Äntligen är nagelsvampen borta!

I samband med ett fotvårdsbesök för sex år sedan, upptäckte Kirsti Purmonen att hon hade nagelsvamp. Sedan dess har svampen kommit och gått under åren, tills i våras då hon tog tag i problemet ordentligt!

Personligt

Namn: Kirsti Purmonen

Ålder: 53 år

Bor: Waxholm

Familj: Man och tre vuxna barn

Sysselsättning: Undersköterska, utbildar sig till fotterapeut

5 sätt att förebygga fotsvamp

1. Tvätta fötterna ofta, gärna varje dag, och torka noga mellan tårna.

2. Byt strumpor varje dag.

3. Tvätta strumpor i 60 grader, då dör svampen.

4. Undvik täta skor och gummistövlar.

5.Använd badtofflor i simhallar och omklädningsrum.

Vanligast mellan tårna

När man får fotsvamp är det ofta huden mellan tårna som angrips. Ofta börjar det mellan fjärde och femte tån. Huden flagnar eller fjällar och det är vanligt att det kliar eller svider. Ibland kan man också få sprickor i huden. Det är nästan bara vuxna som får fotsvamp. Svampen trivs där det är fuktigt och varmt och det är därför vanligt att smitta sprids i allmänna duschar och omklädningsrum.

Källa: 1177 Vårdguiden.

Äntligen är nagelsvampen borta!

Kirsti är inte ensam om att ha problem med fötterna. Hon utbildar sig nu till fotterapeut för att kunna hjälpa andra.

 

Det var för sex år sedan som Kirsti Purmonen för första gången uppmärksammades på att hon hade nagelsvamp, i samband med ett besök hos sin fotterapeut.

– Jag hade själv sett att jag hade skador och missfärgningar på naglarna på båda mina stortår, men jag trodde det var på grund av tryck från skorna när jag var ute och sprang, att det var blånaglar, berättar hon.

 

Kirsti Purmonen sprang många och långa löparrundor vid den här tiden och var medveten om att hennes skor tryckte på tårna.

– En bit av nageln hade även lossnat, på båda stortårna. Skadorna från trycket av skorna blev sedan en bra grogrund för svampen att växa i, då en skada på nageln kan bidra till att det bildas svamp.

 

Svampen gjorde inte ont, men halva stortånaglarna var gråsvarta och såg enligt Kirstis egen utsago inte alls trevliga ut. Men då hon inte besvärades speciellt mycket av sin nagelsvamp nöjde hon sig med rekommendationen att använda det receptfria svampdödande medel som hon blev rekommenderad av sin fotvårdsspecialist.

– Det hjälpte, men så fort det blev bra slutade jag med behandlingen och efter ett tag var svampen tillbaka igen, minns hon.

 

Såg otäckt ut

Kirsti gick regelbundet till en fotterapeut under de här åren, eftersom svampen kom tillbaka så ofta, men hon tog inte svampen på allvar, eftersom hon inte besvärades av den. Det såg ju bara lite otäckt ut…

– Jag gick inte på badhus där jag kunde smitta andra eller visade upp mina fötter på något sätt. Om jag gjort det så hade jag säkert varit mer ihärdig med behandlingen redan från början.

 

Kirsti bor i Waxholm i Stockholms skärgård, med både vatten och natur inpå knuten. En rogivande miljö som passar både hennes sinne och intresse för hälsa och friskvård. Förutom långa raska promenader i naturen har omgivningarna även en avstressande verkan som kontrast till den närliggande huvudstaden.

– Jag tycker alltid det är skönt att komma hem från storstadsvimlet hit ut till naturen och familjen, säger Kirsti som är gift och har tre vuxna barn. Två av barnen är numera utflugna medan den yngsta fortfarande bor hemma, eftersom han studerar i Stockholm.

 

Kirsti jobbar som undersköterska och har arbetat både på sjukhus och på äldreboenden, vilket hon har trivs bra med. Men efter många år i yrket kände hon i våras att hon ville specialisera sig lite mer.

– Jag började utbilda mig till fotterapeut, då jag under mina år inom sjukvården sett att så många har problem med sina fötter, framför allt äldre.

 

Utbildningen blev en vändpunkt även för Kirstis egen fothälsa.

– En lärare såg mina tår och sa att det behövdes en ordentlig behandling. Då förstod jag att jag inte hade tagit mina problem med nagelsvamp på tillräckligt stort allvar och tänkte att nu ska jag bli av med det här en gång för alla.

 

Kirsti fick hjälp med att slipa ner naglarna ordentligt och det som hade lossnat klipptes bort.

– Jag blev rekommenderad ett svampdödande medel som jag droppar på tån varje kväll och därefter masserar jag tåroten, vilket ska stimulera nageln att växa fortare.

 

Äntligen är nagelsvampen borta!

Efter några månader märkte Kirsti att det blev en friskare färg på naglarna och de har också växt i en snabbare takt än tidigare.

– Den här gången ska jag fortsätta med behandling tills nageln är helt och håller utväxt och läkt, vilket kan ta nio månader upp till ett år, annars är risken stor att det kommer tillbaka, säger Kirsti och berättar att utbildningen har fått henne att se med helt andra ögon på sina fötter.

– Jag har förstått att det krävs mycket eget engagemang. God fothygien är jätteviktigt för att motverka svamp och så fort man ser något avvikande med sina fötter som missfärgningar, fjällande partier, sprickbildning, klåda, eller blåsor, så bör man söka hjälp hos vårdcentralen eller en fotterapeut, för att starta behandling så snart som möjligt.

– Det är lätt att glömma sina fötter och tänka att det där här är nog inget och att en nagel växer väl ut, men är det svamp så är viktigt att ta hand om det så snart som möjligt, eftersom det kan sprida sig, säger Kirsti.

 

Under behandlingstiden har Kirsti speciella tåstrumpor i merinoull, när hon är utomhus, för att hålla tårna isär och motverka fukt. Hemma går hon barfota. Hon tipsar också om att torka ordentligt mellan tårna efter dusch och bad.

– Ofta torkar vi oss uppifrån och ner och tar fötterna sist, då handduken redan är fuktig. Då är det bättre att ta papper och torka mellan tårna, råder hon.

 

Nu, mitt i sin utbildning, har hon svårt att förstå att hon tidigare inte brydde sig mer om sina fötter. Och att behandlingen den här gången fungerat så bra, tycker hon känns jätteskönt. Naglarna är på väg att läka och ungefär tre fjärdedelar av de båda stortånaglarna har växt ut.

– Det är så skönt att det verkligen finns behandling för att få bort det här. Fötterna ska ju bära oss hela livet, så det gäller att ta hand om dem på bästa sätt.

 

Äntligen är nagelsvampen borta!

– Det är lätt att glömma bort att ta hand om sina fötter, säger Kirsti Purmonen som numera är noga med fotvården.

 

Fotvårdsexperten Irini Mouratidou Kontorinis:
Byt skor varje dag! 

 

Äntligen är nagelsvampen borta!

Irini Mouratidou Kontorinis är fotvårdschef vid Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm.

 

Hur uppkommer fotsvamp?

– Orsaken är oftast varma, fuktiga, instängda fötter i skor. Syntetskor och syntetstrumpor bidrar till detta. Torra fötter med sprickbildning är mer mottagliga för svampsporer än hel och intakt hud. Nagelsvamp är en följd av fotsvamp. När svampen angripit nageln är den svårare att behandla. Ta därför hand om din fotsvamp direkt, så slipper du problem med naglarna.

  

Hur vanligt är det?

– Det är väldigt vanligt, nästan alla utsätts för svampsmitta någon gång i livet och de flesta utvecklar fotsvamp.

 

Kan det smitta?

– Ja det är smittsamt, både genom direktkontakt och genom indirekt kontakt via till exempel handdukar, skor eller golv.

 

Vilka är symtomen?

– Första tecknen på svampangrepp är rodnad, hudfjäll, sprickbildning, blåsor och klåda.  

 

Vilka drabbas främst?

– Personer som använder skor hela dagarna, idrottsmänniskor eftersom de svettas en hel del i sina skor och vistas i dusch och bad. Men även i vardagslivet så utsätter man fötterna för svampangrepp i syntetskor och syntetstrumpor.

 

Hur behandlar man fot- och nagelsvamp?

– Det finns många snabbverkande receptfria preparat på apoteket. Om du har nagelsvamp bör du även besöka en fotterapeut som kan slipa ner den del av nageln som är angripen och därefter behandla med ett svamphämmande medel.

 

Hur lång tid tar det tills det försvinner?

– Det varierar, på hud från en vecka och uppåt, men på naglar kan det ta upp till ett år och detta på grund av att naglar är hårda och växer långsammare så man måste helt enkelt vänta ut det.

 

Vad kan man göra för att förebygga fotsvamp?

– Byt skor varje dag så att de hinner torka. Tvätta fötterna varje dag och torka ordentligt mellan tårna. Tvätta strumporna ut och in i minst 60 grader. Har man en tendens att svettas mycket kan det vara bra att använda svettavvisande salvor i förbyggande syfte. Smörj fötterna så att det inte finns sprickor eller öppningar i huden. Då har svampen ingen dörr att kliva in i.

 

Kan man göra något själv för att påskynda läkningsprocessen?

– Smörj fötterna så att det inte finns sprickor i huden.

 

Scroll to Top