Julfocaccia med rosmarin och tomat

Visst kan man servera focaccia även till jul. Låt alla gäster bryta sin egen rosmarindoftande bulle ur julfocaccian!

Du behöver

    1 bröd
  • 25 g jäst
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flytande honung
  • 2 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl special
  • Pensling och topping
  • olivolja
  • 20–22 cocktailtomater
  • ½ dl rosmarinkvistar
  • sesamfrön
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till ca 37° och häll det över jästen. Rör tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt olja, honung, salt och lite mjöl i taget.

3

Arbeta till en deg. Jäs övertäckt under bakduk i ca 40 minuter.

4

Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 22 jämnstora delar. Rulla varje till en boll. Börja uppifrån och bygg granen på plåten.

5

Jäs i ytterligare ca 20 minuter.

6

Pensling och topping: Pensla brödet med olja och sätt tomater och rosmarinkvistar där det passar. Strö över sesamfrön.

7

Grädda strax under ugnens mitt i ca 25 minuter eller tills brödet fått fin färg.

Scroll to Top