“Min extrema trötthet var D-vitaminbrist”

När nyblivna mamman Andrea sökte hjälp för sin orkeslöshet, fick hon diagnosen förlossningsdepression. Läkarna ville skriva ut antidepressiv medicin, men Andrea stod på sig –  hennes problem var inte psykologiska. Till slut visade ett enkelt prov att hon led av svår D-vitaminbrist.

Ladda upp med D-vitamin

• Ta vara på solen och ljuset. Undvik att bränna dig.

• Åk om möjligt till sydligare breddgrader någon vecka under vinterhalvåret.

• Välj mejeriprodukter utan A-vitamin.

• Ät gärna fisk några gånger i veckan men variera sorterna.

• Ät kosttillskott med D-vitamin under vinterhalvåret.

 

Läs vad Livsmedelsverket rekommenderar på www.livsmedelsverket.se

Nu lever Andrea det liv hon vill leva och orkar ta hand om familj, hem och umgås med vänner. Dessutom tränar hon ibland på gym, något hon tidigare inte ens vågat drömma om.

 

Så länge hon kan minnas har Andrea Cortés Serrano, 34, mått dåligt i perioder. Diffusa smärtor och en förlamande orkeslöshet har varit en del av hennes vardag. Det kulminerade då hon blev mamma.

 

“Förlossningsdepression” sa läkarna och ville skriva ut antidepressiv medicin. Till slut bad hon sin husläkare ta ett D-vitaminprov.

– Det visade att jag led av svår D-vitaminbrist!

 

Det var en tuff tid för Andrea och hennes familj.

– Jag kämpade på i fyra månader med sömnbrist, amningssvårigheter, svaghet och oro. Till detta hade jag tandproblem. Tänderna satt så löst att jag var rädd att de skulle lossna när jag pratade. Till sist orkade jag inte sköta någon annan än mig själv.

 

Andreas sambo Robert fick ta hand om allt.

– Han fick handla, laga mat, städa, tvätta och ta hand om både mig och barnet. Jag hade vant mig vid ett begränsat socialt liv, anpassat det efter den ork jag hade, men att inte orka med hem och barn blev en knäck för självkänslan.

 

Gravid igen

Vi träffar Andrea på Djurgården i Stockholm en tidig höstdag. Hon ser pigg och glad ut. Man kan ana att något spännande är på gång.

– Ja, säger hon och smeker ömsint sin mage, vi ska få vårt andra barn om några månader, en liten Ronja. Amanda, 2,5 år, ska få ett syskon.

 

Andrea säger att hon ställer upp och berättar om sina erfarenheter för att sprida kunskap om vad D-vitminbrist kan orsaka.

– Jag hade länge misstänkt att jag led av någon brist. Det är inte normalt att må som jag gjorde och inte bli bättre. Jag åt sunt och trodde jag fick i mig allt jag behövde i kosten.

 

Symtomen på att något var fel var många.

– Den diffusa värken i hela kroppen och svagheten i benen. Jag kunde heller inte stå på knä eftersom det gjorde ont och knäna var så svaga.

 

Andrea känner sig sviken av sjukvården.

– Läkarna verkade inte förstå vad som fattades mig. Jag kände mig stämplad som inbillat sjuk. Jag är skeptisk till att man vill psykologisera allt. Det hade varit bättre att först utesluta fysiska orsaker.

 

Andrea Cortés Serrano har sina rötter i Chile.

– Mina föräldrar kom till Sverige efter kuppen i Chile 1973, berättar hon.

Jag föddes i Stockholm fem år senare.

 

Redan under skoltiden drabbades Andrea av orkeslöshet.

– Jag led av mjölkallergi fram till 6-årsåldern och hade känslig mage under skoltiden. Jag var trött, svag och orkade inte hänga med i idrotten i skolan.

 

Smärtorna släppte

När Andrea äntligen fick diagnosen D-vitminbrist och behandlingen påbörjades kom förändringen snabbt.

 

Redan efter ett par veckors behandling med D-vitamin orkade hon delta i sådant hon tidigare bara vågat drömma om.

– Det är svårt att beskriva hur stor skillnaden blev. Smärtorna i kroppen släppte efter hand. Jag blev otroligt mycket gladare. Det var som dag och natt, en helt osannolik känsla!

 

Under de två år Andrea ätit D-vitamintillskott har värdena sakta normaliserats. Dessutom har hon märkt hur positivt immunsystemet svarat på behandlingen.

– Tidigare hade jag åtta till tio förkylningsperioder per år. Jag proppade i mig stora mängder C-vitamin och vitlökskapslar i förebyggande syfte, men det hjälpte inte.

 

– Kräv att få ta ett D-vitaminprov på din vårdcentral om du har samma misstankar som jag hade, säger Andrea Cortés Serrano, som efter många turer fick veta att hennes extrema trötthet berodde på D-vitaminbrist.

 

När D-vitaminet kom in i bilden förändrades allt.

– Numera är jag förkyld två till tre gånger per år, vilket är normalt. Jag tar lite extra D-vitamin när jag börjar känna mig förkyld. Det är väldigt effektivt. Jag kan inte nog betona hur viktigt D-vitaminet är för både kropp och själ. Min stora önskan är att kunskapen blir bättre och att människor får upp ögonen för detta.

I sitt jobb som byggnadsingenjör räknar Andrea ut hållfasthet i byggnadsmaterial.

– Som byggare vet man att alla beståndsdelar måste fungera. Därför tänker jag ofta på alla människor som saknar kunskap om hur D-vitaminet förstärker våra kroppar och skyddar oss från sjukdomar och nedstämdhet.

 

 

Mycket sol minskar risken

 

Mats Humble, överläkare inom allmänpsykiatrin på Universitetsjukhuset i Örebro och Psykiatriskt forskningscentrum, har forskat på D-vitamin och vad bristen på vitaminet kan orsaka.

– Mitt intresse för D-vitamin började med att jag läste en artikel i Läkartidningen 2007 om vinterdepression. I en studie jämfördes ljusbehandling med D-vitaminbehandling.  När jag sedan såg att några av mina patienter efter en tids behandling med D-vitamin blev påtagligt bättre ville jag forska vidare.

Sedan dess har ett antal studier världen över gjorts och flera pekar i samma riktning: D-vitminbrist kan orsaka många olika sjukdomar såsom viss typ av cancer, MS, depression, diabetes, hjärtsvikt och stroke.

 

Varför får man D-vitminbrist?

– Oftast för att vi får för lite solljus. Här uppe i norr, långt från ekvatorn, lever vi halva året i mörker. Därför är det viktigt att ta tillvara solljuset under sommarhalvåret. Då bildas det viktiga D-vitaminet i huden. Det räcker med trettio minuter vid lunchtid för att lagra nytt D-vitamin. Men då bör man inte smörja in sig med solskyddsmedel under denna halvtimma och gärna vara så avklädd som möjligt.

Hudläkarna påpekar inför varje sommar hur viktigt det är att skydda sig, hur rimmar det med ditt budskap?

– Den som solar länge ska naturligtvis skydda sig mot UV-ljusets skadliga effekter och aldrig bränna sig. Det handlar om måttfullhet och korta stunder. Man bör också känna till att solskyddsmedel blockerar upp till 95 procent av bildandet av D-vitamin.

 

Hur stor betydelse har breddgraden?

– Mycket stor. En av de mer intressanta undersökningarna om hur ljuset påverkar oss och breddgradens betydelse gjordes i tre olika länder samtidigt. I städerna Boston, Edmonton och Bergen. När höstdagjämningen inföll såg man att det inte bildades något D-vitamin alls hos nordborna. Det började bildas först vid vårdagjämningen vilket visar hur viktig breddgraden är för att ha en konstant nivå av D-vitamin i blodet.

 

Får man inte i sig tillräckligt med D-vitamin om man äter D-vitminberikade mejeriprodukter och fet fisk?

– I bästa fall får man i sig femtio procent av vad kroppen behöver dagligen. Problemet med mejeriprodukter är att de flesta tillverkare tillsätter både D- och A-vitamin i produkterna. Idag vet man att A-vitamin hämmar upptaget av D-vitamin. Därför borde tillverkarna inte få tillföra A-vitamin. Mitt tips är att man som konsument ska välja produkter som inte innehåller A-vitamin, bara D-vitamin. Läs innehållsförteckningen.

– När det gäller fet fisk är jag försiktig med allmänna kostråd eftersom det visat att fet fisk även innehåller miljögifter. Men fiskar som gös och abborre är bra exempel på fiskar som innehåller mycket D-vitamin.

 

Bör alla nordbor gardera sig och äta kosttillskott?

– Det kan vara bra under vinterhalvåret. Mellan 1000-2000IE per dag, anser jag. Kanske året runt om man vet med sig att man inte får tillräckligt med solljus.

Vilka symtom ska man vara observant på?

– Hos vuxna kan D-vitminbrist orsaka värk, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet och irritabilitet. Ofta får man diagnosen depression eller stressyndrom. Det skulle räcka med ett blodprov för att se om det är D-vitaminbrist. Men när man väl fått en konstaterad brist är det inte så lätt att få behandlingen att fungera. Det kan ta tid.

 

Varför är D-vitamin så viktigt?

 – D-vitamin är centralt för vår fysiska och psykiska hälsa och för en normal fosterutveckling. Därför är speciellt viktigt att kontrollera D-vitminnivåerna hos gravida kvinnor. Inte minst bland invandrarkvinnor. Svenska studier har visat att gravida svenska kvinnor som kom från Somalia hade extremt lågt D-vitaminvärde. Även femton procent av kvinnor med svenskt ursprung hade låga värden, trots att proverna togs direkt efter sommaren. Det kan bland annat bero på att yngre kvinnor är rädda för att få hudcancer och rynkor av solen. Även yngre män har ibland låga D-vitaminvärden. En orsak är att de ofta sitter hemma vid sina datorer istället för att vara ute i solljuset.

Fyll på med D-vitamin – och minska risken för demens!
Testosteronbrist gjorde Leif grinig och nedstämd
Susanne, 53: Min trötthet är som bortblåst
Scroll to Top