Annons
Annons
Annons

Annons
Annons

Res på egen hand

Sommarsemester vid Danmarks kust
Sommarsemester vid Danmarks kust

4 övernattningar
4 x frukostbuffé
2 x 2- rätters middag
Se hela resans innehåll
2449,00
SEK
Kalmars historiska charm
Kalmars historiska charm

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
1 x 3-rätters middag inkl. kaffe
Se hela resans innehåll
1299,00
SEK
Stralsund och Rügen
Stralsund och Rügen

3 övernattningar
3 x frukostbuffé
2 x 2-rätters middag
Se hela resans innehåll
1699,00
SEK
Idyllen Åkersberg i Skåne
Idyllen Åkersberg i Skåne

2 övernattningar
2 x frukostbuffé
2 x eftermiddagskaffe
Se hela resans innehåll
1549,00
SEK
Paradiset på den tyska vinvägen
Paradiset på den tyska vinvägen

5 övernattningar
5 x frukostbuffé
1 välkomstdrink
Se hela resans innehåll
3099,00
SEK

Gör om din balkong - och få ett nytt favoritrum!

Hus & hem
Snart är våren här på allvar och vad är väl härligare än den allra första fikan på balkongen? Fixa till balkongen redan nu så att den är riktigt mysig och inbjudande. Vår inredningsredaktör Görel Bockasten hjälper dig med all inspiration och alla tips du behöver!

Vår inredningsredaktör Görel Bockasten i fixartagen!

En balkong blir gärna favoritrummet under sommarmånaderna när vädret är fint. Här har vår inredningsredaktör Görel Bockasten gjort om en helt vanlig balkong av standardstorlek, 3,30 meter lång och 1,45 meter djup.

Hon skapade en liten sittgrupp, gjorde plats för växter och fixade en bänk för den lilla grillen – elektrisk förstås så att inte grannarna blir störda.

Gillar du att sy och snickra finns det mycket du kan göra själv. Här visar vi flera olika projekt – ett bord, en korg för kryddväxterna, en ytterkruka och en omklädd stol.

Hoppas du hittar inspiration till din egen balkong!

Före:


Balkongen vetter ut åt ett härligt grönområde. Men bristen på krukväxter och möbler gjorde att den kändes allt annat än mysig.

Ett kallt betonggolv är inte direkt inbjudande att sätta fötterna på. Den här delen av balkongen kändes som en skön plats för sittgrupp.


Efter: 

Den nätta soffan Väderö från Ikea passar perfekt, pris 699 kr. Därifrån kommer även parasollen för 79 kr och speglarna för 19 kr styck. Vinrankan är planterad i en kruka vi snickrat ihop enligt beskrivning på nästa uppslag. Bordet fick en vit vaxduk med en prickig löpare som även den klipptes ut i vaxduk, båda från Stoff & Stil, pris 34,95 resp 29,95 kr/m. Krukor med växter från Ikea. Lampan är en solcellslampa från Ikeas förra sommarkollektion, i år finns andra varianter. 


Här sydde vi enkla kuddöverdrag av örngottsmodell i bomullstyg. Enfärgat tyg från Stoff & Stil och randigt tyg från Ikea.En bänk på balkongen är både ett trevligt blickfång och praktiskt som avlastningsbord. Denna är byggt i rustik stil med två bockar, hylla och bänkskiva av brädor, allt svartlaserat.
Golvet fick trätrallar, 60x60 cm som fick skarvas längst in mot väggen. Vimplarna sydde vi av tygresterna efter kuddfodralen. Gör en mall och klipp ut vimplar i tyg. Pensla kanterna med textillim, låt torka. Sy en kanal i ovankant och trä på vimplarna på ett snöre.

Annons


Ljuslyktor för värmeljus gör att balkongen blir mysig även på kvällarna. Lyktor liknande denna hittar du bland annat på Ikea.

En vid och låg liten korg för kryddväxterna är dekorativ och praktisk. Se beskrivning nedan:


Träkorg till kryddväxterna
Siffror och bokstäver har vi stöpplat på lite slarvigt så att det ser lite gammalt och slitet ut, sedan allt svartlaserats och torkat. Bokstäver och siffror av typ Elephant har jag skrivit ut från datorn och sedan skurit till och använt som mall.

Gör så här:
1. Såga ut 4 sidostycken av 21x145 mm trä, 2 st med längd 480 mm och 2 st 300 mm. Såga ut en bottenplatta i masonit, 342x480 mm. Såga ut 4 bitar av 23x36 trä, längd 120 m, som ska fungera som klossar i hörnen på korgen. Såga ut 2 st 23x36 mm trä med längd 185 mm till handtaget och en överliggare i samma trä med längd 388 mm.
2. Skruva fast de fyra klossarna, två på varje sidostycke (de längsta delarna), kant i kant med undersida och 21 mm in från kortsidorna. Skruva sedan fast de båda kortare sidostyckena med de längre, skruva i klossarna.
3. Skruva fast bottenplattan.
4. Placera de kortare delarna till handtaget centriskt på långsidorna korg och skruva fast dessa. Placera överliggaren handtag och skruva fast detta. Lasera allt och stöppla på siffror och bokstäver när lasyren torkat. Häfta fast plast på insidan och häll i lite lecakulor i botten under krukorna med örtkryddor.


Snyggt överdrag till stolen. En enkel klappstol blir så mycket trevligare att sitta på med ett överdrag i kraftigt bomullstyg. Se beskrivning nedan.

Kuddöverdrag - gör så här:
1. Mät och klipp ut framsida, rygg, sits och ner till golvet i ett stycke, lägg till ca 5 cm i ovan- och underkant.
2. Mät bakstyckets rygg ner till golvet, lägg till sömsmån och klipp ut.
3. Nåla ihop dessa delar på stolen med rätsida inåt stolen. Mät och klipp ut sidostycken, två lika delar.
4. Nåla fast även dessa delar. Sy ihop alla delar med raksöm, sicksacka kanterna. Vänd överdraget och trä på detta på stolen. Nåla upp kanten nertill och sy med raksöm.


Säsongens blommor får sätta färg på balkongen.

En planteringslåda i trä fixar du enkelt själv. Se beskrivning nedan.


Planteringslåda i trä
Denna är gjord på samma sätt som träkorgen, 4 sidor som skruvas fast i fyrkantsträ i hörnen och en bottenplatta i masonit. Varje sidostycke består av 5 st  21x70 mm trä på höjden, 2 sidor med längd 350 mm och två sidor med längd 180 mm.

Gör så här:

1. Skruva fast 23x36 mm trä med längd 310 mm kant i kant med nederkant och sidan på de längsta sidostyckena.
2. Skruva fast träet till kortsidorna i hörnklossarna.
3. Skruva fast masonitbotten, måla, stöppla och plasta in insida lika träkorgen.


Beskrivning och en ritning som visar hur du bygger en balkongbänk, hittar du i HJ nr 12. Där finns även en hel sida med snygga tillbehör för din balkong!

Text: Görel Bockasten
Foto: Fredrik Bjelkerud
Publicerad: 2011-03-17

Facebook-kommentarer

Medlemskommentarer

Skriv kommentar
Du måste vara inloggad för att delta

Inte medlem än?

Som medlem kan du...

  • Kommentera artiklar, delta i diskussioner och ge bilder "tummen upp"
  • Skapa din egen sida, egen blogg, eget fotoalbum och mycket mer

Heikkis veckohoroskop

Heikki Vesa - Hemmets Journals astrolog

Efterlysningen

Tappat kontakten med någon? Sök bland våra efterlysningar!

Tarottorget

Vill du veta vad framtiden bär?

HJ på Instagram

Instagram Vi finns på Google+