Hos Carina varar julen ända till påsk!

Carina Eriksson, 67, älskar traditioner, särskilt jul men också påsk. Då pyntar hon huset och bjuder hem släkt och vänner på middag. Till en färgsprakande kakofoni av björkris, kycklingfjädrar, godisägg och porslinsfigurer. Mitt bland dem ligger en märklig klenod, ett åldrigt album fyllt av påskkort med tomtemotiv.

Hos Carina varar julen ända till påsk!

Carina Eriksson älskar påsken då plockar hon fram sin alldeles speciella klenod, ett album fyllt med påskkort.

Carina bläddrar varsamt igenom sitt påskalbum, över hundra år gammalt och inköpt på en antikmässa för många år sedan.

– För gamla vykort skall sitta i gammalt album.

 Motiven på hennes påskkort tillhör dock inte de vanliga. Här finns inga allvarliga religiösa symboler, inga påskkäringar med katt och kaffepanna. Men desto flera tomtar. Tomtar som busar med kycklingar, rullar ägg och leder påskmarsch. Tomtar som smygtittar på nyförälskade, ledsagar påskharar och kramar hönor.

– De här motiven var ovanliga redan på sin tid, påsken ansågs ju då alldeles för helig att skämtas med.

 Det var först sedan jul- och nyårskorten brutit mark i slutet av 1800-talet, som påskkorten också började säljas. Först med motiv av påskharar, men sedan med all den flora av teman som påsken innehåller. Tomtarna gjorde sitt intåg kring sekelskiftet.

– Den äldsta påsktomten jag har är från 1902.

Hos Carina varar julen ända till påsk!Bondauktioner

Det var när Carina och hennes make Sven flyttade ut på landet som intresset för samlandet började.

– Kanske var det lugnet och friden här ute som gjorde att jag tog mig tid att samla. Likasom att gå på bondauktioner, där har jag hittat många påskkort.

 En tid sökte Carina sina objekt på antikmässor men hittar dem nu nästan bara via internet. Ibland kan hon tänka sig åka långt, 15-20 mil, för att granska ett enda tips.

– Jo, påskkort med jultomtar är ju väldigt svåra att få tag på, många storsamlare har inte ens hört talas om dem.

 De mest kända av svenska påskkortsillustratörer var Jenny Nyström, Adéle Söderberg och Lisa Lindberg Fröman.

– Jag tycker om dem allihop, men kanske allra bäst Jenny Nyström. Just för att hon får till uttrycken i tomtarnas ansikten så bra.

 Ingen av de tre damerna var amatörer. Alla välutbildade konstnärer från privatskolor och konstakademier, med egna Parisutställningar och kungliga medaljer i bagaget.

Extraknäck

Vykortillustrationerna var till att börja med bara ett extraknäck. Först illustrerade de reklam, så kallade handräckningskort som skickades ut från företag till kunder kring jul och nyår. Men efter att de på 1890-talet engagerats för vykortstillverkning av olika konstförlag började deras konstverk bli kända långt utanför Sverige, i både Ryssland och USA.

Hos Carina varar julen ända till påsk! Vykorten blev var mans konst, ingen behövde längre vara miljonär för att ha vacker konst på väggarna.

– Man behöver inte ens vara särskilt rik i dag heller för att köpa påskkort med tomtemotiv. Men man får vara beredd på att betala mellan trettio och hundra kronor per styck.

 Nu ser inte Carina sin påskkortsamling som en penningplacering.

– Nej, de är enbart till för glädjens skull. Jag brukar sitta och titta på dem lite då och då, inte bara på påsk. Jag känner mig nästan lycklig när jag ser dem, avslutar Carina.

 

Hos Carina varar julen ända till påsk!

Thorvald Rasmussen har ritat detta kort.

Hos Carina varar julen ända till påsk!

Ett påskkort av Jenny Nyström (1854-1946).

Scroll to Top