Simons mål: Att minska matsvinnet och ge måltider till behövande!

Det ska vara påfyllt och uppfyllt. Stora berg av färgglada frukter ska locka oss till köp i affären. Men vad händer med all färsk mat som inte längre är fin nog att säljas? Simon Eisner, 43, tog tag i det enorma matsvinnet och startade ett företag som tar vara på maten genom att ge den…

Simon Eisner

Ålder: 43 år.
Bor: I Göteborg.
Gör: Driver företaget Allwin som jobbar med att minska matsvinnet.

En bruten chokladkaka med plasten på, en banan som börjar få bruna fläckar eller dagsfärska frukostfrallor som inte blivit köpta – allt åker oftast rakt ner i livsmedelsbutikernas containrar. För att fraktas iväg och eldas upp. Det är ett slöseri med varor som hade kunnat mätta många hungriga. Men nu är det slut med det hemska matsvinnet.

Simon Eisners affärsidé går ut på att ta vara på all överbliven mat från butikerna och ge till behövande. Han fick den en dag när han handlade på sitt lokala snabbköp. Då arbetade han som manegementkonsult med företagsutveckling. Han började prata med killen som jobbade i butiken och när det var stängningsdags var det massor av muffins, bullar och frukt över som Simon fick med sig hem.

Simon gav det han fått till en hemlös man som han ibland köpt kaffe och frallor till. Men snart fick fler hemlösa höra att det skänktes bort mat efter stängning och killen i affären kunde inte längre hantera det.

– Det var då jag insåg att det behövs en mellanhand, säger Simon. Jag började hjälpa till med att köra iväg mat till hemlösa på fritiden och så växte bolaget Allwin fram.

Simons mål: Att minska matsvinnet och ge måltider till behövande!

Massor av alldeles utmärkt mat riskerar att slängas varje dag men tas om hand  av Simon Eisner och hans företag Allwin.

 

Miljötänk på köpet

Det började med en enda mataffär. Men så fick en annan butik höra talas om Simons godhjärtade idé. Som trots att den gynnar alla inblandade, inte är något välgörenhetsprojekt.
– Det kostar lite mer än vad butikerna betalar för sophantering, men å andra sidan vet företaget att maten kommer till användning, säger Simon. Samtidigt som de hjälper till och värnar om miljön.

Det är också ett sätt att engagera medarbetarna och kunderna i miljötänket.

– Det känns gott för personalen att packa ner mat från hyllorna om de vet att den går till något bra.

Det som kostar är att transportera maten på rätt sätt.

– Det är inte sophantering vi sysslar med. Vi kylhanterar maten på samma sätt som om den skulle till en lyxkrog. Och det blir inte billigare för att människorna som ska äta maten inte har råd att köpa den. Den ska vara precis lika fullvärdig, förklarar Simon.

 

Idé från Jesu tid

Varje dagligvaruhandel slänger minst 50 kilo mat om dagen. Det är mat som har blivit kantstött, har produktionsfel, varor med ett bäst före-datum som håller på att gå ut eller beställningar som har felberäknats. Men också produkter som inte konsumeras för att hyllorna i affären alltid ska vara välfyllda.

Istället för att varorna åker rakt ner i soptunnan hämtar Allwin maten och förpackar den väl för att sedan köra iväg den till diakonin inom Svenska kyrkan som ser till så att maten når fram till de som har största behovet. Väl på församlingshemmen packas det ihop matkassar med varierad kost.

– Det är hemlösa, men även ensamstående mammor, som har det kärvt ekonomiskt och numera har en möjlighet att mätta sina barn.

Simons mål: Att minska matsvinnet och ge måltider till behövande!

Det är mycket mat som räddas från att bara slängas tack vare Allwin. Alla möjliga sorters livsmedel levereras till bl a församlingshem runt om i Göteborg.

Och det är viktigt att barn får varierad kost, menar Simon.

– Går barnen runt och är hungriga, har de ingen energi till att lira fotboll eller koncentrera sig i skolan. Klarar de inte grundämnena i skolan påverkar det deras chans i livet framöver.

Människorna som Simon träffar när han och hans kollegor är ute och levererar mat är tacksamma.

– De är så glada över att det här finns. Men jag har inte uppfunnit något särskilt smart, det här har funnits sedan Jesu tid. Vi visar bara att vi tillsammans kan hjälpa till att tillföra den storskaliga hanteringen av matsvinn.

Men det är inte bara själva maten som är viktig för mottagarna. Många som kommer till församlingshemmen har flytt från krig eller naturkatastrofer.

– Att äta tillsammans fyller en viktig social funktion. Dessutom visar undersökningar att näringsrik kost påverkar hälsan. Med bra mat minskar risken för depression och nedstämdhet.

 

Hoppas utöka i Stockholm och Malmö

Idag levererar Allwin mat till motsvarande en halv miljon måltider i Göteborgsområdet. Företaget har avtal med Coop, Ica och Lidl som alla betalar för att Allwin ska ta hand om matsvinnet. En enda kylbil går i skytteltrafik och genomför 8 000 hämtningar och lämningar på ett år.

Än så länge finns Allwin bara i Göteborg, men Simon berättar att det finns visioner att utöka även i Stockholm och Malmö.

– Men, poängterar Simon, Allwin är bara en del av en lösning på ett stort problem.

För även om de skulle få ta hand om allt matsvinn i hela landet och därmed mätta alla hungriga i Sverige, skulle det ändå bli mat över.

– Vi hoppas att konceptet går att utveckla till andra delar av världen. Stora fartyg har nästan alltid lite yta över, yta som vi hade kunnat fylla med mat och transportera till länder med stor svält, säger Simon.

 

Storpack negativt

Enligt Naturvårdsverket slänger livsmedelsaktörerna mer än en miljon ton mat varje år i Sverige, vilket motsvarar mer än fem procent av den totala klimatpåverkan i Sverige.

– Det är stora, viktiga frågor vi bör ställa oss. Hur förvaltar vi egentligen jorden? Det är viktigt att vi lämnar något bättre efter oss, men just nu tar vi mer än vad vi ger.

Men Simon menar att det tyvärr är ett beteende som är svårt att ändra på.

– De flesta tänker att storpack är billigt och bra, men en tredjedel bara slängs! Köp inte ett avokadonät med tio avokador för att det är billigare. Det är ändå fyra av dem som kommer bli dåliga.

– Avokadoplantorna vattnas dygnet runt och de odlas dessutom i länder där vatten är en bristvara. Det är otroligt mycket vattenproduktion för ett enda livsmedel.

– Allwin talar för sig själv, alla vinner på det, samhället, mottagaren, affärerna och miljön. Det är fantastiskt tillfredställande att rädda maten samtidigt som man hjälper någon som har det dåligt ställt. Det ska inte kännas ­jobbigt att hjälpa till!

 

Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 7 2016.

Vi kastar 81 kilo om året!

● Naturvårdsverket beräknar att 1,2 miljoner ton matsvinn uppkommer årligen i Sverige.

● Hushållen svarar för nästan två tredjedelar av matsvinnet.

● Det motsvarar cirka 81 kilo per person om året.

● 26 kilo matavfall per person går rakt ut i avloppet.

● I butik är den vanligaste orsaken till matsvinn att bäst föredatum passerats.

 

Liten matsvinnsskola

● Tänk på vad datummärkningarna betyder:

“Sista förbrukningsdag” anger hur länge ett livsmedel är säkert för konsumtion. Används till exempel
för kött och fisk.
“Bäst före” talar om hur länge produkten har kvar de särskilda egenskaper som den normalt förknippas med. Livsmedel håller ofta längre än bäst före-dagen.

● Ta vara på resterna, frys in.

● Ställ de varor som har kort bäst före-datum längst fram i kylskåpet.

● Tänk på att den dyraste maten är den du slänger!

10 rätter under 20 kronor per portion
Din tunga visar hur du mår!
Glutenfria bröd för alla tillfällen
Scroll to Top