Det värsta är inte överfallet – utan att inte få upprättelse!

Brottsoffer, del 2: På några sekunder förändrades livet för Joakim. Tre knytnävsslag var allt som behövdes – och än idag lider han av sviterna efter misshandeln. – Men det värsta är den utdragna rättsprocessen. Den känns egentligen som en värre kränkning än själva misshandeln, menar Joakim.

Länssamverkan ska förebygga brott

“Tryggare Uppsala län”, www.tryggareuppsalalan.se, är ett projekt som innebär att myndigheter, stödorganisationer, företag och andra frivilliga enskilda personer möts för att samordna alla insatser för brottsoffer samt förebygga brott. Polismyndigheten ansvarar för samordningen.

Joakim Fohlman är en av initiativtagarna till projektet och har tillsammans med Magnus Lindgren, chef för länspolisens brottsofferenhet, utarbetat riktlinjerna för verksamheten. Landshövdingen Anders Björck leder organisationens styrgrupp.

– Jag sitter i projektets särskilda antivåldsgrupp. Målsättningen är att öka trygghet, minska brottslighet och se till att drabbade får rätt information. Konkreta åtgärder kan bland annat vara att utöka sen busstrafik så att folk kommer hem snabbare efter krogbesök, att ge stöd åt nattvandrande ideella grupper och att öka polisens närvaro, berättar Joakim Fohlman.

Andra arbetsgrupper är butiksgruppen, bilgruppen och kvinnofridsgruppen.

Liknande projekt finns i några andra län.

125 män misshandlas varje dag!

Män är den mest utsatta gruppen:
125 män misshandlas varje dag!

Det handlar om det vanligaste polisanmälda personbrottet – misshandel av män!

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) så anmäldes förra året 81 757 misshandelsbrott. 26 632 av dessa brott var riktade mot kvinnor och 9 520 mot barn under 15 år. Resten, 45 605, drabbade vuxna män.

Det innebär att i snitt misshandlas 125 män varje dag och av dessa är 83 obekanta med gärningsmannen. Brottsplatsen är ofta utomhus och misshandelsbrottet är ofta kombinerat med olaga hot.

Den här typen av brott ökar under veckohelgerna och vid storhelger som nyår och midsommar ökar brotten med 300 procent.

Två tredjedelar av de misshandlade männen är under 30 år och gärningsmannen är ofta jämngammal.

I över 90 procent av fallen är det en man som är gärningsman. Om offret ät etnisk svensk är oftast även gärningsmannen det. I hälften av fallen är båda parter onyktra.

Upprop! Vad tycker du?

Vad tycker du?Har du synpunkter på den verklighet som Joakim beskriver i sin berättelse? Eller har du andra tankar kring den brottslighet som drabbar många? Skriv och berätta!

Har du egna upplevelser?Har du varit utsatt för brott och vill berätta om dina upplevelser? Skriv och berätta! Vi garanterar att du är anonym om du önskar det men glöm inte namn och adress så att vi kan kontakta dig.

Skriv till HJ:s redaktör!
E-postadressen är goran.linden@egmont.se eller skicka ett vanligt brev till

Göran Lindén
Hemmets Journal
205 07 Malmö.

Här kan du får hjälp!

Att bli utsatt för brott är mycket uppslitande. Vardagen kan plötsligt kännas otrygg och det känns som att man har tappat kontrollen över sitt liv. Här är kontaktuppgifter till en mängd organisationer, brottsoffer- och kvinnojourer som erbjuder stöd och praktisk hjälp för den brottsdrabbade. De flesta kvinnojourer kan erbjuda akut boende.

Riks- och regionala organisationer:

Brottsofferjourernas riksförbund (BOJ), Bondegatan 40, Box 110 14, 100 61 Stockholm, tel 08-644 88 00, fax 08-644 88 28, e-post boj.riks@boj.se, hemsida www.boj.se
BOJS jourtelefon för hela landet: 0200-21 20 19

Sveriges Kvinnojourers Riksförbund (SKR), Bondegatan 40, 3 tr, 116 33 Stockholm, tel 08-642 64 01, fax 08-642 64 07, e-post info@kvinnojour.com, hemsida www.kvinnojour.com

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS), Hornsgatan 66, 1 tr, 118 21 Stockholm, tel 08-442 99 30, fax 08-612 73 25, e-post info@roks.se, hemsida www.roks.se

Kriscentrum för kvinnor (kommunala kvinnojourer som alla erbjuder stödsamtal och telefonrådgivning dygnet runt.), Stockholm 08-429 99 40, Göteborg 031-365 87 10, Malmö 040-29 09 99.

Rikskvinnocentrum, Akademiska sjukhuset, 751 85 Uppsala, tel 018-611 40 00 (dygnet runt).

Terrafem – nätverk för kvinnors rätt mot mäns våld, Box 891, 101 37 Stockholm (Kungsholmsgatan 8), tel 08-643 05 10, fax 08-650 54 25, e-post: info@terrafem.org, hemsida www.terrafem.org
Terrafems nationella jourtelefon på 41 olika språk 020-52 10 10 (mån-fre 10-11 och 13-17),

Riksföreningen stödcentrum mot incest (RSCI), Flintbacken 4, 118 42 Stockholm, jourtel 08-696 00 95, fax 08-696 00 33, e-post rsci@swipnet.se, hemsida www.rsci.nu

Kvinnofridslinjen, jourtelefon dygnet runt: 020-50 50 50, hemsida www.kvinnofridslinjen.se (Stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Hit ringer du gratis. Samtalet syns inte på telefonräkningen.)

Kvinnojourer i Väst (sammanslutning av självständiga kvinnojourer inom Västra Götalands län), Göteborgsvägen 14, 441 43 Alingsås, 0322-108 82, hemsida www.kvinnojour-vast.nu

Fler adresser och telefonnummer, bland annat till lokala jourer över hela landet, hittar du här.

Det värsta är inte överfallet – utan att inte få upprättelse!Det har gått mer än tre år sedan Joakim Fohlman, 28 år, slogs ner på gatan av en för honom helt obekant man. Vi sitter i Joakims lägenhet inte långt ifrån Linnéträdgården mitt i gamla Uppsala och han berättar, för vilken gång i ordningen vet han inte, om den ödesdigra kvällen.

Det var en fredagskväll i februari 2005. Joakim hade haft en trevlig kväll på en dansrestaurang tillsammans med sin flickvän och en kompis.

– Vi hade precis gått därifrån. Min flickvän pratade i mobiltelefonen och gick några meter bakom mig och min kompis. När jag vände mig om stod det två killar och stökade med henne. De tog hennes mössa och larvade sig.

– Jag gick fram till dem. “Sluta nu, grabbar, och gå hem med er” sa jag. Den ene kilen for fram mot mig och var med ens oerhört aggressiv. Innan jag hann reagera slog han snabbt tre knytnävsslag rakt i ansiktet på mig. Jag föll omedelbart i gatan. När jag kom på fötter hade gärningsmannen och hans vän redan stuckit. Jag fattade knappt vad som hade hänt. Så märkte jag att det blödde ymnigt och att det hade stänkt blod på min kompis.

Joakim hade väldigt ont så han och flickvännen tog sig till sjukhuset. Men han blev varken undersökt eller fick träffa läkare. I receptionen på akutmottagningen fick han istället beskedet att komma tillbaka efter helgen. Joakim var chockad, han blödde och hade ont, men kunde inte göra så mycket annat än att åka hem.

När Joakim vaknade upp på lördagen var han fruktansvärt svullen i ansiktet och började nästan gråta när han tittade sig i spegeln. Då bestämde han sig för att ringa polisen och anmäla misshandeln. Polisen som tog emot anmälan upplyste samtidigt om att inget skulle hända förrän Joakim kallades till förhör om ett par, tre månader.

– Beskedet gjorde att jag funderade på hur pass meningsfull en polisanmälan egentligen var. På söndagen var det så illa att jag tvingades uppsöka akutmottagningen igen. Svullnaderna och blåmärkena hade bara blivit värre. Den här gången blev jag insläppt och fick träffa en läkare som skickade mig till röntgen direkt.


Allvarliga skador

Det konstaterades att skadorna var allvarliga. Joakims näsben var brutet och förskjutet åt sidan, både okben och överkäksben var av på två ställen, flera framtänder var lösa och dessutom var bihålan intryckt sju millimeter. Joakim opererades dagen efter.

På krogens hemsida hittade kompisen bilder på gäster. Det visade sig att mannen som slagit Joakim fanns på bild och kunde på så sätt identifieras. Det visade sig att han tidigare var anmäld för annan misshandel.

– Jag trodde i min enfald att rättsprocessen skulle gå ganska fort. Gärningsmannen kallades till förhör flera gånger utan att dyka upp. Det blev
bestämt rättegångsdag i juni. Han kom inte! Så blev det nytt datum i september. Han kom inte då heller! Att detta fick pågå utan åtgärd av polis och domstol gjorde att allt kändes som ett stort skämt.

– En bekant hade berättat att jag hade rätt till målsägarbiträde. Jag skrev en ansökan, men den avslogs utan motivering av tingsrätten. När jag sedan överklagade fick jag ett positivt beslut, även det utan motivering. Man blir lite fundersam hur det fungerar.

– Jag kontaktade en psykolog inom landstinget och berättade vad som hänt men han hörde aldrig av sig till mig igen. Jag fick ju inte precis känslan av att det jag utsatts för prioriterades.

Joakim hade också fått tips om att kontakta brottsofferjouren för att få stöd inför rättegången och det var en kontakt som var till stor hjälp för honom. Under tiden som den rättsliga processen låg stilla hade Joakim en strid med försäkringskassan. Han hade varit sjukskriven fem veckor efter operationen och tre av veckorna skulle försäkringskassan stå för.

– Det är sådant man tror bara ska fungera. Efter ett halvårs funderande meddelade kassan att jag inte skulle få ersättning. Så lång tid tog det att komma på det saknades ett intyg från min arbetsgivare, vilket är jag själv eftersom jag har eget företag. Så jag skrev intyget och överklagade det tidigare beslutet. Sedan tog det ytterligare ett år innan jag fick min ersättning!

– Hur många brottsoffer orkar hålla ut? Jag förstår att många inte gör det. En utsatt människa är oerhört bräcklig och för samhället kan det bli väldigt dyrt i slutändan med sjukskrivningar och annat om man inte sätter till de resurser som behövs.

Det värsta är inte överfallet – utan att inte få upprättelse!


Hade skuldkänslor

– Första tiden drabbades jag av skam och skuldkänsla för det som hänt. Men så tänkte jag “nej, så här får det inte gå till”. Jag måste kasta ljus på hur detta fungerar – eller inte fungerar!

– Min flickvän tyckte däremot att det var jobbigt. Hon ville bara lägga händelsen bakom sig. Det var nog också en starkt bidragande orsak till att vårt förhållande inte höll.

Över ett år efter misshandeln blev det rättegång. Både åklagaren och advokaten som var Joakims målsägarbiträde var säkra: Det skulle bli fängelse för gärningsmannen. Joakim kontaktade åklagaren och undrade om de skulle träffas före rättegången, men det behövdes inte fick han till svar.

Joakims kompis var vittne och berättade hur Joakim slagits ner. Men den misstänkte och hans kompis hade en helt annan historia som gick ut på att det var Joakim som var angripare och att den misstänkte fredat sig med ett slag. Ord stod mot ord och ingen var mer trovärdig än den andre, menade tingsrätten.

– Mitt främsta vittne var min före detta flickvän. Hon hade flyttat till Italien och det var hela tiden sagt att hon skulle kallas. Men det hade man missat. Inte ens något telefonförhör kunde hållas med henne. Domstolen hade också missat att kalla in en läkare som enkelt hade kunnat förklara att mina skador omöjligt skulle kunna ha tillfogats med ett enda slag!

Åtalet ogillades och den misstänkte friades. Två av nämndemännen var emellertid skiljaktiga och menade att åtalet var styrkt och att mannen borde ha dömts till två månaders fängelse.

– För mig innebar domslutet en spark i magen. “Vi kan inte tro på dig! Du ljuger!” menar man. Och det allra värsta är hela denna utdragna process. Den känns egentligen som en värre kränkning än själva misshandeln.

Det värsta är inte överfallet – utan att inte få upprättelse!


Bestående men

– Det anser jag, trots att jag fått bestående men i form av känselbortfall i ansiktet och en deformering av näsan, vilket ibland påverkar andningen på nätterna.

– Just nu väntar jag på att det ska bli hovrättsförhandling. Det har meddelats rättegångsdatum fyra gånger och lika många gånger har det blivit uppskjutet. Ibland känner jag mig uppgiven och skulle bara vilja slippa ha allt detta framför mig igen. Det blir väldigt jobbigt att möta gärningsmannen i en rättssal igen, men det är ett pris jag måste betala.

– Jag är så maktlös i en process som handlar om mig. Jag vill ju känna förtroende för rättsväsendet, men efter allt som hänt och tre års lång väntan på att få rättvisa skipad kan jag bara konstatera att det sköts väldigt illa. Jag känner inget hat mot gärningsmannen. Jag struntar i om han får ett straff eller inte. Men jag vill ha upprättelse!

Joakim Fohlman har ägnat mycket tid och arbetet för att tillvarata sina intressen som brottsoffer. Hans engagemang har lett fram till bildandet av antivåldsprojektet “Tryggare Uppsala län” (se faktaruta här intill).

Joakim menar att det inte får vara så att man som brottsoffer lämnas utan information och stöd om man inte själv aktivt söker hjälp. Att ge sig in i denna process kräver ekonomiska och sociala resurser – och det är långt ifrån alla som har det, menar Joakim

– Jag har många frågor som ännu inte fått något svar: Hur kunde akuten skicka hem mig utan undersökning? Varför fick jag ingen information om mina rättigheter av polisen? Varför är det omöjligt att träffa åklagaren före huvudförhandlingen? Hur kan rätten tillåta att gärningsmannen gång på gång inte inställer sig? Hur tänker försäkringskassan när man nekar ersättning? Ska det vara så här i Sverige när man utsätts för brott?

Scroll to Top