Jag kände inte igen mig själv – men kunde inte förstå vad som var fel!

Problem med sköldkörteln kan ge diffusa, smygande symtom. Många förstår inte vad som är fel. Anneli Timén och Hilkka Ekblom är två drabbade kvinnor som levde länge med sin sjukdom innan de fick hjälp. Idag har båda hittat fram till sitt gamla, glada jag igen!

Nu behöver jag inte längre gå upp mitt i natten för att jogga!

Trots att Hilkka “klättrade på väggarna” och inte kunde sova visade proverna inget onormalt. Hon led nämligen av över- och underfunktion – samtidigt!
Jag kände inte igen mig själv – men kunde inte förstå vad som var fel!Det rör sig kring Hilkka Ekblom. Som delägare i ett företag basar hon över hundratals anställda som sysslar med marknadsundersökningar. Hon har stort umgänge och håller sig i form med spinning och boxning på gymmet. Hon trivs med tillvaron! Men hösten 2004 gick allt överstyr.

– Det började med att min 89-åriga mamma Tuulikki skulle hjärtopereras i Villmanstrand i östra Finland, där jag växte upp, berättar 56-åriga Hilkka när HJ träffar henne hemma på Kungsholms Strand i Stockholm.

– Jag fick veta hur det stod till klockan sju på kvällen. Fyra timmar senare satt jag på ett flyg från Arlanda med min syster Pirkko, som snart blev orolig också för mig. Jag grät mycket och kunde inte varva ner. Nå, mamma klarade sig. Men när jag kom hem igen stannade känslan av att vara jagad kvar inom mig.

Hilkkas man Leif oroade sig för henne, liksom de vuxna sönerna Peter och Markus och de fem barnbarnen. Hilkka hade slutat sova om nätterna, men hastade ändå iväg till gymmet klockan sex på morgonen och sedan till jobbet.

– Två månader senare försvann rösten. Jag fick kortison och halsen blev lite bättre, men jag kände mig ändå sjuk. Hjärtat slog hårt och jag gick ner i vikt. Hade jag cancer? Eller anorexi?

Vid en ny kontroll trodde doktorn att Hilkka hade en inflammerad sköldkörtel. Det verkade rimligt. Hilkka visste att sköldkörtelproblem låg i släkten, eftersom hennes mor hade opererats för giftstruma som ung. Sommaren 2005 sattes Hilkka således på sköldkörtelhormonet Levaxin för att körteln skulle få vila medan inflammationen läkte. Men det föll inte väl ut.

– Kroppen gick ändå på högvarv. Jag började jogga om nätterna och cykla på motionscykeln. Det fanns ingen hejd!

Proverna visade märkligt nog inget onormalt och en kirurg menade att Hilkka nog var överansträngd. Men hon kände på sig att det inte alls var så.

– Jag klättrade nästan på väggarna! Ett typiskt tecken på överfunktion var också att ögonen svullnade upp och började göra ont.

På eget initiativ lyckades Hilkka hitta en specialist med erfarenhet av patienter med hennes typ av problem.

– Inom fem minuter konstaterade han att jag faktiskt hade två sjukdomar samtidigt, giftstruma och inflammation, som gav mig över- och underfunktion vid olika tidpunkter. Det var förklaringen till att proverna såg normala ut.

Hilkka sattes nu på tyreostatika mot giftstruman och Levaxin mot inflammationen. Mitt i alltsammans flyttade också hon och Leif från Vällingby till innerstaden.

– Dessutom fick jag ledgångsinflammation, så det blev nya mediciner. Jag fortsatte att jobba halvtid och förstår inte hur jag orkade. Utan min man hade jag inte klarat det. Stackarn, han fick stå ut med mycket, för jag hade våldsamma humörsvängningar och blev elak ibland.

Den 1 november förra året fick Hilkka äntligen genomgå operationen som hon var i så stort behov av. Detta tack vare specialisten, som utgick från symtomen och struntade i vad proverna visade.

– De opererade bort sköldkörteln som ju sitter nedanför struphuvudet. Allt gick bra. En sköterska varnade för att det kunde ta upp emot ett år att återhämta sig. Men jag är redan nu på god väg. Jag måste ta Levaxin i resten av mitt liv och det är lite knepigt ställa in rätt dos. Men nu känner jag igen mig själv som jag var förr. Känslan av att vara jagad är borta!

Hilkka är engagerad i Storstockholms Sköldkörtelförening och menar att många, framför allt kvinnor med dessa problem, är missförstådda i sjukvården.

– Man stirrar sig blind på vad proverna visar. Istället bör man lyssna mer på patienten och hennes symtom. Så ett gott råd är: ta med dig någon när du går till doktorn, någon som kan lyssna mer förutsättningslöst och som kan vara ett stöd för dig!

Kommentar av läkaren

Jag kände inte igen mig själv – men kunde inte förstå vad som var fel!Upp emot fem procent av befolkningen över 50 år har problem med sköldkörteln. Av dem går det fem kvinnor på en man. Ofta kommer problemen i samband med hormonella förändringar, som graviditet eller klimakteriet. Ärftlighet spelar också roll.

Här svarar biträdande överläkare Jan Calissendorff på kliniken för endokrinologi och diabetologi på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna på frågor om över- och underfunktion i sköldkörteln.

Hur fungerar en normal sköldkörtel?– Den avger sköldkörtelhormon, som balanserar ämnesomsättningen. Proceduren styrs i sin tur av hypofysen i hjärnan, en annan liten körtel, som avger hypofyshormonet TSH.

Vad är underfunktion?

– Då producerar sköldkörteln för lite hormon och ämnesomsättningen saktar ner. Denna rubbning är mycket vanligare än överfunktion. Men ibland kan samma person drabbas av först hög och sedan låg ämnesomsättning eller tvärtom.

– Grundorsaken till underfunktion är oftast att immunförsvarets antikroppar har angripit den egna sköldkörteln, så att den har blivit inflammerad. Även vid överfunktion angrips körteln av de egna antikropparna. Sjukdomen är alltså, liksom till exempel ungdomsdiabetes, en så kallad autoimmun sjukdom.

– Ute i världen är den vanligaste orsaken till underfunktion jodbrist, men det problemet har inte vi, eftersom jod tillsätts i vårt vanliga salt. Ät alltså inte enbart flingsalt!

Vad är vanliga symtom på underfunktion?

– Trötthet, viktuppgång, att man blir trög i både magen och tanken. Ju tidigare man får en diagnos desto bättre är det. Men symtomen förväxlas lätt med andra tillstånd och många hamnar i en “gråzon”, där det är svårt ställa diagnos.

Om jag misstänker underfunktion, vad gör jag?

– Be om ett TSH-prov på din vårdcentral. TSH är hypofyshormonet som styr sköldkörteln. Om TSH är högt handlar det oftast om underfunktion, är det lågt har man förmodligen en överfunktion.

Hur behandlas underfunktion?– Med sköldkörtelhormon (tyroxin), Levaxin eller Euthyroxs, resten av livet. De allra flesta får en bra livskvalitet igen, även om det kan vara knepigt ställa in den exakta dos som är lämplig för just den individen.
Vad är överfunktion?

– Den ger oftast mer dramatiska symtom. Här producerar sköldkörteln för mycket hormoner, vilket i sin tur brukar bero på Graves sjukdom, i dagligt tal kallat giftstruma. En annan vanlig orsak är överaktiv knölstruma.

– Giftstruma drabbar främst kvinnor mellan 20 och 40 år. Sköldkörteln kan då förstoras, eftersom immunsystemets “bombardemang” av antikroppar ökar hormonproduktionen. Kroppen går på högvarv, man går ner i vikt, svettas, får hjärtklappning och ögonproblem. Den drabbade brukar söka läkare ganska snart.

– Vid knölstruma, som är vanligast hos lite äldre kvinnor, utvecklas godartade knölar som producerar hormon utanför hypofysens kontroll. Båda tillstånden bör tas om hand av specialister.

Hur behandlas överfunktion?– Med tyreostatika, som blockerar den, och med tillägg av sköldkörtelhormon, som låter körteln vila sig en tid. Man kan också behandla med radiojod eller operation. Vid de två sista alternativen måste patienten oftast äta Levaxin resten av livet. Har man knölstruma brukar radiojodbehandling vara effektiv.
Kan man själv förebygga problem med sköldkörteln?

– Egentligen inte, sjukdomen är ju autoimmun. Men ögonbesvär vid överfunktion har ett samband med rökning. Fem till tio procent av patienter med överfunktion brukar få problem med ögonen. Det är alltså ännu ett skäl att sluta röka!

Finns det inget läkemedel som hindrar immunförsvaret att “anfalla” sköldkörteln?– Nej, men det forskas mycket kring det här. Frågan är varför somliga drabbas av sådana här sjukdomar och andra inte. Man vill förstås hitta metoder att avbryta processen, kanske genom att reglera immunsystemet.

Annelis råd

 

Annelis råd till läsaren
– Vi har höga krav på oss att vara starka och duktiga. Men avfärda inte din egen upplevelse om du känner dig onormalt trött. Ta det på allvar!

Annelis råd till läkaren
– Var lyhörd och öppen när kvinnor kommer med diffusa symtom. Kolla inte bara järnvärdet utan också TSH.  Stirra dig inte blind på provresultatet, det säger inte allt.

Sköldkörtelns hormonrubbningar

 

Symtom på
underfunktion

När man får för lite hormoner från sköldkörteln går ämnesomsättningen på lågvarv. Ge akt på följande tecken, som dessvärre lätt kan förväxlas med andra tillstånd:

• Onormal trötthet
• Sämre ork
• Frusenhet
• Sämre minne
• Förstoppning
• Deppighet
• Tröghet i tanken
• Höjt kolesterol
• Sämre sexlust
• Svårt bli gravid
• Värk i muskler och leder

Symtom på
överfunktion

När man får för mycket sköldkörtelhormoner gasar ämnesomsättningen på, vilket vanligen visar sig som:

• Hjärtklappning
• Viktminskning
• Ögonbesvär
• Svettningar
• Sömnproblem
• Rastlöshet och lägre irritationströskel
• Diarré
• Mensrubbningar
• Darrande händer
• Tryck i öronen

För dig som vill veta mer

Bra adresser för dig
som vill veta mer
www.thyroid.nu är ett diskussionsforum för sköldkörtelsjuka.
www.skoldkortelforeningen.se är hemsidan för Sköldkörtelföreningen i Stockholm.


7-åriga dottern Julia är glad att ha fått tillbaka sin pigga mamma igen.

Anneli var van vid att vara aktiv. Hon handarbetade, snickrade och hjälpte till att renovera Spångavillan där hon bor med sambon Petri, 7-åriga dottern Julia och sonen Alexander, 18. Dessutom hade hon ett ansvarsfullt och krävande jobb som systemutvecklare inom IT.

– Därför var det så jobbigt när tröttheten smög sig på mig. Efter klockan sex på kvällen gick jag på ren vilja. Jag var tvungen att skala bort allt onödigt i mitt liv för att orka, så att jag hade energi över till jobb och familj.

– Jag brukade gå och lägga mig klockan nio på kvällen, efter att ha förberett morgonbestyren genom att preparera kaffebryggaren och lägga fram nästa dags kläder. Men hur länge jag än sov vaknade jag trött i huvudet, trög i magen och med grusiga ögon…

Anneli försökte bli piggare med diverse vitaminkurer, gympa och annat. Det hjälpte inte. Värst var kanske ändå köldfrossan. Dubbla täcken och högt värmepådrag i sovrummet hjälpte inte alls. Anneli frös och det kändes som om kylan kom inifrån kroppen.

– Inte ens när jag sommaren 2005 låg i 27-gradig värme i solen på semesterön Korsika slapp jag frossan. Det var nog då jag började fundera på allvar på vad som var fel.

Men inte förrän en arbetskamrat uppmanade henne att ta ett sköldkörtelprov kom hon iväg till doktorn på vårdcentralen.

– Min kollega hade för låg ämnesomsättning och misstänkte att jag led av samma sak. Tack och lov var doktorn på vårdcentralen utan prestige och lyssnade på mig. Hon lät mig genast ta provet utan att först envisas med en massa andra undersökningar. Provet visade att jag låg precis på gränsen, så vi skulle vänta och se en tid.

Anneli Timén var fruktansvärt trött, frös och blev lätt irriterad. Nu har hon fått hjälp och vet att problemen orsakades av underfunktion i sköldkörteln.

För 42-åriga Anneli Timén var det ändå en bekräftelse på att något verkligen var på tok i hennes kropp.

– Och efter ett halvår låg jag mycket riktigt över gränsen. Sedan ett år tillbaka äter jag Levaxin, hormonersättning, varje dag och det fungerar utmärkt. Jag känner igen mig själv igen, som jag var förr.

– Fast det var knepigt att ställa in dosen i början. Det var som en berg- och dalbana i kroppen och det tar tid att få det rätt.

Annelis underfunktion smög sig på henne under lång tid. Själv tror hon att det började i samband med att hon födde yngsta barnet Julia.

– En graviditet innebär ju en stor hormonomställning och kroppen kan få problem med att “ställa in” sig rätt igen. Det var som om all energi jag tidigare haft sipprade ur mig…

– När det var som värst kunde jag börja böla om jag tappade en sak på golvet.
Min irritationströskel var väldigt låg. Dessutom blev jag trög i magen, men jag gick inte upp vikt mer än några få kilon.

Nu handlar det om livslång Levaxin-medicinering för Annelis del.

– I mitt fall har jag upptäckt att medicinen inte funkar om jag tar den ihop med kalciumrik kost, som mjölk eller ägg. Annars går det hur bra som helst.

Scroll to Top