– Personer som i princip är döva kan med hjälp av ett så kallat cochleaimplantat ha en chans att bli av med eller kraftig minska tinnitusbesvären.

 

Vad kan man göra själv?

– Söka kontakt med hörselvården för att utreda hörseln. De kan guida vidare till bra alternativ, till exempel olika typer av hörselhjälpmedel.

– Man kan försöka hitta ett fungerande förhållningssätt till tinnitus så att den inte behöver ta en onödigt stor plats i ens liv. För många är detta inte helt lätt. Då kan man till exempel få handfasta verktyg i två forskningsbaserade självhjälpsböcker KBT vid tinnitus och Leva med tinnitus.

 

Måste man alltid leva med sin tinnitus?

– Det är oftast jobbigast den första tiden, efter hand känns det lättare för de flesta. För en del personer kommer besvären med tidens gång att minska betydligt. Så tiden kan vara en lindrande faktor.


Scroll to Top