Så tar du hand om dina tänder i jul

Behöver ålderdom betyda tandprotes? Inte alls – det är fullt möjligt att ha friska och starka tänder hela livet. Med rätt tandvård kan du behålla ditt leende år efter år.

Därför lossnar tänderna

En inflammation bryter ner vävnaden runt tanden så att käkbenet och rothinnan blottas och förstörs. Det gör i sjukdomens slutskede tanden lös. Sjukdomen är åldersrelaterad på så vis att vävnaden inte återskapas efter att den en gång blivit förstörd, det gör att det ofta blir värre med åren. Den vanligaste formen av tandlossning börjar vid 40–50 årsåldern.

2-regeln

Borsta två gånger om dagen, i två minuter, med två centimeter tandkräm.

Så tar du hand om dina tänder i jul

 

Hur skulle du reagera om en minister dök upp i tv-rutan och saknade en tand? Skulle du inte bry dig? Eller skulle du undra vad i hela friden han har råkat ut för?

 

Troligen det senare, menar övertandläkare Björn Klinge på Karolinska institutet. Han har jobbat mycket med just tandlossning, och även vår instinktiva reaktion på tandlöshet.

– Munnen är väldigt laddad för oss skandinaver, säger han och tillägger:

I England kan man se en minister som saknar en tand, men skulle socialminister Göran Hägglund visa upp skadade tänder skulle han uppfattas som motbjudande.

 

Kort sagt, det finns fler än ett skäl att ta hand om munnen – och enkla råd som förebygger tandlossning. Björn Klinge delar med sig av sina tre bästa tips.

 

1. Missa inte mellan

Tandlossning beror på att man fått bakteriebeläggningar vid tandköttskanten. Bakterierna skapar en infektion, vilket i sin tur leder till en inflammation som gör att tandköttet svullnar och stänger in bakterierna under tandköttskanten. Om du dessutom får tandsten (bakteriebeläggningar som förkalkas) ökar risken för problem ytterligare, då bakteriebeläggningar lättare fastnar på tandstenens skrovliga yta. Detta leder på sikt till tandlossning.

 

Förebygg: Använd tandtråd, tandsticka eller, om du har bredare mellanrum mellan tänderna, en borste avsedd för just borstning mellan tänderna. Be din tandläkare eller tandhygienist om råd. Var också noga med att göra rent i övergången mellan tand och tandkött.

 

 

2. Fimpa

En av de vanligaste orsakerna till ovan nämnda problem är rökning. Rökningen gör att blodcirkulationen blir sämre och att inflammationscellerna (som skapas för att ta bort infektionen) blir mindre aktiva. Rökning och god tandhälsa går absolut inte ihop.

 

Förebygg: Sluta röka – nu.

 

 

3. Besök tandvården

Många tar beskedet “nu har du inga hål i tänderna” som ett kvitto på att de inte behöver gå tillbaka till tandläkaren förrän de får problem igen. Men en inflammation och begynnande tandlossning gör inte ont, du kan gå runt med det utan att förstå allvaret. Därför är det viktigt att regelbundet besöka tandvården och hålla koll på munhälsan. Det krävs också en tandläkare eller tandhygienist för att ta bort tandsten.

 

Förebygg: Besök tandvården minst en gång per år. Håll också koll på symptom som blod när du använder tandtråd eller biter i ett hårt äpple – det kan betyda inflammation i tandköttet. Påtagligt dålig andedräkt är också ett tecken.

Scroll to Top