Ingvar Oldsberg: Nu hoppas jag få min härliga herrgård på spåret!

TV-succén "På spåret" ska fortsätta att locka storpublik. I höst sänds programmet för 19:e året i SVT. Nu vill Ingvar Oldsberg även locka besökare till sin dalsländska herrgård Baldersnäs. HJ gick husesyn och fick veta att Ingvar inte enbart bildar radarpar med Björn Hellberg...

Laguppställning På spåret 2006

 

Laguppställning På spåret 2006:

Kajsa Ingemarsson/Magnus Härenstam

Caroline af Ugglas/Göran Hägg

Susanne Ljung/Claes Moser

Natalia Kazmierska/Thomas Pettersson

Pamela Andersson/Tomas Bolme

Camilla Läckberg/Ulf Karlsson

Anne Lundberg/Johan Wester

Alexandra Zazzi/Niklas Wikegård

Första programmet sänds lördagen den 28 oktober.

Ingvar Oldsberg: Nu hoppas jag få min härliga herrgård på spåret!
– Välkommen till Baldersnäs, säger Ingvar Oldsberg och tar emot HJ:s reporter och fotograf för ett riktigt hemma hos-reportage.

Festen på Baldersnäs herrgård fortsätter! Aldrig har väl så många besökt den grönskande halvön i dalsländska Laxsjön som de senaste två åren, då ”På spårets” populäre programledare, Ingvar Oldsberg, 61 år, stått för fiolerna.
 
Ingvars kompisar Christer Sjögren, Bosse Larsson, Leif ”Loket” Olsson, Lasse Kronér, Linda Bengtzing och Martin Stenmarck har naturligtvis lockat.
– Redan den första midsommaraftonen hade vi 4 000 besökare, berättar Ingvar entusiastiskt. Lasse Brandeby – alias Kurt Olsson – skulle leda barnlekarna. Han fastnade i den fem kilometer långa bilkön hit. Då var det svettigt. Vi fick hämta honom med motorcykel!
 
Vi sitter på Ingvars privata terrass och njuter. När kung Karl XV bodde här i samband med invigningen av Dalslands kanal 1868 lär han ha sagt: ”Vore jag inte kung av Sverige skulle jag vilja vara herre på Baldersnäs!” Men höga stängsel och vakter lär det aldrig bli tal om så länge det är Ingvar som styr och ställer i det dalsländska paradiset.

Tillgänglig för alla
– Baldersnäs är alldeles för fint för att förvandlas till något riktigt privat, säger Ingvar. Det är min målsättning att herrgården ska vara tillgänglig för alla som vill komma hit och paddla, måla, äta god mat eller bara njuta av den vackra miljön!
 Ingvar Oldsberg: Nu hoppas jag få min härliga herrgård på spåret!
Nyanlända Inger Kronqvist och Filip Hallenborg från Lidköping låter sig roas av Ingvar och hans bilder från ”På spåret” med Björn Hellberg.

Den engelska parken anlades redan på 1820-talet.
– Här planterades 260 sydeuropeiska lövträd som rimligen inte borde ha klarat sig på våra kalla breddgrader. Mirakulöst nog finns drygt 120 av dessa kvar än i dag! 
 
Men smakar det så kostar det. Trots alla besökare gick verksamheten på Baldersnäs med en rejäl förlust förra året.
– Jag har aldrig varit någon slipad affärsman, erkänner Ingvar. Men jag har fortfarande förhoppningen att få den här verksamheten att gå runt. En flaskhals är möjligheterna att övernatta, så nu gäller det att få byggt två flyglar med 20 extra rum så fort som möjligt.
 
Den första tiden på Baldersnäs hade Ingvar själv inget eget rum.
– Då tog jag den säng som råkade vara ledig. En gång fick jag sova på golvet… Det gick bra det också. Här sitter jag med 17 byggnader och planer på ytterligare tre, trots att det enda jag frågar efter för egen del är en fåtölj och en TV-apparat!
 
Vi besöker ”Lille Fridolf”, en mycket liten, men exklusivt ombyggd och renoverad konferanslokal som nu utgör ”det allra heligaste”.
– Färgsättningen, capuccinobrunt, fick jag hjälp med av min före detta sambo, Pauline, per telefon!
 
Soffa i buffelskinn
Det kinesiska överkastet är en tillfällighet.
– Det kan bytas ut, småler han. Men soffgruppen i buffelskinn vill jag inbilla mig är en vettig investering för en idog TV-tittare som jag. Jag vet inte hur många tygfåtöljer jag slitit ut fram tills nu!

 Ingvar Oldsberg: Nu hoppas jag få min härliga herrgård på spåret!
Entréhallen på Baldersnäs. I hörnet står en trägubbe som Ingvar fick av Thage ”Brohultarn” Johansson när det sista programmet av ”Oldsberg för närvarande” gjordes för drygt ett år sedan.

Tack vare en nyinköpt digitalbox har Ingvar ett 40-tal tv-kanaler att titta på.
 
Det privata duschrummet är gjort i så kallad cobbelstone.
– En badrumsspegel lär vara på gång, berättar Ingvar. Men jag är inte säker på att jag behöver någon. Jag har ju Sportspegeln!
 
En lustig detalj är det lilla fönstret som går från golv till tak mellan duschen och rummet.
– Praktiskt, tycker Ingvar som för närvarande lever det ljuva ungkarlslivet. Då kan jag ju se vem som står där…
 
Under det exklusiva vardagsrumsbordet ligger ett koskinn som matta.
– Har man 340 får på sina marker kan man väl ha en ko på rummet, ler Ingvar som med Baldersnäs fått 115 hektar att förvalta.
 Ingvar Oldsberg: Nu hoppas jag få min härliga herrgård på spåret!

Utsikten från huvudbyggnaden på Baldersnäs är fantastisk!

Baldersnäs historia har många spännande inslag.
– Den börjar med att Carl Fredrik Uggla fick halvön i förläning av Billingsfors bruk 1797. Han lät sedan bygga den första herrgården i trä, 15 meter väster om den plats där den nuvarande herrgårdsbyggnaden är uppförd.
 
Italiensk villastil
När civilingenjör Rudolf Liljeqvist tog över hade den dåvarande huvudbyggnaden gjort sitt. Träbyggnaden revs och 1910-12 uppfördes den nuvarande huvudbyggnaden i italiensk villastil, med platt tak. Det höll inte så länge. Taket gav vika för snömassorna. 1917 tillkom det nuvarande manzardtaket i svart tegel…
– Här bodde också under många år flygpionjären Albin Ahrenberg som 1931 gjorde en internationellt mycket uppmärksammad räddningsexpedition till Grönland. 
 
Många trodde att Albin Ahrenberg slog sina lovar kring Rudolf Liljeqvists änka när han kom till Baldersnäs som konvalescent.
– Albin var utbränd långt innan någon uttalat ordet. Men när han återhämtat sig överraskade han alla genom att gifta sig med Liljeqvists dotter Margit som var 20 år yngre än han!
 
I höst sänds ”På Spåret” för 19:e året i höst med Ingvar som programledare.
– Alltihop började 1986. TV-chefen Steen Priwin och jag satt och spånade. Det ena gav det andra. 1987 sändes det första programmet. ”Jag insisterar på att vi skall ha tyngdlyftaren Hoa Hoa Dahlgren i det ena laget”, sa jag. Då tystnade Steen…
 
Ingen annan än Ingvar, och möjligtvis Hoa Hoa själv, trodde på Hoa Hoa. Men Ingvar fick sin vilja igenom och Hoa Hoas lag vann överlägset mot ett lag bestående av tre framstående läkare!
 ”Nu har ni besegrat ett lag med mycket intelligentia”, sa Ingvar efter segern. ”Intelligens är ett relativt begrepp” svarade Hoa Hoa. ”Det är en sak att ha den, en helt annan att använda den!”
 Ingvar Oldsberg: Nu hoppas jag få min härliga herrgård på spåret!
Matsalen är möblerad med bord och stolar från Ingvars föräldrahem i Mölnlycke.

På en vägg i serveringsrummet hänger På Spåret-fotografier av Ingvar och Björn Hellberg som Sherlock Holmes och doktor Watson, Flinta och Barney, Helan och Halvan och andra kända radarpar.
– Björn var från början med och tävlade, men han var för överlägsen, så efter fyra segrar frågade jag om han hade lust att vara domare istället, berättar Ingvar.
 
Vigselkapell
I köket på Baldersnäs herrgård härskar Daniel Karlsson, 23, från Åmål.
– Han får om möjligt ännu mer beröm för käket än stjärnkocken Karl Ljung som rörde i grytorna förra året, konstaterar Ingvar belåtet.
 
Baldersnäs gamla utescen har byggts till. I Ingvars byggnadsplaner ingår också ett litet vigselkapell eftersom många vill gifta sig här. Själv har han haft många flickvänner genom åren, men bara varit gift två gånger. Ingvars äldsta dotter, Karolina, är färdigutbildad tolk, sonen Staffan driver ett eget eventföretag och yngsta dottern Viktoria, har hunnit fylla 17 år.
– Ja, barnen lever sina egna liv nu, säger Ingvar.
 
På Baldersnäs herrgård återfinner vi många av möblerna från Ingvars föräldrahem i Mölnlycke utanför Göteborg.
– Min lillebror Peter gick bort i cancer 1990, mamma Solveig dog 1998 och pappa Gunnar är snart 94 år. Pappa bor nu på ett servicehem. Det var inte lätt att ta hand om alla möbler när föräldrahemmet såldes. En del gavs bort, men mycket magasinerades. Här kommer de möblerna verkligen till sin rätt. Många påpekar att de gillar den nya inredningen. Det gör mig glad!
 Ingvar Oldsberg: Nu hoppas jag få min härliga herrgård på spåret!
Ingvar i samspråk med kocken på Baldersnäs, Daniel Karlsson, 23 år.

Vid sin sommarstuga i Henån på Orust har Ingvar nyligen haft Tennis-SM för 13-åringar, för tionde året.
– Jag fann en igenvuxen gammal tennisbana på tomten och slogs av tanken att det förmodligen var en mening med det där. Tennis-SM för 13-åringar är mitt sätt att hedra min avlidne brors minne. Peter var en eldsjäl när det gällde tennis och ungdomsverksamhet. Sverige skulle må gott av fler människor som han!
 
Vid Baldersnäs finns flera gamla igenvuxna grästennisplaner.
– Det vore naturligtvis roligt att väcka även dem ur sin törnrosa-sömn. Men det är nog inte lika lätt…
 
Norska kungaparet
Sedan presenterar han sin kollega på Baldersnäs: Monika Essé. Under många år drev Monika ett hälsohem i Norge, ett hem som det norska kungaparet, Harald och Sonja brukade besöka två gånger om året.
– Med Monika vid min sida hoppas jag kunna locka hit även dem. Det är ju bara sex mil till den norska gränsen och som norsk statsborgare har jag naturligtvis låtit hissa den norska flaggan vid grinden.
 
Det var efter OS i Albertsville 1992 som Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg kapitulerade.
– Det var ju bara Pernilla Wiberg som lyckades knipa ett guld åt Sverige. De flesta medaljerna gick till Norge. Så Björn och jag for till NRK i Oslo. Vi satte ett vitt tygstycke på ett kvastskaft. ”Vi kapitulerar”, sa jag i direktsänd norsk television. ”Villkorslöst”, tillade Björn som stod bakom mig.
 
I november blir det julmarknad på Baldersnäs.
– Förra året hade vi 70 försäljare och 7 000 besökare. Det går att slå!

Ingvar Oldsberg: Nu hoppas jag få min härliga herrgård på spåret!

På Baldersnäs bildar Ingvar Oldsberg radarpar med Monika Essé som tidigare drivit hälsohem i Norge.

Scroll to Top