Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Krogsemester i Danmark
Krogsemester i Danmark

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 2-rätters middag/buffé
Se hela resans innehåll
1249,00
SEK
Höstsemester i Sälen
Höstsemester i Sälen

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x smörgåspaket (gör själv)
Se hela resans innehåll
1499,00
SEK
Sommarsemester i Sälen
Sommarsemester i Sälen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
3 x smörgåspaket (gör själv)
Se hela resans innehåll
2249,00
SEK
Nordtysklands praktstäder
Nordtysklands praktstäder

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1799,00
SEK
Nordtysklands praktstäder
Nordtysklands praktstäder

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
1 x välkomstdrink
Se hela resans innehåll
1349,00
SEK

Lär dig baka bröd i stekpanna!

Det finns tillfällen när man längtar efter nybakat bröd, men har varken ugn eller bageri i närheten. Här visar vi hur du med hjälp av stekpannan kan baka pannbröd, dinkelbröd, chapati och tortilla på utflykten, i båten eller under fjällvandringen.

Annons

Smårätter & tillbehörBakat
Chapati
Det här behövs till 8 bröd:
2 krm salt
ca 2 dl vatten, 37°
Gör så här
  1. Mät upp mjölet i en skål och tillsätt salt. Blanda i vattnet lite i taget och rör om tills du får en smidig deg.
  2. Häll några droppar olja på degen och rulla runt. Låt degen vila 20 minuter under bakduk.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar. Rulla varje bit till en boll.
  4. Platta ut eller kavla bollarna till rundlar, ca 15 cm i diameter.
  5. Grädda i varm stekpanna, ca 45 sekunder på varje sida, tills degen pöser upp. Låt bröden svalna under duk.
Smaklig måltid
Foto: THOMAS CARLÉN

Smårätter & tillbehörBakat
Mjukt pannbröd
Det här behövs till 10 bröd:
1/4 dl honung
1/2 tsk salt
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
Gör så här
  1. Mät upp yoghurten i en bunke. Tillsätt honung, fänkål och anis, salt, vetemjöl och rågmjölet blandat med bikarbonat. Arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Ta upp degen och dela den i 10 bitar. Kavla ut på mjölat bakbord till runda kakor med en kavel. Avsluta med ett par tag med kruskaveln eller nagga med en gaffel.
  3. Grädda bröden på båda sidor i en medelvarm stekpanna, 2–3 minuter per sida.
Smaklig måltid
Foto: THOMAS CARLÉN

Smårätter & tillbehörBakat
Fullkornstortilla
Det här behövs till ca 12 bröd:
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/4 dl grahamsmjöl
3/4 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1 3/4 dl vatten
Gör så här
  1. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver. Tillsätt smör & rapsolja och vatten. Knåda degen mjuk och elastisk.
  2. Ta upp degen på bakbord och dela den i 12 bitar. Låt vila 15 minuter under en fuktig bakduk.
  3. Kavla ut bitarna till tunna runda bröd. Grädda dem i en torr medelvarm stekpanna, ca 2 minuter per sida.
  4. Lägg de färdiggräddade bröden ovanpå varandra under en bakduk, så håller de sig mjuka. Servera till texmexrätter.
Smaklig måltid
Foto: THOMAS CARLÉN

Smårätter & tillbehörBakat
Dinkelbröd
Det här behövs till 12 bröd:
2 1/2 dl vatten, 37°
1/2 tsk salt
ca 3 1/2 dl vetemjöl
Gör så här
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut till en rulle. Dela den i 12 bitar som rullas till runda bullar. Låt dem jäsa på bakbordet under bakduk, ca 30 minuter.
  3. Kavla eller platta ut bullarna och nagga dem med en gaffel eller kavla med kruskaveln.
  4. Grädda dem på muurikka (stekhäll för brasa utomhus), i trangiakökets stekpanna, på utomhusgrillen eller vanlig stekpanna, ca 2 minuter per sida. Är allra godast nygräddade.
Tips!
När du bakar hemma i köket är en gjutjärnsstekpanna bäst. Den håller värmen bättre.
Smaklig måltid
Foto: THOMAS CARLÉN
Annons

Vår bloggprofil

För dig som älskar att baka

Marias kakburk »

Bästa festmaten

Över 100 recept på smörgåstårta!

Våra bästa vintips

Massor av vintips - och passande recept!

Glutenfritt

Över 200 glutenfria kakor och bröd!

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog