8 mjöl som passar känsliga magar

Det blir allt trendigare att undvika vetemjöl. Många upplever att de blir oroliga i magen och känner sig uppsvällda av vitt mjöl, trots att de inte är glutenintoleranta. Den nya trenden har gjort att det dyker upp allt fler sorters mjöl i butikshyllorna. Här är en guide till de glutenfria mjölen!

Inte som vete…

Många som testar att baka med glutenfria mjölsorter blir besvikna i början då de förväntar sig en fluffig vetedeg. Men det är bara att acceptera att det inte går att få degen lika elastisk när man bakar glutenfritt. Däremot går det alldeles utmärkt att få till bakverk som smakar väldigt gott! Tänk bara på att det inte går att byta ut vetemjölet rakt av mot något annat mjöl – alla mjölsorter har olika bakegenskaper. Bäst är att prova sig fram.

8 mjöl som passar känsliga magar

Alla mjöl har sina unika bakegenskaper – prova dig fram!

 

Mandelmjöl: Görs av torkad och mald mandel. Ett mjöl med mycket fibrer och en nötig smak som passar utmärk till bakning. Mjölet tjocknar när man blandar det med vätska och passar därför perfekt till smoothies, pajbottnar och hälsomuffins. Funkar även perfekt att panera med.

 

Bovetemjöl: Består av skalat bovete. Trots namnet är bovete en ört och därmed glutenfri. Mjölet har ett lågt GI-värde, innehåller viktiga mineraler och är dessutom lättsmält. Kan användas till bröd, gröt, müsli, såser och redningar. Bovete har en distinkt smak och bör sköljas av i hett vatten innan användning.

 

Rismjöl: Ett kolhydratrikt mjöl som används till gröt, välling och redning av såser och soppor. Milt för känsliga magar.

 

Majsmjöl: Består av torkad och mald majs. Gott i bröd, välling och pannkakor. Ett lättsmält alternativ som ofta används i mexikanska rätter såsom nachos, tacos och tortillas.

 

Kokosmjöl: Innehåller mycket protein och få kolhydrater. Rikt på fibrer. Sväller när det blandas med vätska och kan därför användas i smoothies för att få en tjockare och mer mättande konsistens.

 

Quinoamjöl: Framställs av quinoa som ångats och malts till mjöl. Quinoa är en väldigt proteinrik ört vilket är värdefullt för personer som äter en vegetarisk kost. Mjölet passar bra till gröt, pannkakor, bröd och kakor.

 

Nyponmjöl: Rikt på C-vitamin. Passar perfekt i juicer och smoothies och kan hjälpa vid ledbesvär och artros.

 

Sojamjöl: Görs av skalade, malda sojabönor. Innehåller bra protein och nyttiga fetter. Kan användas i gröt, bröd, såser, vegetariska biffar och pajbottnar.

 

8 mjöl som passar känsliga magar

 

Scroll to Top