Influensan är här – så håller du dig frisk!

Nu är det högsäsong för influensa. Här svarar Hemmets Journals läkare Lennart Skoog på läsarnas vanligaste frågor!

Influensan är här - så håller du dig frisk!
Influensan kan komma snabbt och symtomen är hög feber, muskelvärk och svår hosta.

 

Nej, det är inte kylan och vintermörkret i sig som får igång alla virus. Det handlar snarare om att vi människor vistas mer inomhus än på sommarhalvåret – på arbetsplatser, skolor, bussar och tåg. Ofta är ventilationen dålig och inomhusluften torr, vilket gör att virus lättare överlever.

Stress och sömnbrist påverkar immunförsvaret negativt, så försök sova ordentligt och rensa i almanackan under de månader då förkylningarna härjar som värst. Det är även bra att motionera regelbundet och äta sund mat, eftersom det stärker immunförsvaret.

Här svarar vår doktor, Lennart Skoog, på läsarnas vanligaste frågor om influensa!

 

Jag drabbas av influensan nästan varje vinter men har hört att man kan bli immun om man haft den. Stämmer det?

– När man blir sjuk av influensavirus så blir man immun mot att få samma influensatyp igen. Det skyddet anses vara livslångt. Problemet är att influensavirus kan ändra sig till många olika typer som inte immunförsvaret tidigare träffat på.

 

Är det riskfritt att vaccinera sig mot influensa? Skulle du råda till det?

– Influensavaccin kan liksom andra vacciner ge biverkningar, men de flesta är milda och snabbt övergående. Exempel på biverkningar är att man blir röd, svullen och öm där sprutan stacks in och att man får feber, frossa, huvudvärk, svettningar, muskelvärk eller ledvärk.

Forskningen har visat att nyttan med att vaccinera sig är större än riskerna. Vaccinet tillverkas av virus som odlas i hönsägg och därför bör det inte ges till den som är kraftigt allergisk mot ägg. Bland de biverkningar som förekommer är de flesta milda och snabbt övergående.

 

Kan jag få influensa av själva vaccinationen?

– Nej, inte fullt utvecklad influensa, men influensaliknande symptom som feber, frossa, huvudvärk, svettningar, muskelvärk eller ledvärk kan förekomma.

 

Hur vet man om man drabbats av influensa eller om det bara är en kraftig förkylning?

– Influensa varar länge än en vanlig förkylning och ger hög feber, muskelvärk och svår hosta.

 

När kan jag gå tillbaka till jobbet efter influensa? Febern är borta men jag hostar fortfarande och känner mig matt – smittar jag då?

– Influensan smittar mest strax före man blir sjuk samt till och med första dagen efter att febern försvunnit. Det är därför ingen risk att gå tillbaka till arbetet om febern har varit borta någon dag. Dock rekommenderar jag ett par extra dagar ledigt för återhämtning och promenader, även om febern är borta. Kroppen behöver återhämta sig utan stress, speciellt om man känner sig matt.

 

Har vaccinerat mig mot säsongsinfluensan. Kan jag ta hand om mina influensasjuka barnbarn utan att behöva oroa mig för att bli smittad?

– Över hälften av de som vaccinerat sig slipper att bli sjuka. Man räknar med att den som blir sjuk i influensa, trots att man vaccinerat sig, får betydlig mindre symptom och kortare sjukdom. Vill du inte ta risken att få en lindrig variant av influensa ska du avstå från att träffa andra som har influensa.

 

Jag har diabetes typ 2 men är annars fullt frisk. Bör jag vaccinera mig mot influensa?

– Att ha typ 2 diabetes ökar inte risken att få influensa eller följdsjukdomar jämfört med de som inte har typ 2 diabetes. Är du däremot över 65 år eller har en kronisk hjärt- och lungsjukdom, är gravid från vecka 12, har instabil diabetes typ 1 eller har sjukdom som medför nedsatt immunförsvar rekommenderas influensavaccin, som då också är rabatterat.

 

Vilken sorts värktabletter hjälper bäst vid influensa – de med ibuprofen eller de med paracetamol?

– Båda alternativen är lika bra. Om man däremot medicinerar med blodförtunnande mediciner, till exempel Trombyl, Waran, Pradaxa eller Xarelto, ska man inte använda Ibuprofen. Rådgör alltid med apotektspersonal eller sjuksköterska på din vårdcentral om du tar blodförtunnande medicin.

 

Influensan är här - så håller du dig frisk!
Forskning har visat att nyttan av att vaccinera sig mot influensa är större än riskerna. 

Scroll to Top