Kika in i John Taylors kolonilott: “Det är här jag laddar mina batterier”

Rosor, grönsaker och lite ovanliga växter. I sin egen trädgård på kolonilotten odlar den folkkäre programledaren John Taylor och frun Torun det som de själva tycker allra bäst om.

Nytt ställe och nya utmaningar. John Taylor och hans kollegor Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor och Malin Persson har till årets säsong av SVT:s populära långkörare Trädgårdstider hållit till på en stor gammal gård i västra Skåne.

John Taylor

Ålder: 59 år.
Familj: Hustrun Torun, 42, tre vuxna barn från ett tidigare äktenskap och barnbarnet Sonja, 2,5 år.
Bor: I lägenhet i Malmö och på kolonilotten.
Gör: Trädgårdsmästare och programledare.

– Det var en rolig utmaning. Där var ganska vildvuxet, som ni såg i programmet, berättar han när vi slår oss ner på uteplatsen i hans kolonilott.

Vildvuxet kan man knappast säga att det är i hans och frun Toruns kolonilott i östra Malmö. Här är allt noggrant planerat och välskött. Men så har de också haft stället i snart sju år och ägnat många timmar åt att förvandla det till sitt paradis.

– Vi köpte det 2016. Då fanns här bara ett ruckel till stuga, en stor gräsmatta och en jättelik silvergran.

Kolonistugan ramas in av perennrabatter.

John arbetade vid den tiden fortfarande som trädgårdsmästare i Slottsparken i Malmö – ett utomhusjobb som han trivdes med. Men Torun, som är utbildad hortonom och som tidigare var ansvarig för Malmö stads perennrabatter, hade fått en chefsbefattning.

– Det innebar att hon mest satt inomhus och arbetade och kände ett behov av att vi skulle ha ett eget ställe för våra odlingar.

Stjärnaster som John har drivit upp från frön.

Kolonilott på 360 kvadratmeter

Trots att det vid första anblicken inte var så inbjudande såg John potentialen i den 360 kvadratmeter stora kolonilotten. Här fanns det utrymme de behövde för att odla på lagom cykelavstånd från deras lägenhet i centrala Malmö.

– Det är perfekt för oss eftersom vi båda är stadsmänniskor. Det är ganska lyxigt att ha det så här. Vi får det bästa av två världar, säger han.

Det första de gjorde var att renovera och bygga ut stugan så att de skulle kunna bo där från april till slutet av oktober, när vattnet stängs av. Det var ett arbete som tog ungefär två år. Först därefter var det dags att anlägga rabatterna och odlingsbäddarna.

För första gången testade John att odla majs i sin kolonilott i Malmö förra året. Han blev mycket nöjd med skörden.

Idag möts besökaren av en stor, lummig trädgård med ett 30-tal rosor, perenner, ettåriga sommarblommor och prunkande grönsaksbäddar. Inbäddat i grönskan ligger Johns och Toruns tjärmålade svarta kolonistuga med gröna fönsterfoder.

– Vi odlar bara det vi själva tycker om, som tomater, bondbönor och brysselkål. Förra året testade vi för första gången att odla majs, berättar John när vi går en runda i kolonilotten och han visar oss de olika rabatterna.

Den här solrosen ska vara en ’Evening Sun’, men John tycker inte att den ser riktigt likadan ut som andra blommor av samma sort.

Odlar både blommor och grönsaker

Från sommaren fram till senhösten behöver John och Torun inte köpa vare sig potatis, lök eller tomater.

– De sista bondbönorna som vi skördat och fryst in äter vi till jul. Bondbönor, brysselkål och palsternacka på julbordet är ett måste för mig som britt, säger han med ett leende.

– Men vårt mål är inte att bli helt självförsörjande. Det har vi varken intresse eller odlingsutrymme för. Vi vill ha blommor och annat vackert i vår trädgård också, säger han.

Vid komposten odlar John squash och pumpa.

John berättar att de har tänkt mycket på att skapa olika rum i trädgården när de började planera hur de ville ha den.

– Man kan säga att den är uppdelad i nio olika rum. Vi har till exempel uteplatsen med det exotiska temat, grönsaksträdgården, rosenträdgården och tre olika perennrabatter där vi odlar blommor med olika färger, säger han.

I rosenträdgården växer sju sorters rosor. De flesta är austinrosor – som ’Tottering by Gently’, ’The Lark Ascending’ och ’Jubilee Celebration’ – men också en gammaldags, underbart doftande ros som fanns här när han och Torun köpte stugan.

Kolonilotten

Yta: 370 kvadratmeter, varav kolonistuga på 38 kvadratmeter.
Ålder: I nuvarande form cirka två år.
Odlingszon: 0–1.
Grönsaker: Tomater, gurka, sallad, vitlök, rödlök, gul lök, schalottenlök, spetskål,­ ­brysselkål, potatis, sparris, fänkål, palsternacka, svartrot, ­haverrot, melon, ­jordgubbar, blåbär, hallon, rosmarin, timjan, etc.
Blommor: Rosenhörna med austinrosorna ’Tottering by Gently’, ’The Lark Ascending’ och ’Jubilee Celebration’, men även andra favoriter, som ’Ispahan’, ’Ghislaine de Féligonde’ och ’Stanwell ­Perpetual’. I perennrabatten finns bland annat liljor, blodtopp, vaxblomma och crocosmia.

Austinrosen ’The Lark Ascending’ i rosenträdgården.

Är helst i trädgården

Ett av rummen kallar John för ”Frukt och bär”. Här växer björnbär, hallon, äpplen och päron i spaljéer.

– I en koloniträdgård har man inte så stort utrymme och då är det bra att spaljera fruktträden, säger han.

På ett sätt kan man säga att John Taylor är tillbaka där han började. När han blev en av programledarna för Trädgårdstider 2010 spelades programmet in i en annan koloniträdgård i Malmö.

John granskar en blodtopp som blommar i en av perennrabatterna.

Det var först året därpå som det började spelas in på en gård i närheten av Södra Sandby utanför Lund. Fyra år senare fick de tre programledarna sällskap av Malin Persson, som varit en självklar del av Trädgårdstider sedan dess.

– Vi fyra känner varandra väl vid det här laget. Vi är ett tätt gäng och vi har mycket kul tillsammans, säger han.

Förra året startade John dessutom en podd tillsammans med Pernilla Månsson Colt, Trädgården med Pernilla och John, som snabbt blev mycket uppskattad.

Mellan de olika jobben och uppdragen kopplar han själv helst av hemma på kolonilotten i Malmö.

– Det är här jag laddar mina batterier, säger han.

Rosen ’Mutabilis’.

John Taylors bästa odlingstips:

  • Odla det du själv tycker om, men satsa gärna på det som är dyrt att köpa, som tomater och sallad.
  • Potatis och lök är lätt att odla och det behövs inte stor yta för att få en skörd som räcker några månader.
  • Anta gärna nya odlingsutmaningar. Det är av misstagen man lär sig ­något.
Scroll to Top