Camillas övervikt berodde på sköldkörteln!

Idag mår Camilla Lind, 40 år, bra igen. Tröttheten och frusenheten är borta och vikten på väg ner. Men innan hon fick diagnosen hypotyreos var hela livet uppochner!

För lite eller för mycket?

• Vid hypotyreos tillverkas för lite sköldkörtelhormoner. Ämnesomsättningen är låg och kroppen går på lågvarv.

• Vid hypertyreos bildas det för mycket sköldkörtelhormoner. Ämnesomsättningen ökar och kroppen går på högvarv. 

Symtom vid underfunktion

• Trötthet

• Frusenhet

• Koncentrationssvårigheter

• Viktuppgång

• Torr hud och hår

• Förstoppning

• Tunna ögonbryn

• Glömska

• Minskad sexlust

• Mörkare röst

• Depression

• Muskelsmärta

 

Symtom vid överfunktion

• Svettningar

• Trötthet

• Irritation, nervositet

• Hjärtklappningar

• Hög puls

• Viktnedgång

• Menstruationsrubbningar

• Lös mage

• Muskelsvaghet

Välj salt med jod

Köp salt berikat med jod. Vi människor behöver nämligen det livsviktiga mineralet jod, eftersom brist på det kan leda till låga nivåer av sköldkörtelhormoner. Förutom i salt finns jod också i viss mat, till exempel i fisk, skaldjur, ägg, mjölk, ost och alger.

Camillas övervikt berodde på sköldkörteln!
En sundare livsstil är vad som gäller för Camilla Lind numera. hon är noggrann med vad hon äter och har dragit ner rejält på snabba kolhydrater.

 

Ring och boka tid hos doktorn om du känner dig ovanligt trött eller om du plötsligt går upp rejält i vikt.

Det säger 40-åriga Camilla Lind i Sälen. Anledningen? För tre år sedan slog sjukdomen till på ett sätt hon aldrig hade kunnat ana. Det första som hände var att hon ökade närmare 20 kilo i vikt.

Camilla försökte banta, utan resultat. Tre till fyra träningspass i veckan gjorde inte heller någon skillnad, vare sig på vikten eller den svåra tröttheten.

 

–  I efterhand förstår jag att jag hade de flesta symtomen på hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, berättar Camilla.

 

Hon bor med sin man Henrik och de två barnen Casper, 12 år, och Tova, 10, i södra utkanten av Sälen. Bakom villan skymtar en tät granskog och bakom den de berömda Sälenfjällen, dit många turister vallfärdar varje vinter för att åka skidor.

Själv arbetar Camilla med IT-support på företaget Skistar, som driver de alpina skidresmålen i Sälen.

Det som med största sannolikhet triggade Camillas sjukdom i sköldkörteln var rökning. Och det berodde inte på att hon rökte för mycket. Nej, det var när Camilla tvärt slutade att röka som hon blev sjuk.

 

– I 20 år rökte jag ett paket cigaretter om dagen, men i januari 2011 fick jag nog och bestämde mig för att sluta tvärt. Samtidigt drog jag ner på kolhydraterna i maten.

– Under hösten hade jag lyckats gå ner 20 kilo och ville undvika att gå upp i vikt igen, något många som slutar röka råkar ut för. Men döm om min förvåning när jag ändå ökade i vikt, trots att jag styrketränade tre till fyra gånger i veckan och tog långa promenader!

 

Chock för kroppen

Forskning visar att stress kan trigga sjukdomen hypotyreos. Tydligen blev det en chock för Camillas kropp att tvärt sluta röka. Plötsligt hade hon ökat 20 kilo och hon kände sig allt tröttare om dagarna.

– Jag kämpade på med mitt heltidsjobb, familjen och träningen, berättar hon. Jag är envist lagd och ger inte upp i första taget.

– Men visst tyckte jag att det var konstigt att jag hade tappat all ork, jag som alltid har haft så mycket energi. Så fort jag fick en chans tog jag en tupplur.

 

Under sommaren kunde Camilla knappt hålla sig vaken på dagarna och började även få domningar i sin högra hand. Hon bokade tid hos läkaren på vårdcentralen som konstaterade att hon hade karpaltunnelsyndrom, vilket innebär att en nerv kommit i kläm i handen.

Läkaren frågade nu hur Camilla mådde rent allmänt.

 

– Jag berättade att jag hade slutat röka, att jag tränade fyra gånger i veckan och att jag ändå gick upp i vikt, minns hon.

– Läkaren tog ett blodprov och ringde mig nästa dag. Mina hormonvärden var åt skogen – ämnesomsättningen stod i princip stilla. Jag hade drabbats av hypotyreos, underfunktion av sköldkörteln.

– Tydligen kan karpaltunnelsyndrom vara ett symtom på underfunktion. Nu förstod jag också varför jag hade gått upp i vikt, var så oerhört trött, kände mig frusen, hade torr hud och ofta var förstoppad.

– Jag hade även koncentrationssvårigheter, i synnerhet på eftermiddagarna på jobbet. Dessutom blev jag extra lätt arg på småsaker eftersom jag var så slutkörd.

 

Camilla fick medicinen Levaxin, som innehåller sköldkörtelhormoner. Sakta försvann hennes problem med domningar i händerna. Efter tre månader var tröttheten försvunnen och de andra symtomen i stort sett borta.

 

Camillas övervikt berodde på sköldkörteln!

Allt återgick till det normala, förutom vikten. Som vuxen har Camilla dragits med viss övervikt i perioder och liksom många andra brukade hon känsloäta – hon åt när hon var ledsen och när hon var glad. När barnen var små och inte sov på nätterna var hon trött och åt på grund av det.

Förr lyckades Camilla hålla vikten i schack med LCHF-metoden, men nu tvingades hon tänka om.

 

– Tidigare jojobantade jag, berättar hon. Nu bestämde jag att det var slut med det.

– När jag fick diagnosen visste jag inte riktigt vad det innebar, men jag sökte kunskap på internet. Jag pratade med kollegor och bekanta och det visade sig att många är drabbade. Det här är en sjukdom som man inte brukar prata om.

– Så jag är definitivt inte ensam. Den drabbar alla olika, men en sak verkar vi ha gemensamt, den förlamande tröttheten. Det är så skönt att slippa den!

 

Idag njuter Camilla av sina träningspass. Hon har utbildat sig till instruktör i T-Core, T-Ball och T-Box, som är styrke- och konditionsträning, och har klasser på ett gym i Sälen en gång i veckan.

Hon varierar sin träning för att inte tröttna, men tränar mest styrke- och löpträning. Numera ger träningen resultat, eftersom hormonvärdena har kommit i balans.

 

– Jag har kommit långt och har lyckats tappa 30 kilo. 10 kilo till, så har jag nått min målvikt. Till hjälp har jag en personlig tränare som har lagt upp ett kostschema som kompletterar min träning.

Camilla har dragit ner rejält på snabba kolhydrater och äter var tredje timme. Hon räknar kalorier, äter mycket frukt och grönsaker och mår toppen.

 

– Nu är jag medveten om vad jag stoppar i mig, säger hon. En sak som hjälper är min blogg, “Camilla tränar”, som har blivit min ventilationskanal. Där lägger jag upp olika matrecept, mina träningsresultat och även vissa kroppsmått som jag mäter varje måndag.

– Jag gör detta för att inspirera andra, men hjälper samtidigt mig själv, eftersom folk håller koll på mig. Då är det svårare att fuska.

 

Barnen hejar på

– Min bästa hejaklack är mina barn! Om jag någonsin drar mig för att åka till träningen kommer de och pushar mig: “Åk och träna, mamma!”

Ibland äter Camilla snabbmat ändå. Vi måste leva här och nu, menar hon.

 

– Men mitt liv fungerar trots allt bäst om jag noggrant planerar både middagar och träning. Åker jag hungrig från jobbet är det lätt att köpa något onyttigt i matbutiken.

– Idag är jag så motiverad och målmedveten att jag inte ens har fallit för frestelsen när resten av familjen har ätit både popcorn och glass. Det beror nog mest på min envishet. Någon gång har jag till och med gått och lagt mig när popcornen kommit fram i TV-soffan.

– Jag har aldrig tidigare varit i så bra form!

 

Camillas övervikt berodde på sköldkörteln!
Camilla njuter av att röra på sig och är ofta ute och cyklar med sina barn, här med dottern Tova.

 

Endokrinolog Cecilia Mattsson:
Rätt dos måste ställas in 

 

Camillas övervikt berodde på sköldkörteln!

Cecilia Mattsson arbetar som medicinsk chef och endokrinolog på Medicincentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Här svarar hon på frågor om sköldkörteln.

 

Vad har sköldkörteln för funktion?

– Den bildar livsviktiga sköldkörtelhormoner, som styr ämnesomsättningen och temperaturregleringen. Fem procent av befolkningen drabbas någon gång av en sköldkörtelsjukdom. Kvinnor drabbas i större utsträckning än män.

 

Vilka är de vanligaste problemen med sköldkörteln?

– Vanligast är en underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos. Då produceras för lite sköldkörtelhormoner. Oftast ligger en kronisk inflammation bakom, även kallat Hashimotos sjukdom.

– Vid en överfunktion, hypertyreos, har man däremot ett överskott av sköldkörtelhormoner. Det kan bero på att kroppen bildat antikroppar som riktar sig mot den egna sköldkörteln eller på grund av små knölar i sköldkörteln, även kallat knölstruma. Hypertyreos kan även orsakas av en inflammation i sköldkörteln.

– Överfunktion, då antikroppar bildas mot den egna sköldkörteln, är en form av autoimmun sjukdom. Har du en autoimmun sjukdom ökar risken för att få fler och dit hör till exempel diabetes typ 1 och reumatism. Det finns även en ärftlig komponent.

 

Patienten i artikeln fick problem med sin sköldkörtel efter att hon tvärt slutat röka. Kan detta ha utlöst sjukdomen?

– Svenska studier har visat att så kallade livshändelser och stress kan leda till att sjukdom utvecklas i sköldkörteln, så det kan ha ett samband. En livshändelse är en större förändring i livet, till exempel giftermål, barnafödande och dödsfall.

 

Var kan jag söka hjälp om jag misstänker problem med sköldkörteln?

– På vårdcentralen, där de kan ställa diagnos via blodprov. Vid en överfunktion remitteras du vidare till en specialist, en endokrinolog.

 

Vad finns det för behandling?

– Vid en underfunktion ger vi sköldkörtelhormonet levotyroxin som tablett. Ibland kan hormonet liothyronin läggas till.

– Vid en överfunktion kan vi ge tablettbehandling som minskar sköldkörtelhormonproduktionen, radioaktivt jod som förstör sköldkörteln eller operera bort sköldkörteln. Vi rekommenderar alltid att sluta röka eftersom det kan förvärra sjukdomen.

 

Kan det ta tid att bli kvitt sina symtom?

– Ja, ibland kan det ta flera månader att ställa in rätt medicindos och bli av med alla symtom.

– Symtomen vid sköldkörtelrubbningar kan vara diffusa. Trötthet, viktuppgång och förändring i hårets kvalité kan bero på sköldkörtelsjukdom, men det finns en hel del andra sjukdomar som ger liknande symtom, till exempel diabetes och hjärtsvikt. Därför är det viktigt att man utesluter andra sjukdomar och brister.

Scroll to Top