Danne blev nykter efter 17 år långa missbruket – och vann tillbaka sin stora kärlek

Efter att ha blivit både fysiskt och psykiskt misshandlad i 17 år lämnade Stina sin alkoholiserade man Danne med orden att han bara kunde hjälpa sig själv. Det blev väckarklockan Danne behövde för att bli nykter – och få en andra chans tillsammans med kvinnan han älskade över allt annat.

Det var inte så ofta nya ansikten dök upp på dansbanan i Hablingbo. Men en kväll hände det. Dan ”Danne” Lindkvist kompis kom med den braskande nyheten.

– Det är två nya brudar från Klintehamn där.

En sådan nyhet ville inte Danne missa. Och kompisen hade rätt – det var två riktigt härliga tjejer.

– Från början var det din kompis jag hängde med, men det var dig som jag hade ögon för, säger Danne Lindkvist med ett skratt och ser sin älskade hustru Stina djupt in i ögonen.

Drygt 55 år efter den där förtrollade kvällen på dansbanan är de fortfarande ett par – och gifta sedan mer än 50 år tillbaka.

Långa förhållanden är inget konstigt i sig. Men i deras fall har det varit en berg-och-dal-bana med två toppar och en mycket djup vågdal i mitten. Först den lyckliga ungdomsförälskelsen, sedan mittenperioden med Dannes alkoholism som kastade ner relationen i ett djupt hål, därefter den nya och djupare kärleken när Danne blev nykter och åter blev den snälle nallebjörn han var när de träffades.

– Nu är vi både kärare och lyckligare än någonsin. Vi har det hur bra som helst tillsammans, säger de.

Stina och Dan ”Danne” Lindkvist

Ålder: 70 respektive 72 år.
Familj: Barnen Victoria, 52, Jim, 49, och Daniella, 39, samt åtta barnbarn.
Bor: I ett nybyggt hus i Hablingbo på Gotland.
Gör: Pensionärer. Gillar att åka motorcykel och har en prylbod som är öppen på sommaren.

Byggde upp beroende utan att någon märkte

Vi tar oss tillbaka till tiden strax efter att den där ljuvliga ungdomsförälskelsen uppstått, när de var 15 och 17 år gamla.

– Det var inte populärt här i byn att en tjej utifrån blev ihop med en kille i Hablingbo, säger Stina som dock kunde stå ut med den avundsjukan.

Medan Danne gjorde militärtjänst var Stina gravid och som 18-åring blev hon mamma till Victoria. Danne bodde med sina föräldrar på en bondgård som tillhört släkten sedan 1600-talet och det var där de bosatte sig, tillsammans med Dannes föräldrar.

De gifte sig den 11 december 1971 i Svenska Margaretakyrkan i Oslo. Två år senare föddes sonen Jim. Med två barn kändes det ännu svårare att bo tillsammans med sina svärföräldrar.

– I synnerhet när min svärmor bara var 43 år och gärna ville vara mamma till mina barn, säger Stina.

Så 1980 togs beslutet att Danne och Stina skulle överta gården, medan Dannes föräldrar flyttade till ett hus som de köpt åt dem. Det var nu Stinas och Dannes självständiga familjeliv skulle börja.

Men det blev istället början på ett 17-årigt kaos. Orsaken var Dannes alkoholproblem.

Med åren hade han byggt upp ett beroende, utan att vare sig Stina eller någon i omgivningen märkte att det höll på att gå överstyr. Kanske för att han alltid var noga med att hålla kontrollen utåt.

– När jag flera år senare berättade om mitt liv som alkoholist var det många som inte trodde på mig. De hade aldrig sett mig onykter. I själva verket hade de aldrig sett mig nykter …

Stina och Danne på bröllopsfotot från 1971. Foto: Privat

Stina blev medberoende

Danne erkänner utan omsvep att han inte var någon snäll alkoholist. Det var Stina som fick ta smällarna, både fysiskt och psykiskt.

– Du slog mig, kallade mig för okvädningsord och hotade att döda mig och sedan ta livet av dig själv, säger Stina som ändå stannade kvar.

– Jag blev snabbt medberoende, säger hon. Blåmärken som jag fått efter slagen förklarade jag med att jag blivit sparkad av en ko, sprungit in i en dörrpost och så vidare. Det var till och med så att jag började dricka själv, trots att jag kom från ett hem där det inte förekom en droppe sprit. Mitt försvar var att om jag drack en del av alkoholen skulle Danne inte bli så full.

Danne fyller i:

– Det konstiga var att vi arbetade bra tillsammans i lantbruket hela dagen. Men när det blev kväll tog jag fram flaskan och allt spårade ur.

1990 skaffade sig Stina ett arbete inom äldreomsorgen för att komma hemifrån. De närmaste åren kom Dannes alkoholism att bli ännu värre.

– Vår yngsta dotter Daniella var det enda av barnen som bodde hemma när det var som värst. Jag skyddade henne genom att be henne gå till sitt rum när jag förstod att saker och ting snart skulle gå överstyr, berättar Stina.

Hon hade kommit till en gräns där hon kände att hon inte skulle orka så mycket mer. Droppen blev en kväll i mars 1997, då de var hembjudna till några vänner på middag. Stina drack läsk till maten eftersom hon slutat helt med alkohol. Det var bland annat detta som gjorde Danne så förbannad att han började kalla henne okvädningsord inför vännerna.

– Du kan dra åt helvete, sa han innan han försvann ut genom dörren och körde hem, utan Stina.

Det blev hennes väckarklocka.

– När han tidigare kallat mig saker och jag blivit ledsen hade han sagt att jag är överkänslig, att jag inbillat mig och att det inte var något att ”böla över”. Jag hade trott på det. Nu hade jag vittnen på att det var som jag upplevt det.

“Jag var kär i Danne igen, men på ett helt annat sätt än tidigare. En betydligt mognare kärlek än den vi haft innan jag lämnade honom.” Foto: Stig Hammarstedt

Tog kontakt med Anonyma Alkoholister

Nästa dag packade hon ihop sina saker och drog från huset för att flytta hem till dottern Victoria och hennes familj som bodde några mil bort. Danne stod häpen när hon förklarade varför det var slut mellan dem.

– Du kan bara hjälpa dig själv, sa hon innan hon for.

– Jag var förtvivlad, och är det någon gång jag varit nära att begå självmord så var det då, säger Danne.

Men hon hade rätt – han var alkoholist och han kunde bara hjälpa sig själv.

Nästa dag tog Danne kontakt med Anonyma Alkoholister (AA). Han började direkt med organisationens tolvstegsprogram för att komma ur beroendet. Ett nytt liv skulle börja – helt fritt från alkohol.

Han ville också vinna tillbaka Stina och hennes förtroende. De hade en gemensam vän som är alkoholterapeut. Danne bad honom att ”medla” vid ett möte hemma på gården, bara för att prata.

Stina tvekade först. Visst kunde hon väl prata, men inget annat.

När hon kom dit och mötte Danne var det som om klockan skruvats tillbaka 30 år, till när de träffades första gången.

– Du var nyduschad och fräsch. Det var en helt annan lyster i ögonen och utstrålning kring dig. Du hade gjort fint i köket, dukat fram kaffe och kaffebröd. Det var en helt annan människa jag mötte än när jag lämnat dig, trots att det bara gått några veckor.

När Danne frågade om hon kunde tänka sig att stanna blev det dock mer tveksamt. Stina ville inte flytta tillbaka till det hon lämnat.

– Men jag saknade att sova i vår vattensäng, säger hon och skrattar. Överenskommelsen var att vi kunde ligga där och prata, inget mer.

Barnbarnen kallar det för mormor och morfars lilla kärlekshus, huset där Danne och Stina bor. Foto: Stig Hammarstedt

Föreläste om alkoholberoende

Hon tog också fram ett brev där hon skrivit ner saker som hänt när de bodde tillsammans. Danne läste, nu med nyktra ögon.

– Hur har du stått ut? undrade han.

Stina stannade men höll distansen till sin man, som verkligen fick visa att han var en annan man än tidigare.

Det hann gå ett halvår, till framåt sensommaren 1997, innan Stina kände att något hänt inom henne.

– Jag var kär i Danne igen, men på ett helt annat sätt än tidigare. En betydligt mognare kärlek än den vi haft innan jag lämnade honom. Han hade visat att han var en helt annan människa när han var nykter.

Danne småler.

– Jag hade också blivit kär i dig men långt tidigare.

– Vi började om på nytt, säger Stina.

Slag och glåpord byttes ut mot varma, kärleksfulla blickar och kramar. Parets erfarenhet av alkoholism gjorde att de höll föreläsningar om hur sjukdomen fungerar och hur man tar sig ur beroendet. De tog också hand om människor som behövde hjälp för att komma ur sitt beroende, samtidigt som deras liv tillsammans fortsatte att blomstra.

De byggde ett eget litet hus på gården, medan sonen Jim flyttade in i mangårdsbyggnaden med sin familj. Tillsammans skötte far och son gården.

Danne och Stina förnyar sina löften 2021. Danne är åter nykter och deras kärlek är stark. Foto: Privat

Ingen alkohol på det andra bröllopet

Men 2016 skulle Stinas och Dannes skimrande tillvaro sättas på nya prov. Stina drabbades av en hjärntumör och opererades i maj. Under hennes sjukdomstid var Danne så orolig att blodtrycket rusade och han fick en hjärtinfarkt när han var i skogen. Som tur var fanns Jim med och kunde hjälpa honom.

– Det slutade med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset och operation, berättar Danne.

– Och när Stina kommit hem efter operationen föll hon ihop på toaletten. Det var hjärtstillestånd, men jag lyckades få liv i henne genom att göra hjärt-lungräddning tills ambulansen kom.

– Vi knackade båda på dörren till pärleporten det året, säger Stina.

Dramatiken gjorde att deras kärlek till varandra blev ännu starkare och när deras 50-åriga bröllopsdag närmade sig ville Danne att de skulle förnya sitt kärlekskontrakt med ett andra bröllop.

Så på dagen 50 år efter att de sagt ja till varandra i Oslo gjorde de det igen. Men nu i Hablingbo kyrka, med den efterföljande bröllopsfesten i hembygdsgården.

– En fest helt utan alkohol, poängterar paret.

Båda trivs med den lugna tillvaro de har i huset.

– Barnbarnen kallar det för mormor och morfars lilla kärlekshus. Det är gulligt, säger Stina och ger sin Danne en bamsekram.

– Ett kärlekshus är just vad det är, intygar han.

Håll kärleken vid liv – Stinas och Dannes bästa tips:

  • Respektera varandra – och visa den andra parten att du verkligen respekterar henne eller honom.
  • Ta ofta på varandra.
  • Ge varandra fina kärleksförklaringar.
  • Se till att kramas ofta.
  • Se varandra i ögonen och njut av förälskelsen du ser i din partners ögon.

Om din partner har alkoholproblem

Stinas och Dannes tre tips på hur du kan agera om din partner har problem med alkoholen:

  • Första tecknet är om partnern dricker onormalt mycket och okontrollerat. Då bör du påpeka detta och påtala att hon eller han har alkoholproblem och måste göra någonting åt det.
  • Om din partner har så uppenbara problem att hon eller han blir våldsam, kränkande eller på andra sätt skadar er relation så finns bara en sak att göra: lämna förhållandet. Då har det gått så långt att partnern måste ha hjälp, till exempel genom att vända sig till Anonyma Alkoholister (AA).
  • Om partnern tar tag i problemet, håller sig nykter och vill att ni ska börja om i förhållandet, då är det viktigt att du är tydlig. Kravet ska vara att partnern håller sig helt nykter. Om personen lovar men inte kan hålla det finns ingen anledning att stanna kvar.

Anonyma Alkoholister

  • Anonyma Alkoholister (AA) är en gemenskap av kvinnor och män som träffas för att tillsammans lösa sina alkoholproblem.
  • Medlemmarna hjälper varandra att bli nyktra och fortsätta vara nyktra genom att gå på möten och arbeta i de tolv stegen och genom engagemang i AA.
  • Det kostar ingenting att gå på AA-möten och det finns inga krav för att vara medlem. AA är öppet för alla som vill sluta dricka. AA:s huvudsyfte är att hjälpa alkoholister att uppnå varaktig nykterhet.
  • Det finns cirka 470 AA-grupper i Sverige, i de flesta större orter i landet.

Källa: Anonyma Alkoholister

Scroll to Top