Är du förkyld eller pollenallergisk?

Rinnande näsa, rödsprängda ögon och dunkande huvudvärk är ett tillstånd många känner igen. Men hur vet man om symptomen beror på en helt vanlig förkylning eller en allergi?

Är du förkyld eller pollenallergisk?
Under pågående pollensäsong är det inte helt lätt att veta om man är pollenallergisk eller bara förkyld.

 

När någon nyser och snörvlar på jobbet håller sig många på avstånd på grund av smittorisken. Men inte sällan beror förkylningssymptomen på något helt annat – nämligen allergi. Låt oss reda ut skillnaderna!

 

Vad är förkylning?

Förkylning beror på en infektion i de övre luftvägarna. När kroppens immunförsvar reagerar på viruset sväller både blodkärlen i näsan och slemhinnorna i hals och svalg. Detta gör att vi blir täppta i näsan, känner oss grötiga i halsen och att kroppen producerar mer slem och vätska än vanligt. Det finns över 200 virus som forskare förknippar med förkylning.

Karin Falk-Brynhildsen är universitetslektor vid Institutionen för hälsovetenskap och medicin hos Örebro universitet.

– Förkylningsviruset är lite lurigt och kan smitta redan innan smittobäraren vet om att denne bär på viruset. Det är vanligt att viruset sprids via luften alternativt via direktkontakt med föremål som bär på smittan.

Smittorisken är som störst i det inledande skedet av insjuknandet och minskar sedan allt eftersom tiden går. Det finns inget botemedel mot en förkylning, men apoteken erbjuder lindrande produkter.

– En bra indikator på att förkylningen håller på att släppa är när snuvan går från tunn och genomskinlig till tjockare och mer trögflytande. Efter att viruset lämnat kroppen är det inte ovanligt att känna sig lite matt och man bör undvika kraftig ansträngning i några dagar efter, avslutar Falk-Brynhildsen.

 

Vad är allergi?

Normalt är att immunsystemet skyddar mot och bekämpar virus som inte hör hemma i kroppen – som vid en förkylning. Skillnaden vid en allergi är att systemet hamnat i obalans och sätter igång försvarsmekanismer mot helt ofarliga ämnen. Symptomen är dock identiska med de symptom som också uppstår vid en förkylning – rinnande ögon, expanderade blodkärl och svullna slemhinnor.

 

Så hur vet man om snuvan beror på en allergi? Nyckelordet är tid. En förkylning avtar med tiden medan en allergi inte gör det så länge du inte helt undviker all kontakt med det du är allergisk mot. Ett annat tecken på att kliandet och nysandet beror på en allergi är att snuvan är mer vattnig än vid en förkylning och att det kliar ordentligt i ögonen, något som är relativt ovanligt vid ett vanligt förkylningsvirus.

Idag drabbas allt fler människor av allergier i vuxen ålder. Marc McMorris vid University of Michigan har forskat i vad det kan bero på och uttalade sig nyligen i tidningen Chicago Tribune.
– Över hela världen har allergier mot olika ämnen i princip fördubblats de senaste 20 åren. En stor förklaring till detta kan vara vår besatthet av hygien. Vi utsätts för allt mindre bakterier och virus så våra immunsystem har i brist på annat börjat bekämpa saker som damm, pollen eller katter istället. Andra anledningar kan vara för täta hus där allergenerna blir mer koncentrerade och att många idag skyddar sina barn mot vissa typer av mat och förhindrar att en tolerans byggs upp.

 

Scroll to Top