“Vi broderitwittrar för en bättre värld”

Broderi är ett gammalt hantverk som verkligen har fått en nytändning. Allt fler använder broderiet för att utrycka åsikter och tankar. Pia Sjöstrand har hängt på trenden och startat en grupp på Facebook för alla som gillar udda broderier.

– Det roliga är att de här nya sätten att brodera på har lockat många unga människor, säger Pia Sjöstrand.

 

Pia är ordförande i Broderiakademin sedan fyra år tillbaka och hon brinner för broderiet som det perfekta sättet att ge uttryck för idéer, drömmar, glädje, ilska och frustrationer. Facebookgruppen “Vi som broderitwittrar för en bättre värld” startade hon för att uppmuntra fler att prova på ett mer fritt broderi än det traditionella. Där lanserade hon ett fiffigt sätt att komma igång; broderitwitter.

 

Twitter är ett budskap på max 140 tecken som förmedlas snabbt via webben eller mobiltelefonen. Att broderitwittra är enligt Pia lite av motsatsen.

– Du formulerar snabbt en tanke eller åsikt i ditt huvud men broderar varje tecken, varje bokstav, eftertänksamt och sakta., säger hon. Det är avkoppling och reflektion i ett.

 

Carl Johan Rydells har broderat ett citat ur filmen “Bladerunner”.

 

Gruppen består av ett stadigt växande nätverk som umgås flitigt via Facebook. Det bubblar av kreativitet och aktivitet bland medlemmarna. De lägger ut bilder på sina broderier, utbyter tips och hittar på roliga utmaningar för varandra. Wordfeudbroderi är ett av flera påhitt som dykt upp. Det går till så att en av medlemmarna slumpvis väljer ut sju bokstäver och utmanar de övriga att brodera ord av dem. Som Alfapet fast i broderiform.

 

Skänker pengar

– Det är härligt att allt fler också provar att släppa det gamla vanliga sättet att brodera med korsstygn på dukar och bonader, berättar Pia. De testar andra tyger än broderiväv, hittar på egna stygn, använder annorlunda garner och kombinerar olika material.

 

Att dela med sig av sina broderier är något som Pia uppmuntrar. Själv gör hon inplastade kort av sina broderitwitter och ger bort mot att den som får kortet skänker hundra kronor till Världens barn.

– Det roliga är också hur de här nya sätten att brodera har gjort att många unga människor har börjat med hantverket, säger Pia.

 

På medeltiden var broderandet en manlig syssla och ett högt uppsatt yrke. I samband med industrialismen övergav männen handarbetet som då blev kvinnornas område. Men nu har intresset åter vaknat bland männen.

 

– Nutidens broderi verkar vara mycket av en motståndshandling, menar Pias vän Carl Johan.

 

En av dem som fastnat för broderi är Pias vän Carl Johan Rydell, som gärna hämtar inspiration från filmer och filmscener till sina broderier.

– Förr brukade jag måla tavlor men det var ett så stort företag, berättar han. Broderi är lätt att ta med sig och det behövs ingen ateljé.

 

– Nutidens broderi verkar vara mycket av en motståndshandling, menar Carl Johan. Handarbete tar lång tid och bara det kan ju ses som rebelliskt i en tid när tid när allt ska gå så fort och vara så effektivt.

 

Fotnot: Här hittar du Pias broderigrupp på Facebook.

Scroll to Top