Succéförfattaren Catharina Ingelman-Sundberg: Min faster inspirerade mig!

Catharina Ingelman-Sundberg, har, lite grann i tysthet, gjort internationell succé med en komisk roman om ett gäng kriminella pensionärer.

Personligt

Namn: Catharina Ingelman-Sundberg.

Ålder: 60+.

Familj: Syskon och syskonbarn.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Med boken Låna är silver, råna är guld (Forum).

Succéförfattaren Catharina Ingelman-Sundberg: Min faster inspirerade mig!

Cataharina Ingelman-Sundbergs bok Kaffe med rån har hittills sålt i imponerande 203 000 exemplar i Sverige. Boken har kommit ut i 21 länder och legat högt upp på massor av försäljningslistor.

 

– Varsågod och slå dig ner i gungstolen. Det är ett soprumsfynd, liksom mycket annat här i lägenheten, säger Catharina glatt.

Boken Kaffe med rån har hittills sålt i imponerande 203 000 exemplar i Sverige. Boken har kommit ut i 21 länder och legat högt upp på massor av försäljningslistor. Bara i Tyskland har berättelsen om pensionärsligan nått 50 000 i upplaga. Allt har gått mycket fort och nu kan hon leva på sitt skrivande.

– Det är härligt, men jag är van att klara mig på lite. I femton år levde jag på existensminimum, under sjutusen kronor i månaden. Mina snälla vänner brukade ge mig sina avlagda kläder som jag glatt tog emot, berättar Catharina när hon serverar fika i den lilla lägenhetens kombinerade vardags- och arbetsrum som är klätt med bokhyllor.

Kaffe med rån är Catharinas 17:e bok. De flesta har hon skrivit samtidigt som hon, för att säkra brödfödan, var anställd som journalist på halvtid på Svenska Dagbladet.

– Så småningom gick det upp för mig att med mina små inkomster skulle jag få en synnerligen låg pension. Det var då, omkring 2005, som jag bestämde mig för att försöka skriva en bestseller.

 

Faster gav inspiration

Succéförfattaren Catharina Ingelman-Sundberg: Min faster inspirerade mig!

 

En del av inspirationen till att skriva om åldringar kom från Catharinas faster som hon besökte flitigt på ett äldreboende i Siljansnäs.

– Det var ungefär vid den här tiden som man började skära ner inom äldreomsorgen. På min fasters boende drog man ner på frisörbesök och fotvård. I Stockholm fick åldringarna dricka färre koppar kaffe, de fick sämre mat och man minskade på antalet tillfällen då de gamla fick komma utomhus, minns Catharina.

Dessa sorgliga omständigheter födde idén om en humoristisk roman om fem kamrater i åldrarna 77-82 år som bestämmer sig för att begå ett brott för att bli dömda till fängelse. I fängelset får man åtminstone tre rejäla mål mat om dagen och minst en rast utomhus varje dygn. En klar förbättring jämfört med deras äldreboende, resonerar pensionärsligan och satsar på en lika snillrik som våldsbefriad konststöld i Nationalmuseum.

Kaffe med rån är inspirerad av engelsk humor, inte minst den som finns i filmen Massor av whisky från 1949.

Även den humoristiska myskänslan i Alexander McCalls böcker om Damernas detektivbyrå har gett inspiration. Men mest är det nog så att hon alltid tyckt om att skämta.

 

Hårt arbete

Catharina, som idag är 60-plussare, sade 2010 upp sig från sitt halvtidsjobb som journalist för att kunna satsa helhjärtat på att skriva.

– Folk vet inte vilket hårt arbete en roman kan kräva. Jag jobbar sju dagar i veckan, åtta-tio timmar per dag. Bara ibland är jag ledig någon dag. Jag har tackat nej till massor av saker jag varit bortbjuden till, för att jag skulle hinna med författarjobbet. Men jag får skylla mig själv. Jag är djupt engagerad i mina böcker och tycker att det är roligare att skriva och göra research än att exempelvis åka skridskor

I Catharinas familj var det viktigt att skaffa sig ett seriöst jobb, helst något akademiskt. Inte så roligt för Catharina som var en konstnärssjäl som gick på musikgymnasium och gillade att måla.

– När jag var 16 ville ett italienskt band ha mig som vokalissa, men det satte mina föräldrar stopp för. Två år senare sjöng jag upp inför Ulf Björlin och fick ett erbjudande om att vara med i Hylands hörna. Mina föräldrar sa nej, jag skulle ta studenten först.

Catharina tvingades ständigt göra saker som hon egentligen inte tyckte så mycket om.

– Men det har gett mig min arbetsdisciplin som nog är min bästa egenskap som författare.

Hon valde att bli marinarkeolog. Jobbet tillfredsställde föräldrarnas krav på en akademisk karriär, men gav samtidigt utrymme för äventyr, bland annat i Australien.

– Jag har levt som enda kvinna bland 15 män på en öde ö. Det lärde mig saker om människor som jag har nytta av än idag när jag skriver.

 

Historiska romaner

Catharina är mest känd för sina romaner om vikingatiden respektive slutet av 1300-talet.

– Då ägnade jag massor av tid åt research för att alla historiska uppgifter skulle stämma. Jag gör fortfarande mycket research, men nu kan jag syssla mer med att hitta på. Jag har väldigt roligt med mina fem huvudpersoner, säger Catharina med ett skratt.

Idag lever Catharina i sin skrivarstuga på Värmdö eller i lägenheten i Stockholm.

– Det finns inte så mycket utrymme för sammanboende i mitt liv. Jag har ett bra liv med fantastiska vänner och väninnor. Det är lite tråkigt att jag aldrig fått några egna barn, men jag har fantastiska syskonbarn som jag umgås med.

 

Läs utdrag ur boken i Hemmets Journal nummer 20!

Scroll to Top