Systrarnas lösgodis lockar Londonbor

Systrarna Anna och Josefin lämnade Sverige för studentlivet i London. Efter studierna ville de gärna starta något eget. Och de hade upptäckt att det fanns något den engelska huvudstaden saknade…

Systrarnas lösgodis lockar Londonbor

– Vår önskan är att börja inrikta oss mer på att producera sötsaker för speciella tillfällen, till exempel handgjorda praliner med namn på till bröllop och andra slags festligheter, berättar systrarna Anna och Josefin.

Butiken med det lockande namnet Sugarsin (sockersynd) ligger i den fashionabla stadsdelen Covent Garden i centrala London. Att öppna dörren är som att stiga in i en dröm. Här finns godis från golv till tak. Riktiga svenskfavoriter som sockerbitar, sega fiskar, skumsvampar och polkagrisklubbor samsas i hyllorna med praliner av högsta kvalitet. Marabous chokladkakor ligger skavfötters med kollegorna från Fazer och Cloetta. Trettionio kvadratmeter himmelrike med andra ord.

– Butiken gör oss glada varje dag, säger Josefin. Det är en stor lycka att vi kan göra det här tillsammans.

 Också engelsmännen är förtjusta. Och förbryllade.

– Ofta kan man se dem komma in genom dörren, stanna till och spricka upp i ett stort leende. Men hur de sedan ska gå tillväga har de ofta inte riktigt klart för sig. Inte kan det väl vara möjligt att man själv får botanisera i alla dessa burkar…

 I England finns inte traditionen med lösgodis. Där handlar man sitt godis i färdigförpackade påsar.

– Det gör att det vi erbjuder här kan vara lite mycket att ta in. Men det är också det som gör det så roligt. Många ser det nog som ett litet äventyr att handla hos oss.

 Systrarna Josefin Deckel, 30, och Anna Nilsson, 32, är uppväxta i Tyresö utanför Stockholm.

 De flyttade till London för åtta år sedan för att plugga marknadsföring och reklam.

– Egentligen skulle vi sedan åka tillbaka till Sverige men vi trivdes så bra.

Systrarnas lösgodis lockar Londonbor De bestämde sig för att starta något eget och så föddes idén om en godisaffär. Redan från allra första början av sin vistelse i England hade de ju saknat godis. Gott godis i lösvikt.

– Till att börja med var vi inne på att butiken skulle heta något i stil med Sweet Sisters, eftersom vi ville spela lite på just det faktum att vi är systrar. Men Sugarsin kändes mer spännande.

 Det tog cirka två och ett halvt år innan butiken slog upp portarna.

– Det var mycket arbete innan vi kom till skott. Men den 19 december 2011, mitt i julruschen, drog vi igång.

 De sista veckorna innan öppningen jobbades det dygnet runt.

– Vi spacklade och målade som galningar. Monterade hyllor, packade upp hundratals glasburkar och dekorerade.

 Höjdpunkten var då sex överfulla pallar med godis levererades.

– Då kände vi ren och skär lycka.

 Efter två och ett halvt år har systrarna inga problem att leva på sin verksamhet. Många utlandssvenskar har hittat till butiken.

– För en svensk i ett annat land är nog ofta längtan stark efter sådant man känner igen hemifrån, tror Josefin. Det blir helt plötsligt lite extra viktigt med Lucia, schlagerfestivalen och plockgodis.

 Anna nickar instämmande.

– Kanske har det något med identitet att göra. En vilja att höra till någonstans.

Scroll to Top