Kvalsterallergiker: Nu har jag kuddkrig igen

Hemma hos familjen Pedersen brummar dammsugaren varje dag. För fem år sedan drabbades familjens yngsta, Elin, av kvalsterallergi och hade det länge besvärligt med kliande ögon och svår astma. Numera kan hon leva mer fritt igen tack vare mediciner och ett kvalstersanerat hem.

Tänk på det här!

*Kvalsterskydd för sängkläderna är allra viktigast. Vänd dig till Astma- och allergiförbundet för att höra vilken sort de rekommenderar.

*Tvätta lakan, örngott och kudde i minst 60 grader.

*Undvik luftfuktare och se till att ventilationen är bra hemma.

*Frys kuddar och mjukisdjur för att ta död på kvalstren. Ha föremålen i frysen i 72 timmar.

*Använd en allergivänlig dammsugare med HEPA-filter.

*Undvik att ha mattor, stoppade möbler och soffkuddar.

*Torka helst kläder utomhus för att undvika fukt inomhus.

 

Vill du lära dig mer om kvalsterallergi? Kontakta Astma- och Allergiförbundet på www.astmaoallergiforbundet.se eller tel: 08-506 28 200.

Kvalsterallergiker: Nu har jag kuddkrig igen

Fullt kuddkrig mellan Elin och mamma Rut. Tack vare mediciner och kvalsterskydd på kuddarna mår Elin bättre igen trots sin svåra allergi.

 

Det var inte en förkylning som Elin drabbats av. Inte heller en allergi mot det söta marsvinet Busan hon fått ett par månader tidigare.

 

Nej, det fanns en annan anledning till att Elin blev dålig när hon lekte med sitt marsvin.

– Jag var allergisk mot kvalstret i höet och i Busans päls! Det var därför jag fick svårt att andas och vaknade varje morgon alldeles täppt i näsan och med röda kliande ögon, berättar Elin Pedersen, 15 år.

 

Det var droppen som fick bägaren att rinna över för Elin som hade fått allt fler allergier under åren. Första gången hon blev allergisk var hon bara två år. Då var det gräspollen som ställde till med snuva, kliande ögon och väsande luftrör.

 

Under årens lopp kunde allergi mot viss mat, hund, katt och cigarettrök läggas till listan, till familjens stora förskräckelse. Och varför just Elin drabbats är det ingen som vet. Hon är det yngsta av fyra syskon i familjen Pedersen i Fivelstad, utanför Motala, och den enda i släkten som är drabbad av allergier. Och det rejält.

– Vi bor kanske inte på den bästa platsen om man är allergisk, här ute på landet, säger mamma Rut. Vi hyr det 150 år gamla församlingshemmet, den vackra kyrkan ligger alldeles intill och skogen är nära.

– Men vi stormtrivs och framför allt Elin njuter av naturen och går gärna ut med sin kamera för att se om hon kan hitta något djur att fotografera. Hon är ingen stadsflicka utan tycker om att vistas ute i friska luften.

 

Reagerade på marsvinet

Elin har besökt läkarna på Allergimottagningen i Motala otaliga gånger under sin uppväxt. Eftersom hon även har astma är medicinerna många hemma i badrumsskåpet.

– Jag har allergitabletter, ögondroppar och nässpray med kortison, berättar Elin. Sedan använder jag en inhalator med medicin för min astma och det fungerar bra.

– Men det kan man inte säga att det gjorde då jag fick kvalsterallergi första gången. Så allergisk hade jag aldrig varit förut – det kom som en riktig chock.

 

Då var Elin 10 år och hade fått en liten brun- och vitrandig marsvinsunge av en klasskamrat. Hon var utom sig av lycka och döpte ungen till Busan, som fick flytta in i hennes rum.

 

Kvalsterallergiker: Nu har jag kuddkrig igen

 

Till en början reagerade inte Elin på marsvinet, till allas glädje. Men efter en dryg månad förstod de att något var galet.

– Elin fick plötsligt svårt att andas på natten, astman var förfärlig och hon vaknade med röda, kliande och igenklibbade ögon, minns Rut.

– Hon mådde mycket dåligt, var ständigt trött, och vi tog henne till läkaren. Där gjorde man fler pricktester, den här gången mot kvalsterallergi.

 

Svaret kom direkt; Elin var allergisk mot två sorters kvalster som både fanns i marsvinets päls och i höet. Uppmaningen var att genast göra sig av med djuret.

– Det var så synd om Elin, hon som hade sett fram emot att äntligen ha ett husdjur. Det var ju inte marsvinet i sig hon var allergisk emot! Elin tog det hårt att behöva lämna bort Busan och det gjorde ont i mitt hjärta. Som förälder känner man sig både ledsen och förtvivlad.

 

Dyra skydd

Familjen hade aldrig hört talas om kvalster tidigare, men fick veta att de osynliga spindeldjuren trivs i våra sängar, stoppade möbler och i damm. De uppmanades att hålla det välstädat hemma och fick också höra att det finns speciella kvalsterskydd att köpa till sängen.

– Ja, det är nog det enda som är bra med att vara kvalsterallergiker – Elin slipper att städa! säger mamma Rut leende. Jag dammsuger varje dag och försöker damma en gång i veckan.

– På Elins rum är numera alla dammsamlare bortplockade, så att hon inte ska bli dålig.

 

Kvalsterallergiker: Nu har jag kuddkrig igen

 

När Rut skulle köpa kvalsterskydd fick hon en smärre chock. Allergiskydden till Elins kudde, täcke och madrass skulle kosta närmare 3 000 kronor.

– Jag är ensamstående med flickorna, så det är en stor post. Men vi är medlemmar i Astma- och allergiförbundet och jag rådfrågade dem eftersom de exempelvis ger bidrag till resor för allergiker. De ställde upp och stöttade oss med kostnaden för kvalsterskydden och det är jag så tacksam för!

– Likaså fick vi bidrag till en allergivänlig dammsugare med HEPA-filter, som inte släpper ut partiklar. Det är guld värt.

 

Kanske vaccineras

 Elin började snabbt må bättre när marsvinet flyttade och kvalsterskydden kom på plats i hennes säng. Hon blev också piggare på dagarna eftersom hon äntligen kunde sova ordentligt på nätterna.

 

Några nya mediciner var det inte tal om, utan Elin har fortsatt att använda sina gamla allergimediciner för att hålla de andra allergierna i schack.

– Under sommaren har Elin det allra besvärligast med allergierna, förklarar Rut. Jobbigast är det med klåda i ögonen och snuva. Det beror på allt pollen som virvlar omkring i luften utomhus.

– Elin är allergisk mot gräs, björk, gråbo och säkert fler växter. Men idag har hon kontakt med en bra läkare och kontroll över sina allergier. Det känns så skönt att hon slipper besväras av kvalster.

– Det enda Elin undviker att göra är att sova över hos andra. Någon gång har hon gjort det men då får hon direkt röda ögon och problem med sin astma. Så det går inte för tillfället.

 

Nyligen fick familjen veta att det finns så kallad allergivaccination, hyposensibilisering, mot kvalster. Nästa gång Elin ska besöka sin läkare, kommer hon att ta upp det.

– Jag har ett bra liv som det är, men om jag tänker på framtiden så vore det skönt att slippa allergierna, säger hon. Jag har ju exempelvis aldrig kunnat åka med klasskamraterna på skolresa på grund av min kvalsterallergi. Tydligen kan man även vaccinera mot andra allergier. Att slippa medicinerna helt och hållet vore underbart!

 

Kvalsterallergi är vanligast i södra Sverige

 

Kvalsterallergiker: Nu har jag kuddkrig igenDocent Alf Tunsäter är överläkare och allergolog vid Allergikompetenscentrum i Lund. Han har arbetat med allergier i 25 år och sysslar med allergiforskning. Här svarar han på våra frågor om kvalsterallergi:

 

Vad är kvalster?

Kvalster är mikroskopiskt små spindeldjur som äter hudflagor. Deras avföring är som små pollenkorn och kan vara kraftigt allergiframkallande. De arter vi besväras mest av är husdammskvalster, som t ex finns i våra sängar, och förrådskvalster, som finns i spannmålsbyggnader och fuktiga bostäder.

 

Vem kan drabbas av kvalsterallergi?

Vem som helst kan drabbas. Kvalsterallergi är däremot vanligare där det är varmt och fuktigt, så södra Sverige är värst drabbat. Cirka 10 procent av befolkningen har kvalsterallergi och av alla allergiska barn är hälften allergiska mot kvalster.

 

Vilka är symtomen?

Nysningar, snuva, rinnande näsa och nästäppa. Besvären är värst under nätter och morgnar. Du kan även få klåda i ögonen, små kliande utslag på kroppen, luftrörsbesvär som astma och känna dig trött.

Symtomen kommer ofta när du befinner dig i sovrummet, sommarstugan eller när du kommer i kontakt med textilier som t ex kuddar.

 

Hur ställer du en diagnos?

Vi gör en allergiutredning med pricktest där kvalsterextrakt från två sorters husdammskvalster ingår. Vi kan även ta blodprov, där vi ser om du har en specifik antikropp mot kvalster. Ofta är patienten även allergisk mot andra saker.

 

Vad finns det för behandling?

Försök att sanera så mycket som möjligt i hemmet. Det innebär att ha det välstädat, att vädra regelbundet och att försöka ha det svalt i sovrummet så att kvalstren inte trivs. Bädda t ex inte sängen, för då bäddar du ner värmen och fukten. Dessutom blir det mörkt under täcket, vilket kvalstren uppskattar. Byt sängkläder ofta och investera i kvalsterskydd för kudde, täcke och madrass.

 

Och om inte det hjälper?

Då brukar vi rekommendera allergitabletter som finns receptfritt på apoteket. Det finns också nässpray med kortison samt astmamediciner, när det krävs.

 

Nytt på marknaden är en särskild luftrenare, Protexo, som sitter på en ställning över sängen och levererar ett flöde med något nedkyld luft. Vid kudden sker då en tretusenfaldig minskning av partiklar som t ex kvalster. Luftrenaren leder till minskad inflammation, bättre sömn och förskrivs i utvalda fall via sjukvården. Den är främst avsedd för patienter med allergisk astma eller luftburen allergi.

 

Finns det så kallad allergivaccination?

Allergenspecifik immunterapi är ett bra sätt att bli fri sina besvär vid kvalsterallergi om du inte blir av med symtomen på annat sätt. Då sprutar vi extrakt av kvalster under huden på överarmen. De första fyra månaderna sker det en gång i veckan, därefter var sjätte vecka. Dosen höjs sakta så att du utvecklar en tolerans mot kvalster. Behandlingen sker under tre år och har god effekt.

Scroll to Top