Du behöver
- 2 dl havregryn
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 dl kesella 1 %
- 2 msk mandelolja
- 3 dl durumvetemjöl
- 2 tsk salt
- 8 dl vetemjöl special
- 1 st ägg
- 4 msk havregryn
Ugn: 225°
Gör så här
1
Koka havregrynen i vattnet i 1–2 minuter. Låt svalna tills det är ljummet. Rör ut jästen i vätskan.
2
Tillsätt kesella, olja, durummjöl och salt. Täck med plastfolie och låt stå i 30 minuter.
3
Rör ner vetemjölet. Arbeta degen tills den är smidig. Låt jäsa i ca 1 timme.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och forma 18 bullar. Placera dem i två cirklar – först en liten, sedan en större – runt om.
5
Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i 20 minuter.
6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över havregryn.
7
Grädda brödet i mitten av ugnen i 20–25 minuter.