Rosa Ljung: Hon var kvinnan bakom de älskade keramikfigurerna

Alla har sett hennes keramik, men nästan ingen vet vem hon är. Formgivaren Rosa Ljung är en doldis, men hennes katter, hästar och fåglar är älskade och finns i hem över hela landet.

En katt, en häst eller en fågel märkt Rosa Ljung finns i många svenska hem, men förvånansvärt lite är känt om kvinnan bakom den populära formgivningen – hon är något av keramik­världens Greta Garbo.

Hon föddes som Rosa Ekeberg i Göteborg 1917, var konstnärligt begåvad och utbildade sig på Valands målarskola. 1938 gifte hon sig med Arne Ljung och de bosatte sig i Eskilstuna, där Arne blev stadsarkitekt. Under sina år i staden lärde Rosa känna konstnären och keramikern Allan Ebeling och började själv att jobba i lera.


LÄS ÄVEN: Saras loppisfynd kan vara värt 120 000: ”Det var tur att jag inte hann måla på den”


När Arne fick nytt jobb som stadsarkitekt i Helsingborg 1951, flyttade familjen Ljung dit och köpte ett hus stort nog för de tre barnen. Rosa fick då också plats för en egen ateljé där hon kunde ha sin drejskiva, medan bränn­ugnen installerades i källaren.

Sju delar i en vacker rosa bottenglasyr, 200 kr, Kalmar Auktionsverk.

Rosa Ljung blev konstnärlig ledare

Hon fortsatte att utvecklas som keramiker och experimenterade även med olika glasyrer – och blev så småningom upptäckt av Allan Möllerström, ägare till keramikfabriken Deco i Helsingborg. Han anställde henne som konstnärlig ledare 1967 och Rosa Ljung kom att bli företagets mest framgångsrika formgivare. Hennes porslinsfigurer började tillverkas under den period då allt fler fick råd att köpa prydnads­föremål och Rosas design blev en försäljningssuccé.

Att sätta ansikten på vaser och krukor blev populärt på 70-talet. 200 kr, Täby Auktionsbyrå.

Hon har blivit mest känd för djurfigurerna som hon skapade. Vanligast är katterna, hästarna och de olika fåglarna.

Det är lätt att känna igen en Rosa Ljung på de runda formerna, den släta glasyren och dekoren av små blommor i ­relief. Men hon gjorde även bruksföremål som ljusstakar, blomkrukor, vaser och kaffekoppar. Från början var hennes keramik vitlaserad, men så småningom kom den även i andra färger eller dekormålades – allt var Rosa Ljung inte så förtjust i själv. Hon föredrog det mer stilrena vita.

En fint formad uggla, ett par duvor, en vas, en ljusstake och skål med lock i stilren, vit glasyr. Värdering 500 kr, inga bud. Höganäs Auktionsverk.

Föremålen syns ofta på loppisar

Hon blev kvar på Deco till 1973. Men även sedan hon slutat fortsatte man att tillverka hennes föremål och när Rosa Ljung hastigt dog i cancer 1983, bara 66 år
gammal, var försäljningssiffrorna på topp.

Två år senare bytte Deco namn till Rosa Ljung Keramik AB. Maken Arne såg det som en hyllning, vilket det förstås på sätt och vis var. Men det gör att det nu kan vara svårt att särskilja exakt vilka föremål som Rosa själv har formgivit och vilka som märktes Rosa Ljung men är någon annans design. Som de John Bauer-troll och ljusstakar i form av kronärtskockor gjorda av ­andra, okända formgivare.

Rosa Ljung gjorde inte bara djur, utan denna eleganta dam är också hennes verk. 350 kr, Kalmar Auktionsverk.

När försäljningen så småningom började dala fortsatte företaget ytterligare en tid i mindre skala, under namnet Torekov Keramik. Men 2008 lades produktionen ner helt.

Rosa Ljungs keramik ­lever ändå kvar och syns fortfarande flitigt på både auktioner och loppisar.

Den vita glasyren var först, men med tiden kom Rosa Ljungs design även i andra färger. Här i en mörkblå bottenglasyr som får blommorna i relief att synas bra. 300 kr, Gomér & Andersson Norrköping.

Samlaren Jolin Brain: Jag vill skriva en bok om Rosa Ljung!

På Facebook finns en grupp för Rosa Ljung-samlare som snart är uppe i 500 medlemmar. Den startades av Jolin Braun i ­Vänersborg för åtta år sedan, eftersom hon tyckte att det behövdes ett forum där alla gemensamt kunde samla ­material. Det finns väldigt lite information att hitta om Rosa Ljung, inte ens en katalog från fabriken med hennes originalverk.

Jolin Braun är Rosa Ljung-samlare.

Själv började Jolin samla 2008.

– Då hittade jag hästen, som jag blev så förtjust i eftersom jag älskar hästar. Och sedan dök katterna upp lite då och då. Men jag blev inte samlare på en gång, utan det var först när jag började undra vem formgivaren var. Jag visste att figurerna var svenska men ändå spridda över hela världen, för det fanns samlare även i Japan och USA. Så varför fanns det ingen information?


LÄS ÄVEN: Märta Måås-Fjetterström var mattornas mästare


I sin samling, som mest är koncentrerad till hästar och katter, har Jolin cirka 320 figurer. Men det finns de i ­Facebookgruppen som har större samlingar.

– Det vanligaste är att man samlar på föremål med vit ­glasyr och lila målning, vitt med guld eller de helvita. Men jag älskar färger och samlar istället på ett visst föremål i alla olika färgvarianter. Jag vill ta reda på hur många ­färger det finns!

Jolin älskar hästar, och en häst var det första av Rosa Ljung hon köpte.
Katterna finns i många olika färger och Jolin har en kattfigur i elva olika färger.

En av Sveriges största keramiker

Jolin har till exempel en katt i elva olika färger – men vet att det finns minst två till. Hon har också en liten häst­figurin i åtta olika färger. Den finns också i en större storlek, men den har hon hittills bara hittat i tre färger.

– Den som har en stor häst i en annan färg får gärna lägga upp en bild i Facebookgruppen, även om den inte är till salu. Det vore roligt om vi kunde samla bilder av Rosa Ljungs produktion där och få en översikt över allt som finns, säger Jolin.

– Hon är en av de största ­keramikerna vi har haft i Sverige. Hennes formgivning är både elegant och tidlös.

Jag respekterar att hon ville vara privat. Men hennes arv be­höver bevaras, så när jag blir pensionär vill jag skriva en bok om Rosa Ljung!

Scroll to Top