Möt nya TV-stjärnan Kristina Hedberg

Alla tycker något om tv-programmet Debatt och det är så det ska vara. Åtminstone om man frågar den nya programledaren Kristina Hedberg. Hon gillar nämligen när det blåser. – Strax innan min pappa dog sa han att han tyckte att jag skulle tacka ja till erbjudandet. Det var en av anledningarna till att jag hoppade på…

En perfekt tv-debatt enligt Kristina

* Det ska hända något oväntat som förvånar tittaren, till exempel en spännande gäst eller en oväntad åsikt.

* Möte mellan hög och låg, mellan makthavare och vanlig medborgare, brukar bli intressant.

* Det är bra om tittarna får anledning att ompröva sina egna åsikter.

* Gärna mycket känslor – bara de inte står i vägen för klarheten i debatten.

Möt nya TV-stjärnan Kristina Hedberg

Förra våren mötte tv-tittarna ett nytt ansikte när satsningen Min sanning drog igång. Kristina Hedberg var den nyfikne utfrågaren när kända svenskar fick tala till punkt under en hel timme på bästa sändningstid. Bland gästerna märktes så sinsemellan olika gäster som förra partiledaren Mona Sahlin, stjärnadvokaten Leif Silbersky, skådespelaren och teaterchefen Kristina Lugn och porrkungen Bert Milton.

 

Nu har hon fått ett helt annat program att leda, Debatt. På många sätt Min sannings raka motsats. Högljutt, stökigt och sällan med utrymme att tala till punkt. Men det är precis så det ska vara, menar Kristina.

– Programmet heter ju Debatt av en anledning, säger hon. Då får man tåla att man blir avbruten när man har gjort sin åsikt klar.

 

När vi träffar Kristina är det bara några dagar kvar till säsongspremiären men hon är lugnet själv. Dagen innan har det varit generalrepetition med fyllda läktare och het debatt – men ingen sändning.

– Det var roligt och gick bra, summerar hon. Men efter programmet var jag helt uppe i varv. Det blir mycket adrenalin.

 

Gedigen meritlista

Även om Kristina var ett nytt ansikte för tv-tittarna för mindre än ett år sedan har hon en minst sagt gedigen meritlista. Hon gick direkt från gymnasiet hemma i Göteborg till journalisthögskolan i samma stad och innan hon hade hunnit fylla 20 fick hon sitt första jobb på Radio Örebro. Och på den vägen är det.

– Det var inte så att journalistiken var en barndomsdröm men eftersom jag var intresserad av både skrivande och samhällsfrågor så passade yrket väldigt bra. Sedan blev jag ju inte skrivande journalist men det är en annan historia.

 

Redan som 20-åring blev hon anställd på Ekot i Stockholm där hon stannade i tio år, bland annat som inrikespolitisk och arbetsmarknadspolitisk reporter och som utfrågare i lördagsintervjuer. Sedan tillbaka till barndomsstaden som hon varit trogen sedan dess, först på radion i många år, därefter på tv.

– Jag har levt hela mitt yrkesliv inom Public Service och jag har trivts med det. Radion har sina fördelar med sin rörlighet och förmåga till intimitet. Tv:s bilder kan störa men å andra sidan kan inget jämföras med tv:s genomslagskraft. Det man gör på radion kan vara hur bra som helst men det får aldrig den sprängverkan.

Dessutom tycker jag att SVT i Göteborg har en väldigt spännande samhällsredaktion med möjlighet till många intressanta uppdrag.

 

Lockande

De senaste åren har hon synts mest i Uppdrag granskning där hon har varit reporter. För det är ju inte Janne Josefsson som gör alla reportagen vilket många tycks tro.

– Den som syns i rutan är den som får mest uppmärksamhet men tänker man efter en liten stund så förstår man att Janne inte kan göra alla reportage han presenterar.

 

Känns det bittert att han får ta åt sig äran för ens ansträngningar?

– Nja, så är det ju inte. Det är ju jag som är rösten i mina egna jobb. Att vara ren researcher som plockar fram fakta skulle nog i förlängningen kännas lite otillfredsställande. Jag tycker för mycket om själva berättandet. Men annars är det inte viktigt att synas. Anledningen att jag hamnade där jag hamnade var att Min sanning var ett sådant oemotståndligt format. Det var väldigt lockande. Och det är Debatt också.

 

Möt nya TV-stjärnan Kristina Hedberg

Kristina Hedberg leder programmet “Min sanning”, här med Linda Skugge i intervjustolen.

 

Hur mycket berättande det blir framöver är väl oklart. Debatt är programmet som hanteras i stunden, där det oväntade kan hända i direktsändning. Det är också ett program som alla har en åsikt om och vars programledare ofta får stå i centrum för uppmärksamheten.

 

Fanns det aldrig någon tvekan att ta över när Belinda Ohlsson slutade?

– Jo, det är klart. Ett sådant uppdrag måste man naturligtvis fundera över. Jag har ju tyckt om Min sanning där man ibland har kunnat vila i tystnaden och eftertänksamheten och det lär det ju inte bli så mycket av nu. Men jag är också en energifylld person som lockas av Debatts mer intensiva format.

 

Fokuset i media kommer ju också att hamna mer hos dig nu. Kände du någon tvekan inför det?

– Ja, absolut. Jag tycker det är skönt att vara privat och jag förstår att folk kommer att tycka att de har någon sorts tillgång till mig eftersom de kanske ser mig varje vecka i tv:n. Alla kommer att tycka saker – det måste jag vara beredd på. Men jag känner mig ändå ganska lugn, jag klarar uppdraget. Programformen skapar debatt – och det är så det ska vara.

 

Utmaningar

I november förlorade Kristina sin pappa. Innan han gick bort gav han sin dotter rådet att tacka ja till erbjudandet att ta uppdraget. Det var en viktig del i den process som det innebar att tacka ja.

– Han levde de sista tolv åren av sitt liv i ganska svåra sviter efter en hjärnblödning men det var inget som knäckte honom. Han tyckte fortfarande att han kunde göra allt! Nu när han är borta känner jag att jag ska anamma mer av den inställningen. Och hans inställning till livet bidrog till att jag tackade ja till att leda Debatt! Han ville alltid att man skulle hoppa på utmaningar.

 

Pappans inställning, som nu alltså också ska bli Kristinas, påverkar också privat. Nu vill hon resa mer med sina barn, inte minst till Tanzania där hon själv bodde med sina föräldrar i tonåren och som hon gärna vill visa.

– Det händer något när man får barn, säger hon. För mig har det bland annat inneburit att jag har blivit lite flygrädd. Mina egna barn har därför fått resa mycket mindre än vad jag fick vilket är tråkigt. Jag ska sluta oroa mig så mycket, lägga flygrädslan och hypokondrin bakom mig. Drömmen är att kunna leva i Tanzania en längre tid, att ge barnen något av det som betytt mycket för mig.

 

Hur länge hon stannar i Debatt vet varken hon eller någon annan.

– Jag har aldrig planerat mitt yrkesliv utan jag litar på att snälla chefer ger mig nya intressanta arbetsuppgifter framöver. Det ordnar sig alltid, skrattar hon.

 

Möt nya TV-stjärnan Kristina Hedberg

Personligt

Namn: Kristina Hedberg.

Ålder: 43 år.

Familj: Maken Christian Olsson, journalist på radiosporten, och barnen Hugo, 13 år, Ture, 12 år och Ellen, 6 år.

Intresse: Laga och äta god mat! Och så tycker jag om att sjunga och dansa.

Tidigare jobb: Reporter på Dagens eko i Stockholm och Göteborg, intervjuare i Ekots lördagsintervju, Kaliber i P1, Min Sanning och Uppdragning granskning i SVT.

Förebilder som intervjuare: Stina Dabrowski är skicklig liksom min vän och förre detta kollega på Ekot Thomas Ramberg. Och Ulf Elving är väldigt underskattad. Jag tycker ofta att hans intervjuer är fantastiska.

Drömintervju: Hela ABBA – det säger väl något om min uppväxt. Och Olof Palme – men det är ju så klart omöjligt.

Aktuell: Ny programledare för Debatt i SVT.

Scroll to Top