Doktorn: Det är mycket viktigt att snabbt få medicin!

Susanna Vestberg är psykolog och forskare vid Avdelningen för geriatrisk psykologi vid Lunds universitet. Här berättar hon mer om symtom, lindring och forskning kring Alzheimers...

Doktorn: Det är mycket viktigt att snabbt få medicin!Susanna Vestberg är psykolog och forskare vid Avdelningen för geriatrisk psykologi vid Lunds universitet. Här berättar hon mer om symtom, lindring och forskning kring Alzheimers sjukdom.

Vilka är symtomen?
– Till de tidigaste symtomen hör försämring av minne och koncentrationsförmåga. Många blir också trötta, nedstämda och oroliga. Efter hand minskar förmågan att förstå vad andra säger och själv uttrycka sig, att hitta bekanta omgivningar och klara vardagslivet.

Hur många är drabbade?

– Man beräknar att 148 000 människor lider av demens i Sverige och varje år tillkommer 25 000 nya fall. Ungefär två tredjedelar har Alzheimers sjukdom.

Vilka drabbas?

– Det finns en ärftlighetsrisk om en nära släkting haft sjukdomen. Risken ökar också med stigande ålder. En annan risk är oreglerat blodtryck under medleåldern. Den som redan har minnesproblem verkar också löpa en större risk.

Går det att bota Alzheimers sjukdom?

– Tyvärr inte. Men det finns läkemedel som förbättrar funktionen i de hjärnceller som ännu inte förstörts. Inte minst därför är det viktigt att börja medicinera tidigt. Även om sjukdomen fortsätter utvecklas blir symtomen inte lika framträdande. Man kan också behöva komplettera med andra mediciner, till exempel antidepressiva medel.

Kan Alzheimers sjukdom förväxlas med andra sjukdomar?
– Det finns andra sjukdomar som ger liknande symtom, t ex djup depression eller problem med sköldkörteln. Efter en utredning är man trots allt relativt säker på om det gäller Alzheimers sjukdom.

Kan man förebygga demens?

– Flera undersökningar tyder på att den som lever ett psykiskt och fysiskt stimulerande liv minskar risken för demenssjukdom. Dessutom är det viktigt att behandla för högt eller extremt lågt blodtryck i tid.

Vilka råd ger du till den som upplever en närstående som alltmer glömsk?

– Jag tycker det är viktigt att snabbt utreda orsaken. Det behöver inte röra sig om demenssjukdom, men om det gör det är det viktigt att få rätt stöd och läkemedel. Är det ett behandlingsbart tillstånd – så mycket bättre! Tyvärr nonchalerar många tidiga symtom. Kanske känns det obehagligt att säga ”nu har du blivit för glömsk, gå till vårdcentralen”. Men det är ju inte kritik utan omtanke! Medicinen ger bäst effekt i ett tidigt stadium av sjukdomen.

Vilken forskning pågår?

– Bland annat studier om hur man bäst tar hand om redan drabbade och hur man ska kunna ställa diagnosen i ett tidigare skede än idag. Andra forskningsområden gäller bättre läkemedel eller vaccinering mot Alzheimers sjukdom.

Hur ser framtiden ut?

– Vi blir fler äldre och antalet demenssjuka med stora omsorgsbehov ökar. Redan idag är samhällets kostnader för demenssjukdom enorma. Men vi kommer att hitta botemedel, frågan är bara när. Innan dess kan vi utveckla diagnostiken och minska fördomarna hos allmänheten.

Fall: Vi har fått tillbaka vår gamla mamma!

Scroll to Top