Nu kan Magnus äntligen fira jul med sina barn

Som många andra singelpappor förlorade han kampen om julen – en glad och ljus familjehögtid förvandlades till en helg fylld med sorg och smärta. Många år efter skilsmässan tillbringade Magnus Rosén julafton ensam utan de tre barnen. Idag ser allt annorlunda ut…

Personligt

Namn: Magnus Rosén.

Ålder: 45 år.

Familj: Frun Anette, barnen Oskar, Hanna och My och de fyra bonusbarnen Ola, Hampus, Linn och Kalle.

Bor: I Växjö.

Gör: Kvalitetstekniker.

Nu kan Magnus äntligen fira jul med sina barn

Idag är barnen vuxna och utflugna men alla samlas till jul för att fira den tillsammans. Magnus Roséns råd till andra män som befinner sig i hans situation är att stå på sig. Här tillsammans med dottern Hanna, bonussonen Ola och hundarna Odde och Barbie.

 

För många är julen en ljus tid då man umgås med sin familj och sina barn. Så var det länge även för Magnus Rosén tills skilsmässan förvandlade julen till en smärtsam helg. Barnen Oskar och tvillingarna Hanna och My var då 7 och 5 år gamla. Huset i Skövde såldes och de flyttade till varsin lägenhet.

– Vi gick isär veckan innan julafton och jag satt i en tom lägenhet helt utan möbler. Barnen fick sova på luftmadrasser. Jag kände mig totalt handfallen och undrade vad som skulle hända med allt. Skulle jag som ensam pappa kunna ge dem en rimlig dos jul?

 

“Den värsta tiden i mitt liv”

Oron inför framtiden som ensam pappa gnagde. Och de kommande sex åren efter skilsmässan, då barnen tillbringade julen tillsammans med sin mamma och hennes släkt, satt han ensam.

– Det var nog den värsta tiden i mitt liv. Istället för att fira jul tillsammans med barnen och öppna julklappar, somnade jag ensam i soffan framför Kalle Anka.

Han minns särskilt de första årens hemska julaftnar då han isolerade sig i lägenheten. Han fick knappt i sig något av julmaten.

– Saknaden efter den jul vi brukade ha med julklappsöppning på morgonen och alla mysiga stunder var outhärdlig. Jag mådde skitdåligt och drack för mycket för att dämpa smärtan, klev inte upp under hela julhelgen. Julen förlorade all mening.

Magnus och hans fru kom vid skilsmässan överens om att ha delad vårdnad och för barnens skull bodde de nästan grannar.

– Jag gjorde allt för att barnen och jag skulle fortsätta ha en nära och tät relation som vi brukade ha.

 

Förlorade kampenNu kan Magnus äntligen fira jul med sina barn

Däremot förlorade han kampen om julhelgen. Dagen före dopparedagen fick han krama sina barn hejdå. Sedan sågs de inte förrän på nyårsafton.

– För barnen skull kämpade jag för att hålla fasaden uppe. Jag ville inte att de skulle se hur eländigt jag mådde.

För att slippa all julglädje isolerade han sig. Det gjorde smärtan lite mindre uthärdlig.

– Jag ville inte tynga mina syskon. De hade sina familjer som de var lyckliga med.

 

Hade en förskräcklig julångest

Under många år hade Magnus en förskräcklig julångest som gjorde sig påmind redan i början på december.

– Jag började må dåligt så snart julskyltningen kom upp på stan.

Räddningen var hans egna föräldrar. De såg till att fira lilla julafton den 23 december med julmat och julklappar. Men på kvällen hämtades barnen för att kunna vakna upp på julaftonsmorgon hos sin mamma. Av omsorg om barnen gav han upp kampen om att få tillbringa varannan julafton med barnen.

– Jag är så jäkla snäll och jag hade svårt att stå på mig. Jag ville inte riskera att mina barn skulle få sina ljusa minnen kring barndomens julaftnar förstörda.

För att kompensera den ensamma julhelgen blev det viktigt för Magnus att skapa nya traditioner med barnen. De åkte på julmarknad på Liseberg och på nyårsafton åkte de pulka och åt varma mackor.

– Att få ha barnen igen efter den mörka ensamma julhelgen lyfte både humöret och självkänslan.

 

Träffade ny kvinnaNu kan Magnus äntligen fira jul med sina barn

2006 vände det för Magnus. Efter sex ensamma jular träffade han en ny kvinna, Anette, som hade fyra barn sedan tidigare. Han var trött på ensamheten och satte ut en annons på dejtingsajt och hade turen att möta kärleken. Magnus bestämde sig för att flytta 25 mil till sin nya familj i Växjö. Men det gjorde att mamman ville ha ensam vårdnad om barnen.

– Den gången slogs jag med näbbar och klor om barnen, men som man kände jag mig utelämnad.

 

Laglig rätt till varannan jul

Magnus vände sig till en advokat för att få hjälp i vårdnadstvisten. Advokaten upplyste honom om att han hade laglig rätt att som frånskild pappa få tillbringa varannan jul med barnen.

– Det var inget jag kände till, men då gick det upp för mig att man som ensamstående pappa ska hävda sin rätt. Det är inte mammornas självklara rätt att ha barnen på julen.

Att kvinnorna oftast får ha barnen under julen, tror Magnus beror på att de är mer inriktade på relationer, omhändertagande och kanske många gånger tar större del av ansvaret, även om det inte stämmer in på Magnus.

– Mammor tror kanske att de har lite monopol på barnen och vad som är bra och rätt för dem. Jag tror att det är därför många män backar.

 

Första julen med barnen

Efter två uppslitande år kom de fram till ett fungerande schema. Efter det har barnen tillbringat varannan jul med Magnus. Första julen med barnen minns han som fantastisk. Den firades tillsammans med Anettes exman Gunnar och deras barn Ola, Hampus, Linn och Kalle, Magnus tre barn, liksom några av barnens pojk- respektive flickvänner.

– Vilken jul, huset var fullt och det var fest med julklappsöppning och massor med spel, skoj och skratt. Julen är en högtid då man ska vara tillsammans och ha roligt och det har vi nu.

 

Stå på dig som singelpappaNu kan Magnus äntligen fira jul med sina barn

Idag är barnen vuxna och utflugna men alla samlas till jul för att fira den tillsammans. Magnus råd till andra män som befinner sig i hans situation är att stå på sig.

– Som singelpappa har man mer rätt än man tror. Det bästa är att kunna sitta ner tillsammans med sin ex och försöka lösa problemen i lugn och ro. Går inte det, kan det vara bra att söka hjälp.

Tvisten om barnen löste sig med advokathjälp. Många backar för en advokat innebär stora kostnader. Men tack vare rättskyddet i sin hemförsäkring behövde Magnus bara betala en mindre del, 20 procent av arvodet.

– Det är väl värt pengarna och man slipper träta. Men det är bra om man för barnens skull kan undvika att tvista om dem i domstol, de märker slitningarna och är ofta de som blir lidande.

Julen är inte bara tuff för frånskilda föräldrar. För skilsmässobarn kan julhelgen vara svår med föräldrarnas dragkamp och dåligt samvete över den förälder som blir ensam.

– Det är viktigt att inte lägga skuld på barnen och det bästa är om man kan hitta en lösning på julfirandet där ingen blir lidande. Det är ju lika mycket mina barn som hennes.

 

Nu kan Magnus äntligen fira jul med sina barn

Magnus och hans fru kom vid skilsmässan överens om att ha delad vårdnad för barnens skulll, men han förlorade kampen om julhelgen. Nu firar barnen jul hos Magnus varannat år.

Scroll to Top