Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Krogsemester i Danmark
Krogsemester i Danmark

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
1899,00
SEK
Krogsemester i Danmark
Krogsemester i Danmark

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag/buffé
Se hela resans innehåll
1249,00
SEK
Höstsemester i Sälen
Höstsemester i Sälen

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x smörgåspaket (gör själv)
Se hela resans innehåll
1499,00
SEK
Sommarsemester i Sälen
Sommarsemester i Sälen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x smörgåspaket (gör själv)
Se hela resans innehåll
2249,00
SEK
Nordtysklands praktstäder
Nordtysklands praktstäder

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1799,00
SEK

Sveriges 10 godaste smörgåstårtor!

Smörgåstårta har länge varit en garanterad festsuccé i svenska hem  bufférätten som de allra flesta älskar! Nu har vi gått igenom statistiken här på hemsidan och letat fram de nio populäraste smörgåstårterecepten. Era egna favoriter alltså! Som bonus ger vi dessutom receptet på en glutenfri smörgåstårta och det mest populära läsarreceptet. Tack Birgit i Finspång som skickade in det! (PS Du vet väl att du hittar ytterligare omkring 60 recept på smörgåstårtor här.)

Annons

Kött, vilt & charkSmörgåstårtor
Fantastiskt god är den festliga smörgåstårtan med skinka och annat läckert.
Festtårta med skinka
Det här behövs för ca 12 bitar:
Fyllning 1:
1 1/2 dl majonnäs
Fyllning 2:
4 msk grädde
3-4 msk bostongurka
Garnering:
3/4 dl majonnäs
10-12 skivor rökt skinka
10-12 skivor ost
ca 200 g mimosasallad
1 bit gurka
Gör så här
  1. Rör samman majonnäs och crème fraiche till fyllning 1. Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Låt ananasringarna rinna av och tärna dem fint. Finstrimla eller tärna skinkan.
  2. Blanda ner äpple, ananas och skinka i majonnäsblandningen.
  3. Mosa leverpastejen till fyllning 2 med grädde till en smidig konsistens. Rör ner bostongurkan.
  4. Lägg en brödskiva som botten och bred cirka hälften av fyllning 1 över den. Lägg på en ny brödskiva.
  5. Bred fyllning 2 över och lägg på den tredje brödskivan.
  6. Bred resterande fyllning 1 över och täck med den sista brödskivan.
  7. Rör samman majonnäs med crème fraiche och bred det över och runtom hela tårtan. Rulla skinkskivorna till strutar och fyll dem med mimosasallad. Garnera som på bilden eller efter egen fantasi.
Smaklig måltid
Foto: Fredrik Birkler

Fisk & skaldjurKött, vilt & charkSmörgåstårtorBakat
Vill du bjuda på smörgåstårta är den här perfekt. Generöst stor och sagolikt god. Gör tårtan en dag i förväg, den behöver bara garneras på själva festdagen. Baka vårt goda gröd till bottnarna, det är verkligen mödan värt. Brödet är fiberrikt och mycket luftigt så att det kan suga åt sig saftighet från fyllningarna.
Gör så här
  1. Gör så här för att göra brödet: Blanda båda mjölsorterna, salt, socker och jäst i beredningsskålen, med plastkniven monterad, i matberedaren.
  2. Gör två avtryck med ett matskedsmått i mjölet och fyll dem med smör & rapsolja.
  3. Tillsätt mjölken och arbeta ihop degen kraftigt i minst 2 minuter.
  4. Smörj en rektangulär form, ca 25x30 cm, med smör. Ta upp degen ur beredningsskålen och platta ut den i formen med mjölade händer.
  5. Täck med bakduk och låt brödet jäsa, ca 20 minuter.
  6. Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Låt det kallna på galler. Skär sedan bort kanterna och dela brödet i tre bottnar.
  7. Fyllning: Blanda fyllningarna och bred fyllning 1 på understa brödlagret och fyllning 2 i nästa. Lägg bröd överst.
  8. Blanda mascarponeost med minifraiche, citronsaft, salt och peppar till ostkrämen.
  9. Bred ostkrämen runt om och ovanpå smörgåstårtan. Så här långt kan du förbereda smörgåstårtan.
  10. Garnera tårtan som på bilden.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlen

Fisk & skaldjurSmörgåstårtor
En lyxig smörgåstårta att bjuda på buffébordet eller servera till tolvslaget tillsammans med champagne eller mousserande vin.
Krämig och lyxig smörgåstårta
Det här behövs för 10-12 bitar:
Fyllning 1:
1 burk tonfisk
1 1/2 dl majonnäs
Fyllning 2:
1 msk majonnäs
Garnering:
1 bit gurka
1/2 liten burk svart kaviar
Gör så här
  1. Börja med att lägga ut tre brödskivor som botten. Lägg resten av skivorna ovanpå och skär ut en rund tårta.
  2. Låt tonfisken till fyllning 1 rinna av. Mosa den och rör sedan samman den med majonnäs, kaviar och citronsaft. Smaka av med lite svartpeppar.
  3. Skala äggen till fyllning 2 och hacka dem. Skala räkorna och dela dem i mindre bitar. Rör samman crème fraiche med majonnäs. Tillsätt ägg, räkor och gräslök.
  4. Lägg samman tre skivor till botten. Bred över hälften av fyllning 1. Täck med tre nya brödskivor på andra leden.
  5. Bred fyllning 2 över brödskivorna och täck med tre nya skivor på samma håll som den första bottnen.
  6. Bred över resterande fyllning 1 och täck med de sista brödskivorna.
  7. Bred majonnäs över och runt om hela smörgåstårtan. Garnera kanten med hackad dill och sedan citron och gurkskivor. Skiva äggen och lägg dem som en krans runtom. Strö över lite svart kaviar. Gör små rosor av laxen och sätt dem i äggkransen. Skala räkorna och lägg dem i mitten. Garnera med dillkvistar och limeskivor.
Smaklig måltid
Foto: Fredrik Birkler

Kött, vilt & charkSmörgåstårtor
Fyllningarna är ljuvliga och dekorationen generös på vår fantastiska smörgåstårta. Lägg samman den dagen innan den ska avnjutas så behöver du bara garnera den en stund innan gästerna kommer.
Gör så här
  1. Rör ut osten med majonnäs och grädde till fyllning 1. Ansa och tärna sellerin ganska fint. Låt ananasskivorna rinna av och tärna dem. Tärna skinkan. Rör ner selleri, ananas och skinka i ostmassan.
  2. Rör ut leverpastejen med grädde så att den blir smidig till fyllning 2. Låt mandarinklyftorna rinna av och dela dem sedan. Strimla salamin.
  3. Kantskär de långa brödskivorna. Lägg ut tre brödskivor som botten. Bred hälften av fyllning 1 på dem. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden.
  4. Bred fyllning 2 på brödskivorna och fördela mandarinklyftor och salami över. Täck med tre nya brödskivor på samma ledd som de i bottnen.
  5. Bred resten av fyllning 1 över och täck med tre nya skivor på andra ledden. Svep in tårtan i plastfolie och låt den ligga kallt, gärna till nästa dag.
  6. Kantskär och snygga till tårtan innan du börjar garnera den. Bred majonnäs över och runtom hela tårtan. Skär apelsinerna i tunna skivor och sätt fast dem runtom tårtan. Lägg skalade halva kiwiskivor som en ram runtom tårtan. Sätt "skinkrosor" runtom, innanför apelsinen. Stick ner halva cocktailtomater lite varstans i skinkrosorna. Ställ halva ananasskivor och halva gurkskivor innanför skinkan. Lägg avrunna mandarinklyftor i mitten. Strö över lite färska örter.
Tips!
Tårtan blir saftig om man gör den i god tid. Även om du lägger samman den samma dag den ska ätas så låt tårta ligga insvept i plastfolie i kylen några timmar innan du garnerar den.
Smaklig måltid
Foto: Hans-Ove Ohlsson

Smörgåstårtor
Vill du servera något festligt när klockan slår midnatt så passar den här tårtan utmärkt. Naturligtvis pryder den sin plats även på buffébordet. Smörgåstårtan vinner på att göras i god tid och bara garneras strax innan den ska serveras.
Festlig smörgåstårta
Det här behövs för ca 10 bitar:
Fyllning 1:
Fyllning 2:
100 g salami
Toppkräm:
1 1/2 dl kesella
Garnering:
ca 10 tunna skivor rökt skinka
8 skivor ananas
Gör så här
  1. Lägg ut tre skivor formbröd. Blanda samman baconosten med creme fraiche och bred krämen över brödskivorna. Fördela strimlad skinka och avrunnen krossad ananans över. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden.
  2. Rör samman creme fraiche med majonnäs och bred det över brödskivorna. Strimla salamin. Kärna ur och tärna paprikan fint. Fördela paprika och salami över. Täck med tre nya brödskivor på samma ledd som de första. (Hit kan tårtan förberedas.)
  3. Rör samman kesella med majonnäs och bred det över och runtom hela tårtan. Garnera som på bilden.
Smaklig måltid
Foto: Fredrik Birkler

Fisk & skaldjurSmörgåstårtor
I år är det 80 år sedan det första numret av Hemmets Journal kom ut. Det firar vi med en riktig Jubileumstårta! Pröva att göra din egen smörgåstårta, det är så lätt att du inte kan misslyckas. Det här är en riktig festtårta med lax och räkor och fyllningar som gör tårtan både saftig och läcker.
Jubileumstårta
Det här behövs för 16-18 bitar:
Fyllning 1+3:
2 burkar tonfisk
1 1/2 dl majonnäs
2 msk chilisås
Fyllning 2:
Garnering:
ca 10 skivor rökt lax
Gör så här
  1. Låt tonfisken rinna av. Smula sönder den. Rör samman tonfisken med majonnäs, creme fraiche, chilisås, och senap till fyllning 1 och 3.
  2. Lägg tre brödskivor som botten och bred cirka hälften av tonfiskkrämen över. Täck med tre nya skivor bröd på andra ledden.
  3. Bred böcklingkrämen över brödet. Skala och hacka äggen. Fördela dem ovanpå. Klipp över dill. Täck med tre skivor bröd som läggs parallellt med de första.
  4. Bred resterande tonfiskkräm över. Täck med de tre sista brödskivorna parallellt med andra lagret. Putsa kanterna. Bred majonnäs runtom och över hela tårtan. Garnera.
Smaklig måltid
Foto: Hans-Ove Ohlsson

Smörgåstårtor
Vill du bjuda på något riktigt gott? Gör den här festliga smörgåstårtan i god tid, svep in den i plastfolie och lägg den kallt tills den ska garneras. Det gör du strax innan gästerna kommer!
Kalasgod rostbiffstårta
Det här behövs till ca 8–10 bitar:
Fyllning 1:
2 msk grädde
75 g bacon
Fyllning 2:
Fyllning 3:
ca 1 1/2 dl remouladsås
150 g rostbiff
Garnering:
1 1/2 dl majonnäs
Gör så här
  1. Rör samman leverpa-stejen med grädde till fyllning 1. Tärna baconet och stek det knaprigt. Låt baconet rinna av på hushållspapper. Hacka gurkan. Strimla rostbiffen till fyllning 3.
  2. Kantskär brödskivorna. Lägg tre skivor bredvid varandra, långsida mot långsida. Lägg botten till en löstagbar form, ca 24 cm i diameter, över och skär runt botten. Skär de andra brödskivorna på samma sätt.
  3. Lägg ett lager brödskivor som botten. Bred leverpastejen på dem. Strö över hackad gurka och avrunnet bacon. Täck med tre nya brödskivor på andra ledden. Bred mjukosten över och täck på nytt med tre nya brödskivor. Bred remouladsås över och fördela den strimlade rostbiffen ovanpå. Täck med de sista brödskivorna.
  4. Rör samman majonnäs med crème fraiche och bred det över och runtom hela tårtan. Tryck fast rucolasallat runt kanten och garnera tårtan, som på stora bilden, med rostbiffsskivor, mandarinklyftor, gurka, rostad lök och färska örtkryddor.
Smaklig måltid
Foto: Fredrik Birkler
Gör så här
  1. Skär av bröden så att två gånger bredden blir lika med längden. Då blir tårtan en kvadrat.
  2. Förväll morötter och purjolök i kokande lättsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av vatten och spola grönsakerna kalla i durkslag. Blanda samman fyllningen i en skål och smaka av. Lägg två brödskivor på ett serveringsfat. Fördela hälften av fyllningen ovanpå. Täck med två brödskivor som läggs tvärs över de förra. Täck med resten av fyllningen. Lägg de sista brödskivorna tvärs över de förra.
  3. Blanda färskosten med crème fraiche, limeskal, salt, peppar och dill. Bred den över och runt om tårtans kanter. Så här långt kan du förbereda.
  4. Dekorera tårtans kanter med en blandning av dill, gräslök och persilja.
  5. Dela äggen i fyra klyftor och lägg som en stjärna i mitten. Fyll hålet i mitten med svart kaviar. Fördela skalade räkor runt kanterna. Fördela gurktärningar och citronstrimlor ovanpå. Toppa med en dillvippa i kaviaren. Servera med halvtorrt vitt vin, te eller öl och en sallad.
Tips!
Tina frysta räkor på en dagstidning med dubbla lager hushållspapper ovanpå. Då blir de inte blöta. Har du bråttom, tina i rumstemperatur, annars i kylen.
Smaklig måltid
Foto: Thomas Carlén

Fisk & skaldjurSmörgåstårtor
Förbered en varm smörgåstårta i god tid och bjud som läcker kvällsrätt. Njut av ett glas skummande öl eller ett glas svalt vin till.
Varm smörgåstårta med kräftstjärtar
Det här behövs för 8-10 port:
Fyllning 1:
ca 10 cm gurka
Fyllning 2:
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
3 msk majonnäs
Garnering:
ca 2 dl riven ost
Ugn: 225°
Gör så här
  1. Kärna ur och hacka paprikan. Tärna gurkan. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna. Fräs allt i lite matfett tills det mjuknar. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
  2. Smält matfettet till fyllning 2 och rör ner mjöl. Späd med mjölk och kräftspad. Låt det sjuda under omrörning några minuter. Låt stuvningen svalna.
  3. Ta undan några kräftstjärtar till garneringen. Grovhacka de andra. Hacka dillen. Rör ner majonnäsen i stuvningen. Tillsätt kräftor och dill. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg ihop två Hönökakor på bakpappersklädd plåt så att du får en rundel. Bred cirka hälften av fyllning 1 över dem. Täck med två nya Hönökakor och bred fyllning 2 över. Täck på nytt och bred resten av fyllning 1 över. Hit kan tårtan förberedas.
  5. Skär tomaterna i skivor och fördela dem runtom smörgåstårtan. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter. Garnera med några kräftstjärtar och kryddgrönt.
Smaklig måltid
Foto: Hans-Ove Ohlsson

SmörgåstårtorGlutenfritt
Glutenfri smörgåstårta
Det här behövs till 8-10 bitar:
5 dl vatten
2 msk Pofiber
3/4 tsk salt
Fyllning 1:
2 msk chilisås
1/2 dl majonnäs
2 msk gräddfil
Fyllning 2:
1/2 dl majonnäs
Ostkräm:
Garnera med:
Ugn: 200°
Gör så här
  1. Baka brödet i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smula jästen och rör ut med degspadet (37°) av vatten och flytande fett.
  2. Blanda i Pofiber och låt det stå i 10 minuter. Tillsätt socker, salt och 8–9 dl mjölmix. Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk i 40 minuter.
  3. Arbeta in ytterligare 1–2 dl mjölmix tills du får en deg som går att forma till en rund bulle på bakbordet. Lägg bullen i den väl smorda formen och se till att den går ut mot kanten ordentligt. Nagga ytan med en brödnagg och låt jäsa i ca 40 minuter.
  4. Pensla brödet med vatten eller olja och grädda i ca 30 minuter. Pensla brödet ännu en gång efter gräddningen och låt det kallna i bakduk.
  5. Dela brödet i tre bottnar och gör i ordning fyllningarna.
  6. Fyllning 1: Hacka äggen och blanda med makrillen (ta med både kött och sås). Smaksätt med dill, chilisås, majonnäs och gräddfil.
  7. Fyllning 2: Blanda saltkött, bostongurka, majonnäs och gräddfil.
  8. Bred fyllningarna mellan bottnarna. Blanda ingredienserna till ostkrämen och bred den över tårtan.
  9. Garnera med rädisor, gurka och dill. Låt smörgåstårtan stå övertäckt i kylen minst ett par timmar innan den ska serveras.
Smaklig måltid
Foto: Magnus Malmberg

Kött, vilt & charkSmörgåstårtorBakatLäsarnas bästa recept
Min son som bor i Umeå serverar den vid de flesta tillfällen. Den är god och mättande.Den kan också göras till en lågkaloritårta om man byter ut ingredienserna mot lättvaror.
Gör så här
  1. Blanda crème fraiche, hackad gurka, ananas och majonnäs i en skål.
  2. Hacka eller skär skinkan i små bitar. Lägg ut bröden på ett runt fat och bred ut blandningen. Avsluta med bröd igen.
  3. Täck tårtan med ost och låt den stå över natten. Garnera med räksallad mitt på tårtan och äggskivor runt om.
  4. Garnera sedan som du vill med grönsakerna.
Smaklig måltid
Recept: Birgit Klang
Annons

Vår bloggprofil

För dig som älskar att baka

Marias kakburk »

Bästa festmaten

Över 100 recept på smörgåstårta!

Våra bästa vintips

Massor av vintips - och passande recept!

Glutenfritt

Över 200 glutenfria kakor och bröd!

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog