Maria Lundqvist om nya mammarollen: ”Jag har väldigt svårt att vänja mig”

Maria Lundqvist tjatade till sig en roll i årets upplaga av SVT:s julkalender och la därmed ytterligare en roll till ett hektiskt yrkesliv. Men även om Maria ”bara vill gasa” så har hon gett sig tid att reflektera över både kärleken till Kristoffer och rollerna som mamma och dotter i en stor familj.

Skådespelaren Maria Lundqvist har ett hektiskt liv. Alla som har följt årets julkalender Kronprinsen som försvann på SVT har kunnat se henne i rutan varje dag. Det är ett spännande vinteräventyr för hela familjen. Historien utspelar sig i en svunnen tid då kungar och drottningar härskade och två barn från olika världar möts och mot alla odds blir innerliga vänner.

Julkalendern var ett drömprojekt för Maria Lundqvist

Maria stod egentligen i valet och kvalet inför ett helt annat projekt men två dagar innan hon skulle ge besked ringde hon upp Tord Danielsson, som är regissör för julkalendern, och frågade om han inte hade någon roll till henne.

– Min son Anton hade varit och provfilmat och jag tyckte det lät som ett drömprojekt. Det är första gången i mitt skådespelarliv jag ringt upp och bett om att få vara med. Tord svarade att han hade två roller som jag kunde välja mellan och det slutade med att jag blev farmor Nanni, säger Maria.

– Jag blev så otroligt glad när han sa att jag fick vara med. Inspelningen var en ren njutning att få göra. Det är en saga om det onda och det goda och om att vi innerst inne är väldigt lika. Och som i alla bra sagor segrar förstås det goda.

Som alltid har Maria Lundqvist hundra bollar i luften. Hon har nyligen turnerat med föreställningarna Om att våga flyga (som också blivit bok) och En kvinnas melodi och just nu är hon aktuell med pjäsen Shirley Valentine. Maria har sagt att om det är någon gång hon vill gasa och leva livet fullt ut så är det nu. En känsla som växte sig starkare i samband med och efter hennes skilsmässa från Mikael Bengtsson 2010.

– Det finns något sorgligt i att släppa en lång relation. Jag tror att i grunden mår människan bra av en långvarigt trygg atmosfär och grund, men om inte grunden längre känns bra så måste man våga bryta. När jag gick in i relationen med Kristoffer fick jag en ny injektion och en helt ny lust att vilja gasa.

I Kronprinsen som försvann spelar Maria mot sin son Anton som spelar löjtnant Silfverdufva. Foto: Johan Paulin/SVT

Maria Lundqvist och Kristoffer Hellström har varit ett par i 13 år

Det har gått 13 år sedan Maria och 21 år yngre Kristoffer Hellström blev ett par. Idag har de vuxit samman till ett starkt ”vi”, menar Maria.

– Vi drivs av olika passioner men det vi utvecklat tillsammans är verkligen en innerligt stark kärlek. Vi har haft mycket emot oss, en hel del utmaningar. Det var många som undrade om vi var rätt eller om vår relation verkligen skulle hålla. Denna undran var frisk och naturlig att få.

– Men sedan fanns det olyckskorparna som ifrågasatte vår relation, de som bara varit ute efter löpsedlar, men den tiden är tack och lov förbi. Det som är fint är alla de som hört av sig kring vår åldersskillnad, som själva stått inför samma oro och rädsla. Där har vi kunnat pusha och stötta. Vi har fått förmedla att åldersskillnaden till och med kan skapa en starkare relation. Viktigast är att våga välja varandra, prata om våra olikheter och sedan leva livet som man själv vill.

Marias fyra barn har nu alla flyttat hemifrån. Yngsta dottern Nora flyttade nyligen till Göteborg för att gå på folkhögskola. De kan ringa och gråta av saknad efter varandra och Maria får bita sig i läppen för att inte bli allt för sentimental när hon tänker på hur mycket hon saknar att ha barnen hemma.

Maria tillsammans med yngsta dottern Nora och kärleken Kristoffer Hellström. Foto: TT

Maria Lundqvist om att vara mamma: “Svårt att vänja mig vid den nya rollen”

– Det finaste jag varit till för är att få vara mamma. Förut var jag grunden i påverkan och uppfostran. Jag var tongivande för deras puls, deras välmående, för äventyren, stillheten och allt det innerliga kärleksfulla man kan få vara i med sina barn. I allt detta är jag inte längre lika närvarande.

– Nu har de sina egna rum för kärlek, partners och barn. Jag har blivit en annan sorts mamma och det är väldigt svårt för mig att vänja mig vid att vara satt i det nya rummet. Men jag får fortfarande så mycket kärlek av dem allihop och varje gång de väljer att ge tillbaka med pussar och hemligheter känner jag att jag långsamt vänjer mig vid min nya mammaroll.

Trots tomheten efter barnen ser Maria också det hon nu har fått.

– I och med att jag har en ny relation kan jag också se hur skönt vi kan ha det. Hade vi haft små barn hemma nu hade inte Kristoffer och jag kunnat ha den samvaro vi har idag. Om familjebilden sett annorlunda ut hade vi inte kunnat producera teater, skriva och regissera, köra lastbilen och åka på turné som vi gör idag. Det är en annan slags nyfunnen frihet som jag måste öppna upp för. Idag är det bara upp till mig och Kristoffer hur dagen ser ut och jag är fortfarande så kär, glad och nyfiken på honom.

Har många kvinnliga förebilder

Maria har många kvinnor i sin närhet som hon har inspirerats av som kvinna och mamma. Hennes egen mamma har alltid varit hennes måttstock.

– Min mamma är otroligt stark mentalt och fysiskt, trots att hon kom ur ett åthutat hem. Hennes mamma, alltså mormor, for illa både psykiskt och fysiskt. Min morfar var alkoholist, oftast världens gulligaste men när han var full skulle vi inte vara med honom.

– Trots allt min mamma fick uppleva har hon fått sådan lust till livet, en lust som hon präntat in i mig. Hon är den som lärt mig att se tacksamt på allt det vackra och enkla som finns runt omkring. Hon har alltid pratat om att inte gå för djupt i konflikter utan försöka se allt från flera håll. Jag kan ju förstå varifrån hennes behov av harmoni kommer. Jag har aldrig varit rädd för min egen pappa så jag har ju fått en helt annan grund att stå på, vilket gör att jag uppfostrat mina barn utifrån den förutsättningen.

Vid sidan av mamma är även mormor en av Marias allra viktigaste förebilder.

– Trots allt det mormor genomled lyckades hon ge sin dotter styrkan att stå på egna ben. Mamma har alltid varit väldigt tongivande för hela familjen. Även idag 81 år gammal, med fyra barn och tolv barnbarn och barnbarnsbarn plus respektive är hon fortfarande den som passar upp oss och finns nära när vi behöver. Min mormor gav sitt oanvända liv till min mamma och min mamma ger sitt kraftfulla till mig. Det är helt enkelt för kvinnor som min mormors skull som jag gör föreställningar som Shirley Valentine, förklarar Maria.

Maria som Shirley Valentine i föreställningen med samma namn. Foto: Sören Klinga

Maria är aktuell i pjäsen Shirley Valentine

Shirley Valentine är en kärleksfull och rolig föreställning som handlar om att skapa rum för alla människor, att få se vikten av att låta varandra växa och tro på att allt är möjligt.

– Shirley bär på en stark längtan av att få tillhöra och få vara med, att inte ifrågasätta sig själv hela tiden. Det är nog bara så enkelt att jag är kvinna och jag vill berätta om det som jag brinner för. Att försöka tänja på gränserna för oss själva och få bakåtsträvarna att respektera oss – det är tyvärr vårt ständiga tema. Att vi kvinnor ska våga ta plats, tro på att stå upp för oss själva och till slut våga flyga.

För tre och ett halvt år sedan blev Maria farmor till Antons barn Konrad, vilket gett henne möjlighet att reflektera över en ny sorts relation i livet.

– Det är verkligen jättehärligt. Men det svåraste med att bli farmor, när man har så mycket i sitt eget liv, är det ständiga dåliga samvetet över att inte ha tillräckligt med tid tillsammans med honom. Jag skulle önska mig några fler än dygnets 24 timmar.

– Det är en fantastisk känsla att gå runt i trädgården och leta efter småkryp under samma stenar som man lyfte med sina egna barn när de var små. Jag vill inte säga att barnbarn är livets efterrätt. Efterrätten är något du äter det sista du gör, betalat onödigt mycket för och får dåligt samvete över. För mig är Konrad början på alltet igen och igen och min nyfikenhet fick med honom en ny kompis.

Vad finns det mer som gör dig lycklig?
– Mycket hela tiden. Lyckan sitter i korta minuter och sekunder. Det kan vara allt ifrån känslan av att tända ett ljus till att Kristoffer kommer och pussar på mig och säger: ”God morgon, min skatt.” Allt från att möta en publik som applåderar till att hitta en trattkantarell under höstlöven. Senast igår kväll skickade Nora ett sms innan hon somnade där det stod att hon älskar mig – det är en enorm lycka.

Så firar Maria Lundqvist jul

Vad betyder julen för dig?

– Jag älskar julen och känner varken stress eller ångest inför den. Det är ljuvligt att få lov att plocka in granen, allra helst flera stycken och lite överallt, både inne och ute, och klä in huset i glitterskrud. Många tycker det är stressigt med julklappar och matlagning men man får hjälpas åt.

Hur ska du fira jul i år?

– Vartannat år brukar jag och Kristoffer fira med mina syskon och deras familjer, vartannat år hos Kristoffer. I år kommer vi fira hemma hos mina föräldrar på Hälsö. Vår familj växer sig större för varje år och denna jul blir vi nog 32 personer så det blir många madrasser hemma hos mamma och pappa.

Vackraste julsången?

– Gläns över sjö och strand.

Tre måsten på julbordet?

– Pappas ägghalvor, pappas senapssill och pappas äggost. Min egen silltårta med kavring är inte heller dum.

Hur var din barndoms jular?

– Min mamma och pappa hade det nog mer stressigt. De åkte fram och tillbaka mellan båda släkterna på julafton. Då var det julklappar till precis alla och det måste nog varit oerhört tålamodsprövande för dem. Men jag minns att vi hade en fantastiskt fin samvaro under min barndoms jular, många kusiner. Pappa spelade dragspel och farfar fiol, min farbror spelade gitarr medan resten av gänget sjön

Maria Lundqvist

Ålder: 59 år.
Familj: Sambon Kristoffer Hellström, barnen Anton och hans familj, Arvid, Alva och Nora med respektive.
Bor: I Bromma.
Aktuell med: Julkalendern Kronprinsen som försvann på SVT samt Sverigeturné med pjäsen Shirley Valentine.

Scroll to Top